Temat: Przepisy dukana

Zrobiłam przed chwilą ciasto czekoladowe i jogurtowe z książki dukana. Wyszły łagodnie mówiąc obrzydliwie. Bardzo czuć słodzik i generalnie masakra. Przestrzegałam przepisu, więc nie rozumiem dlaczego tak wyszło... Jak myślicie?

Pytałam się taty i powiedział, że te przepisy są po prostu bez sensu, ale ja już sama nie wiem...
słodzik jest właśnie taki paskudny, że zostawia gorzki posmak. Nic się na to nie poradzi niestety... Sama tego nienawidzę, ale co zrobić?
jak robię np. jakieś ciasto, to dodaję aromat, trochę wtedy zabija ten gorzkawy posmaczek.
trzeba zmienić słodzik na taki, który nadaje się do pieczenia. np sweetie gold w proszku
Ale to ciasto też w ogóle nie urosło ;/
A co do słodzika - mam sweetie gold, tyle że w tabletkach...
do pieczenia nadaje sie ten w formie pudru. A co do wyrosniecia ciasta... do tego po prostu chyba trzeba miec talent ;) ja juz dawno sobie odpusciłam, za to genialny wychodzi mi sernik na zimno dukana(i inne desery nie wymagajace "biszkoptu"), tego chyba nie mozna zepsuc ;p
słodzik musisz mieć dobry:) ja mam z lidla słodzik w tabletkach i jak go rozgniotę i dodaję to ciast itp to nie czuc gorzkości...a co do wyrastania to dukanowe ciasta nigdy nie wyrosna tak jak normalne...niestety;/

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.