Temat: liczenie kalorii

Cześć, czy ktoś mógłby mi doradzić czy jeżeli obliczyłam ile kalorii muszę spożywać aby schudnąć i trzymam się tego jedząc normalne rzeczy typu: kanapki, serek wiejski, owoce, warzywa, na obiad zwykłe ziemniaki ugotowane (bez masła czy maślanki itd), jakiś kotlet i surówka, czasem raz na tydzień baton (jakieś 200-250 kcal który też wpisuje do apki) to możliwe jest że schudnę ? Czy może jednak wyliczanie tych kalorii i trzymanie się tego nie wystarczy ? Korzystam z aplikacji fitatu :)

Dodam, że nie ćwiczę ale prace mam na chodzie :)

CPM minus 15%  -tyle powinnaś jeść. Ograniczasz do bezwzględnego minimum junk food, rafinowane zboża, produkty wysokoprzetworzone (również odmiany 'light' produktów) i cukier. Jesz dużo warzyw, zdrowe białka i tłuszcze (min. 50g dziennie). Do tego ruch (ja uważam, że obowiązkowe są ćwiczenia siłowe reszta to dodatek). Jak nie masz żadnych problemów zdrowotnych, to w ten sposób chudniesz zdrowo i minimalizując ryzyko efektu jojo.

Pasek wagi

jeśli utrzymasz bilans to schudniesz (zakładając, że nie masz żadnych chorób typu niedoczynnosć, insulinoopornosć itp - bo wtedy moze to nie wystarczyć). Na pewno jedząc zdrowsze jedzenie Twoje ciało będzie wyglądało dużo lepiej niż bys jadła tyle samo jedzenia niezdrowego, śmieciowego (w sensie tyle samo kcal). Wpisałaś takie typowe jedzenie - myślę, ze bedzie dobrze :) Tam Ci chyba tez podaje proporcje weglowodanów, białka i tłuszczy? Tez zwróć na to uwagę. Może nie jakoś maniakalnie, ale kontroluj. Dla kobiet nbardzo ważne jest jedzenie odpowiedniej ilości zdrowych tłuszczy - w końcu nie chcesz się nabawić jakichś choróbsk tarczycy chociażby :) minimum 1g na kilogram masy ciała (nie jedz mniej, choćby kusiło! )

Pasek wagi

odstaw slodycze? Odstaw fast foody? Gazowane i slodzone napoje? I 15 % kalorii od CPM.

Tak jak napisałam, jem tylko 1 batonik tygodniowo i nic więcej :) nie można wiecznie wszystkiego sobie odmawiać bo ciężej jest wytrwać na takiej diecie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.