- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 grudnia 2010, 21:36
26 grudnia 2010, 21:55
MIĘSO I DRÓB WYSOCE WSKAZANE: dziczyzna, baranina, jagnięcina, królik | |
OWOCE MORZA I RYBY WYSOCE WSKAZANE: dorsz, flądra, łosoś, halibut, makrela, jesiotr, szczupak, morszczuk, sardynki, sola NEUTRALNE: pstrąg, okoń, karp, sieja, rekin, śledź, tuńczyk, sum NIEWSKAZANE: krewetki, homar, łosoś wędzony, krab, małże, omułki jadalne, ostrygi, ośmiornica, raki, ślimaki | |
NABIAŁ I JAJA WYSOCE WSKAZANE: chude mleko, jogurty, kefir, owcze mleko, ser feta, mozzarella, owczy, ricotta, serek wiejski | |
OLEJE I TŁUSZCZE WYSOCE WSKAZANE: oliwa z oliwek | |
ORZECHY I PESTKI NEUTRALNE: kasztany, migdały, orzechy włoskie, orzeszki pekan NIEWSKAZANE: mak, nasiona pinii, orzechy nerkowca (kashew), orzeszki pistacjowe, pestki dyni, sezam, słonecznik | |
FASOLA I ROŚLINY STRĄCZKOWE WYSOCE WSKAZANE: soja | |
ZBOŻA I ZIARNA ORAZ PIECZYWO I MAKARONY WYSOCE WSKAZANE: orkisz, owies, proso, otręby owsiane i ryżowe, mąka owsiana i ryżowa, płatki owsiane, wafle ryżowe NEUTRALNE: ryż basmati, biały, brązowy, chleb z mąki sojowej, chleb orkiszowy, pumpernikiel, mąka orkiszowa NIEWSKAZANE: amarant, dziki ryż, gryka, jęczmień, kukurydza, pszenica, żyto, chleb: pszenny, żytni, mąka: jęczmienna, pszenna, żytnia, otręby pszenne, kuskus | |
WARZYWA WYSOCE WSKAZANE:
bakłażan, botwinka, brokuły, brukselka, buraki, gorczyca, grzyby
shitake, kapusta: biała, chińska i czerwona, kalafior, marchew,
pasternak, papryka: czerwona, jalapeno, zielona i żółta, pietruszka,
rzeżucha, ziemniaki | |
OWOCE WYSOCE WSKAZANE: ananas, banany, jeżyny, papaja, śliwki świeże, winogrona: czarne, czerwone, zielone | |
PRZYPRAWY WYSOCE WSKAZANE: curry, chrzan, imbir, pieprz Cayenne, pietruszka | |
INNE PRZYPRAWY NEUTRALNE:
cukier biały i brązowy, czekolada, dżemy i galaretki z akceptowanych
owoców, marynaty kwaśne i słodkie, majonez, melasa, miód, mus jabłkowy,
musztarda, ocet: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy i winny, sos
sojowy, sos Worcester, sos tatarski, syrop klonowy | |
UŻYWKI NEUTRALNE: czarna herbata, kawa z kofeiną i bezkofeinowa, piwo, wino białe i czerwone |
26 grudnia 2010, 22:18