Temat: Na jakim tłuszczu najlepiej usmażyć omleta?

Tak jak w temacie jaki tłuszcz na redukcji by był najlepszy?

ja stosowałam olej w sprayu z guiltfree

Omlety smażę na oleju kokosowym albo maśle klarowanym. Nie musisz przecież walić dużo tłuszczu a sam tłuszcz na redukcji też jest potrzebny.

A czy na najzwyklejszym oleju można smażyć?

Na oliwie, omleta smaży się krótko i do takiego smażenia można używać oliwę z oliwek

Pasek wagi

Na jakim chcesz

Smalec, masło klarowane albo olej kokosowy. Ew. jak masz dostęp to z dobrych tłuszczy do smażenia jest jeszcze łój. 

White999 napisał(a):

A czy na najzwyklejszym oleju można smażyć?

Olej tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia. Olej roślinny tłoczony na ciepło/rafinowany to gotowe tłuszcze trans.

Pasek wagi

Corinek napisał(a):

Smalec, masło klarowane albo olej kokosowy. Ew. jak masz dostęp to z dobrych tłuszczy do smażenia jest jeszcze łój. 

White999 napisał(a):

A czy na najzwyklejszym oleju można smażyć?
Olej tłoczony na zimno nie nadaje się do smażenia. Olej roślinny tłoczony na ciepło/rafinowany to gotowe tłuszcze trans.

https://vitalia.pl/artykul6445_Ranking-tluszczow-do-smazenia.html

Pasek wagi

patkak napisał(a):

Na oliwie, omleta smaży się krótko i do takiego smażenia można używać oliwę z oliwek

Rafinowaną, nie extra virgin. Ja smażę na rzepakowym, oliwę dodaję do sałatek. Żyję.

Pasek wagi

LeiaOrgana7 -  Moim zdaniem najpierw się patrzy na ilość tłuszczy wielonienasyconych, a potem na punkt dymienia. Jak tłuszcz nie mający prawie nic wielonienasyconych przeciągniesz, to i tak nie jest tak źle jak przeciągniecie takiego, który ma ich dużo.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.