Temat: Szklo lacobel do kuchni nad blat czy hartowane?

czy miała któraś szkło lacobel w kuchni nad blatem i zbiło się/ porysowało/ odbarwiło/ w jakikolwiek sposób uszkodziło w wyniku standardowego używania (stuknięcie garnkiem, oparcie się gorącego garnka o szkło)? mam płytę indukcyjną 4,5cm od ściany na ktorą chciałabym przykleić szybę. sama płyta się nie nagrzewa, ale wiadomo że garnki tak. zapytałam już kilku producentów szyb, ale żaden nie chce nic mówić o wytrzymałości szyb. wiadomo, że lepiej byłoby hartowaną, ale mi ją wycenili na 1500zl, a lacobel na 500, wiec różnica duża. jeśli lacobel jest wytrzymała to ją wybiorę.

ja mam hartowane za kuchenka, ale u mnie jest gazowa, reszta to lacobel. Kompletnie nic sie z tym szkłem nie dzieje. Jestem zadowolona bo dobrze sie czysci i w przciwienstwie do płytek, nie ma fug.

z tego co wiem, przy indukcji można stosowac lacobel.

Pasek wagi

Generalnie, może pęknąć jeśli dotknie się gorącym garnkiem, czy patelnią. Ale przy indukcji możesz zaryzykować. Przy gazie bardziej sie wszystko nagrzewa i jest płomień. Jest jeszcze kompromis że zamówisz zwykły lakobel,a na szerokości płyty dasz kwadrat, wstawkę z hartowanego. Wiem, nie wygląda aż tak fajnie, bo nie ma ciągłości tafli. Myślę że możesz zaryzykować i zrobić nie hartowane. Ja bym na to się zdecydowała.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.