- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
22 września 2017, 11:42
cześć dziewczyny! Mam taki... może głupi problem. Zrobiłam wczoraj sernik i nie wiem, jak policzyć kalorie na 100g. Masa składników przed upieczeniem to 413 a po upieczeniu 200... wiec jak mam sprawdzić ile kalorii ma kawałek ciasta?
Edytowany przez bompero 22 września 2017, 11:43
22 września 2017, 11:47
Ciasto po upieczeniu waży 200g? Wtedy 100g ma takie wartości jak połowa składników, których użyłaś.
22 września 2017, 11:51
Ja zawsze liczę tak: liczę kaloricznosć wszystkich skłądników, a jak upiekę ciasto to dzielę je na porcje i dzielę sumę kalorii przez ilosć porcji. Bez ważenia.
22 września 2017, 12:00
no przecież ciasto po upieczeniu ma tyle kalorii co przed więc skoro w wadze po masz tyle samo kalorii to
200g ----- kalorie policzone
100g------ x
22 września 2017, 12:30
Policz ile kalorii mają wszystkie składniki (czy na surowo czy na gotowo mają tyle samo kcal). Zważ upieczone ciasto (pamiętaj o wcześniejszym zważeniu foremki, żeby potem tę wagę od gotowego ciasta odjąć, bo raczej nie sądzę, że będziesz ciasto całe do ważenia po upieczeniu wyciągać). No a potem już z prostej proporcji: masa całego gotowego np.1200g ------- ma np 1500kcal
kawałek ciasta, np. 130g-------x kcal
(130 x 1500)/1200 = 162,5 kcal
22 września 2017, 12:39
iloac kcal calego dzielisz na wage(przed lub po-calego)*100 i wychodzi ci kaloryka 100g
22 września 2017, 13:18
Ja zawsze liczę tak: liczę kaloricznosć wszystkich skłądników, a jak upiekę ciasto to dzielę je na porcje i dzielę sumę kalorii przez ilosć porcji. Bez ważenia.
Robię dokładnie tak samo albo możesz zważyć ciasto po upieczeniu będzie miało tyle samo kalorii co przed i podzielić kalorycznosć przez wagę i wyjdzie ci dokładnie ilema kalorii każdy gram ciasta.
22 września 2017, 13:46
Robię dokładnie tak samo albo możesz zważyć ciasto po upieczeniu będzie miało tyle samo kalorii co przed i podzielić kalorycznosć przez wagę i wyjdzie ci dokładnie ilema kalorii każdy gram ciasta.Ja zawsze liczę tak: liczę kaloricznosć wszystkich skłądników, a jak upiekę ciasto to dzielę je na porcje i dzielę sumę kalorii przez ilosć porcji. Bez ważenia.
22 września 2017, 20:32
Ja zawsze liczę tak: liczę kaloricznosć wszystkich skłądników, a jak upiekę ciasto to dzielę je na porcje i dzielę sumę kalorii przez ilosć porcji. Bez ważenia.
Dokładnie, ja identycznie liczę kalorie wszelkich potraw.