19 kwietnia 2011, 08:32
Dziewczyny, proszę o poradę w sprawie modeliny :) chciałabym robić róznego rodzaju biżuterię z modeliny i mam pytanie - czy po ugotowaniu, jak już stwardnieje, nie będzie się kruszyć? jak trwała będzie jej struktura? bardzo twarda i solidna czy delikatna? z góry dzięki :)
19 kwietnia 2011, 08:35
po ugotowaniu robi sie bardzoo twarda
nie bedzie sie kruszyc modelina dobrej jakosci, lepiej wydac wiecej i uwazaj zeby elementy byly dobrze zlepione zeby podczas gotowania nie odloczyly sie
powodzenia
- Dołączył: 2006-04-19
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1027
19 kwietnia 2011, 08:35
Moje dziecko ostatnio ma fazę na modelinę. Jak pokazuje swoje dzieła, to są raczej twarde i nie są kruche. Ale w dużej mierze pewnie zależy o od samej modeliny i delikatności wzoru
- Dołączył: 2011-02-04
- Miasto: Buenos Aires
- Liczba postów: 758
19 kwietnia 2011, 09:35
wyroby z modeliny lepiej zapiekać w temp.120st- suszyc
po utwardzeniu polakieruj, np, lakierem bezbarwnym-wtedy nabierze zywszych kolorów i połysku
- Dołączył: 2011-04-12
- Miasto: Moze Kiedyś W Przyjemniejszym Klimacie
- Liczba postów: 2227
19 kwietnia 2011, 10:12
kilka razy lepiliśmy w domu zwierzątka z modeliny
nie zauważyłam kruszenia, za to trzeba uważać na łączenia elementów - mogą być nietrwałe
może w modelinie wysokiej jakości nie ma tego problemu
19 kwietnia 2011, 11:43
też uważam że lepiej w piekarniku. Ja to robiłam tak, że nagrzewałam piekarnik do 150 stopni, potem go wyłączałam i do takiego gorącego wkładałam blachę z modeliniakami (ułożonymi na papierze do pieczenia ale miałam jeden i ten sam arkusz papieru za każdym razem :) ). Jak piec wystygł to wyjmowałam i lakierowałam bezbarwnym lakierem. I wszystko było ok. Niektóre rodzaje modeliny po ugotowaniu dostają białego nalotu dlatego radzę wypiekać. No i drugi powód to właśnie trwałość niektórych elementów.