6 maja 2011, 23:11
Hej dziewczyny! Potrzebuje przepisy na "wysokie ciasto", tort albo coś co łądnie wygląda ma objetość i można dekorować :). Nie koniecznie dietetyczne ;). Tort ma być dla mojego lubego na prezent z okazji obrony dyplomu :). Własciwie to trdno mi powiedzieć co on lubi... Lubi ciasta czekoladowe, ale tort czekoladowy jakoś średnio mis ie widzi... Myślalam o pani walewskiej ale nie iwem czy nie za trudna dla mnie... No i nie mam duzo czasu :|. Wiec czekam na propozycje i zrobie ten który chwyci mnie za serce ;)!
Dziękuję, wiem, ze tu znajdzie sie poray na każdy temat :)
Edytowany przez lotopauanka 6 maja 2011, 23:11
- Dołączył: 2011-02-06
- Miasto: Kingston
- Liczba postów: 19
6 maja 2011, 23:29
Ja polecam kupić kilka spodów do ciasta(biszkoptów) i przełozyć je jakimś kremem a całość przykryć lukrem plastycznym(
www.kotlet.tv tam jest przepis) i ozdobić czym chcesz :)
6 maja 2011, 23:34
eeeeeee nie ;)
Bo wiesz, kupić spody i przęłożyć JAKIMŚ kremem to na takie coś sama mogłam wpaść a ja chce coś konkretnego ;p. Ale dzieki za checi :)
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
6 maja 2011, 23:35
może tort truflowy?? jeśli chcesz dam ci przepis
6 maja 2011, 23:36
Możesz upiec zwykłe biszkopty np. orzechowy, kokosowy i przełożyć kremem albo dżemem.
- Dołączył: 2011-04-29
- Miasto:
- Liczba postów: 120
6 maja 2011, 23:36
ja zawsze korzystam z przepisów na mojewypieki.blox.pl, cała masa różnych przepisów, napewno znajdziesz tam coś dla siebie :)
6 maja 2011, 23:36
no chetnie zerkne... :) na te trufle :)
Edytowany przez lotopauanka 6 maja 2011, 23:37
- Dołączył: 2010-11-26
- Miasto: Düsseldorf
- Liczba postów: 427
6 maja 2011, 23:46
Polecam ciasto z kubusiem, jest pyszne i bardzo ładnie się prezentuje, poza tym łatwe- jeśli chcesz przepis to napisz do mnie:)
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
6 maja 2011, 23:46
Masa truflowa:
- 20 dkg gorzkiej czekolady
- 1/4 kostki masła
- 50 ml spirytusu
- 50 ml rumu
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- mała torebka cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki kremówki
Czekoladę stopić na parze dodając masło i
cukier waniliowy .Cały czas mieszając wlać alkohol i dodać skórkę
pomarańczową. Wystudzić.
śmietanę ubić, dodać do czekolady, delikatnie wymieszać.
Wstawić do lodówki, masa nabierze piankowej konsystencji.
Wtedy można przełożyć biszkopt.
Biszkopt:
- 5 jajek
- niepełna szklanka cukru pudru (około 150 ml)
- 1 szklanka (220ml) mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
W drugiej misce żółtka ubijamy z cukrem.
Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dwie łyżki kakao.
Na koniec do masy z żółtkami delikatnie dodajemy ubite białka (nie czekamy, aż masa będzie jednolita, ma zachować puszystość).
Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki (ja piekę w mniejszej 24cm tortownicy, jeśli chcę wysokiego tortu.
Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Trzeba sprawdzać patyczkiem.
Edytowany przez sayonara 6 maja 2011, 23:47
6 maja 2011, 23:50
dzieki olinka ale w norwegii nie maja kubusiów ani zadnych soków marchwiowych :(