Temat: Jak obliczyć kalorie ciasta? Wypieków?

cześć dziewczyny! Mam taki... może głupi problem. Zrobiłam wczoraj sernik i nie wiem, jak policzyć kalorie na 100g. Masa składników przed upieczeniem to 413 a po upieczeniu 200... wiec jak mam sprawdzić ile kalorii ma kawałek ciasta?

Ciasto po upieczeniu waży 200g? Wtedy 100g ma takie wartości jak połowa składników, których użyłaś.

Ja zawsze liczę tak: liczę  kaloricznosć wszystkich skłądników, a jak upiekę ciasto to dzielę je na porcje i dzielę sumę kalorii przez ilosć porcji. Bez ważenia.

Pasek wagi

no przecież ciasto po upieczeniu ma tyle kalorii co przed więc skoro w wadze po masz tyle samo kalorii to

200g ----- kalorie policzone

100g------ x

Policz ile kalorii mają wszystkie składniki (czy na surowo czy na gotowo mają tyle samo kcal). Zważ upieczone ciasto (pamiętaj o wcześniejszym zważeniu  foremki, żeby potem tę wagę od gotowego ciasta odjąć, bo raczej nie sądzę, że będziesz ciasto całe do ważenia po upieczeniu wyciągać). No a potem już z prostej proporcji: masa całego gotowego np.1200g ------- ma np 1500kcal

                                                                                       kawałek ciasta, np. 130g-------x kcal

                                                                                    (130   x    1500)/1200         = 162,5 kcal             

Pasek wagi

iloac kcal calego dzielisz na wage(przed lub po-calego)*100 i wychodzi ci kaloryka 100g

Ta-lia napisał(a):

Ja zawsze liczę tak: liczę  kaloricznosć wszystkich skłądników, a jak upiekę ciasto to dzielę je na porcje i dzielę sumę kalorii przez ilosć porcji. Bez ważenia.

Robię dokładnie tak samo albo możesz zważyć ciasto po upieczeniu będzie miało tyle samo kalorii co przed i podzielić kalorycznosć przez wagę i wyjdzie ci dokładnie ilema kalorii każdy gram ciasta.

HelloPomello napisał(a):

Ta-lia napisał(a):

Ja zawsze liczę tak: liczę  kaloricznosć wszystkich skłądników, a jak upiekę ciasto to dzielę je na porcje i dzielę sumę kalorii przez ilosć porcji. Bez ważenia.
Robię dokładnie tak samo albo możesz zważyć ciasto po upieczeniu będzie miało tyle samo kalorii co przed i podzielić kalorycznosć przez wagę i wyjdzie ci dokładnie ilema kalorii każdy gram ciasta.
Moim zdaniem na porcje jest łatwiej, bo potem nie trzeba z wagą chodzić :p

Pasek wagi

Ta-lia napisał(a):

Ja zawsze liczę tak: liczę  kaloricznosć wszystkich skłądników, a jak upiekę ciasto to dzielę je na porcje i dzielę sumę kalorii przez ilosć porcji. Bez ważenia.

Dokładnie, ja identycznie liczę kalorie wszelkich potraw.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.