Temat: Modelina

Dziewczyny, proszę o poradę w sprawie modeliny :) chciałabym robić róznego rodzaju biżuterię z modeliny i mam pytanie - czy po ugotowaniu, jak już stwardnieje, nie będzie się kruszyć? jak trwała będzie jej struktura? bardzo twarda i solidna czy delikatna? z góry dzięki :)
po ugotowaniu robi sie bardzoo twarda
nie bedzie sie kruszyc modelina dobrej jakosci, lepiej wydac wiecej i uwazaj zeby elementy byly dobrze zlepione zeby podczas gotowania nie odloczyly sie
powodzenia
Moje dziecko ostatnio ma fazę na modelinę. Jak pokazuje swoje dzieła, to są raczej twarde i nie są kruche. Ale w dużej mierze pewnie zależy o od samej modeliny i delikatności wzoru
Pasek wagi
wyroby z modeliny  lepiej zapiekać w temp.120st- suszyc
po utwardzeniu polakieruj, np, lakierem bezbarwnym-wtedy nabierze zywszych kolorów i połysku
kilka razy lepiliśmy w domu zwierzątka z modeliny
nie zauważyłam kruszenia,  za to trzeba uważać na łączenia elementów - mogą być nietrwałe
może w modelinie wysokiej jakości nie ma tego problemu
też uważam że lepiej w piekarniku. Ja to robiłam tak, że nagrzewałam piekarnik do 150 stopni, potem go wyłączałam i do takiego gorącego wkładałam blachę z modeliniakami (ułożonymi na papierze do pieczenia ale miałam jeden i ten sam arkusz papieru za każdym razem :) ).  Jak piec wystygł to wyjmowałam i lakierowałam bezbarwnym lakierem. I wszystko było ok. Niektóre rodzaje modeliny po ugotowaniu dostają białego nalotu dlatego radzę wypiekać. No i drugi powód to właśnie trwałość niektórych elementów.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.