- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
4 listopada 2020, 15:50
Witam , czy mozecie mi doradzic jaki blender wybrac? potrzebny mi do miskowania warzyw i owocow, dobrze bedzie jesli zmiksuje tez orzechy. tak do 400 zlotych maksymalnie. nie wiem lepszy bedzie reczny czy kielichowy. i dobrze by bylo gdyby ten blender nie byl taki strasznie glosny. moze ktos sie zna i doradzi. jaka firma, jaka moc ?
4 listopada 2020, 16:19
Mam kielichowy z Electroluxa i ręczny z Aldi (ich własnej marki). Powiem szczerze, że częściej używam tego drugiego - głównie ze względu na to, że przyrządzam pasty a nie koktajle, no i szybciej się myje.
W kielichowym miksowałam twarde warzywa, jarmuż z łodyżką, kostki lodu czy najróżniejsze ziarna - radzi sobie bez zarzutu. Ręczny, tak jak wspominałam, używam raczej do zup i past, więc większość produktów jest już ugotowana/odpowiednio zmiękczona. Nie wiem, jak poradziłby sobie z czymś twardszym.
4 listopada 2020, 16:39
Mam kielichowy, często robię w nim koktajle, daje sobie radę z zamrożonymi owocami o ile zaleje je mlekiem (musi być też coś płynnego, inaczej ostrza się blokują) z orzechami sobie za bardzo nie radzi.
Mam też ręczny że zmiennymi końcówkami- blender, mikser + coś do twardych rzeczy typu orzechy, czekolada itd. Tego używam do zup krem, naleśników, mniejszych ciast(do wiekszych mam zwykly mikser), gofrow, czasem do koktajli jak kielichowy jest w zmywarce.
Jeśli miałabym mieć tylko 1 z 2, to wybrałbym reczny, jest bardziej uniwersalny.
4 listopada 2020, 17:55
W kielichowym robie tylko koktajle. Do wszystkiego innego uzywam reczny. Mniej zmywania.
4 listopada 2020, 19:20
Ja mam ręczny dla mnie też bardziej uniwersalny jest. Mam jakiś noname z dodatkowymi nakładkami i bez problemu poradzi sobie z orzechami.