Temat: TORT! Pomocy!!

Hej dziewczyny! Potrzebuje przepisy na "wysokie ciasto", tort albo coś co łądnie wygląda ma objetość i można dekorować :). Nie koniecznie dietetyczne ;). Tort ma być dla mojego lubego na prezent z okazji obrony dyplomu :). Własciwie to trdno mi powiedzieć co on lubi... Lubi ciasta czekoladowe, ale tort czekoladowy jakoś średnio mis ie widzi... Myślalam o pani walewskiej ale nie iwem czy nie za trudna dla mnie... No i nie mam duzo czasu :|. Wiec czekam na propozycje i zrobie ten który chwyci mnie za serce ;)!
Dziękuję, wiem, ze tu znajdzie sie poray na każdy temat :)
Ja polecam kupić kilka spodów do ciasta(biszkoptów) i przełozyć je jakimś kremem a całość przykryć lukrem plastycznym(www.kotlet.tv tam jest przepis) i ozdobić czym chcesz :)
eeeeeee nie ;)
Bo wiesz, kupić spody i przęłożyć JAKIMŚ kremem to na takie coś sama mogłam wpaść a ja chce coś konkretnego ;p. Ale dzieki za checi :)
może tort truflowy?? jeśli chcesz dam ci przepis
Możesz upiec zwykłe biszkopty np. orzechowy, kokosowy i przełożyć kremem albo dżemem.
ja zawsze korzystam z przepisów na mojewypieki.blox.pl, cała masa różnych przepisów, napewno znajdziesz tam coś dla siebie :)
no chetnie zerkne... :) na te trufle :)
Polecam ciasto z kubusiem, jest pyszne i bardzo ładnie się prezentuje, poza tym łatwe- jeśli chcesz przepis to napisz do mnie:)
Pasek wagi
Masa truflowa:
- 20 dkg gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
- 50 ml spirytusu
- 50 ml rumu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- mała torebka cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki kremówki

Czekoladę stopić na parze dodając masło i cukier waniliowy .Cały czas mieszając wlać alkohol i dodać skórkę pomarańczową. Wystudzić.
śmietanę ubić, dodać do czekolady, delikatnie wymieszać.
Wstawić do lodówki, masa nabierze piankowej konsystencji.
Wtedy można przełożyć biszkopt.

Biszkopt:
- 5 jajek
- niepełna szklanka cukru pudru (około 150 ml)
- 1 szklanka (220ml) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli

Białka ubijamy ze szczyptą soli.
W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem.
Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dwie łyżki kakao.
Na koniec do masy z żółtkami delikatnie dodajemy ubite białka (nie czekamy, aż masa będzie jednolita, ma zachować puszystość).
Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki (ja piekę w mniejszej 24cm tortownicy, jeśli chcę wysokiego tortu.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Trzeba sprawdzać patyczkiem.




dzieki olinka ale w norwegii nie maja kubusiów ani zadnych soków marchwiowych :(

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.