- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
2 lutego 2011, 14:37
Obiad 350 |
1. gotowana pierś z kurczaka, brązowy makaron, sos z jogurtu naturalnego, oliwy z oliwek i ziół prowansalskich |
2. dag piersi kurczaka uduszonej na oliwie z warzywami i do tego 1/2 szklanki ryżu na sypko lub makaronu |
3. zupa jarzynowa;- mała pierś kurczaka + 250 g włoskiej mrożonki+ garść makaronu+ łyżka koncentratu + odrobina soli |
4. mała pierś kurczak z bazylia, podsmażona na łyżce oliwy; gotowane warzywa: seler, marchewka, por , 1/2 papryki łyżka zielonego groszku; |
5. kostka morszczuka lub mintaja smażona na łyżce oliwy; surówka z tartych warzyw: 1/2 selera, marchew, jabłko, 1/2 szkl. kapusty (poszatkowanej); + cytryna + estragon |
6. mały kotlet z indyka z bazylia lub oregano, podsmażona na łyżce oliwy; 250 g mieszanki wielowarzywnej; szkl. soku pomidorowego |
8. bitki wołowe z bazylią usmażony na łyżce oliwy; ugotowany ziemniak; 250 g surówki z buraków ,szkl. soku wielowarzywnego; |
10. Pokroić w zapałkę 10 dag piersi z kurczaka, małą zieloną lub żółtą cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą chińską. Posypać tymiankiem, zjeść z kromką chleba pełnoziarnistego lub dwoma małymi ziemniakami |
11. 10-15 dag piersi z kurczaka obsypać przyprawami (Prymat Kucharek, papryka, pieprz, itp.), usmażyć na łyżeczce oliwy. Ugotować 15-20 dag warzyw (kalafiora, brokułu, fasolki szparagowej, marchewki). Zjeść z 1 ziemniakiem. |
12. 15 dag piersi indyka oraz 20 dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku oraz łyżkę chudej śmietany. Doprawić ziołami, solą i pieprzem |
13. 10 dag mielonego mięsa wyrobić z łyżką twarożku, solą i pieprzem. Uformować małe frykadelki. Oczyścić 2 strąki papryki, obrać cebulę. Warzywa drobno pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Frykadelki smażyć z warzywami. |
14. Szklankę ugotowanego makaronu zmieszać z sałatką z pomidora, papryki, ogórka i 2 łyżkami twarożku |
15. Szklankę kaszy gryczanej zjeść z jajkiem sadzonym na łyżeczce oleju. Wypić do tego szklankę maślanki lub kefiru |
16. Jednego sporego ziemniaka ugotować w mundurku i pokroić. Mały kawałek czerwonej papryki pokroić w kostkę. Wymieszać 1 łyżkę octu winnego, 1 łyżeczkę oliwy, sól i pieprz. Marynatą polać warzywa. 100g fileta z morszczuka, dorsza, flądry, pstrąga lub soli usmażyć na maśle lub margarynie. |
17.
Hamburger |
18. 100 g soli usmażonej na oliwie, 1 mały ziemniak, surówka z kiszonej kapusty |
19. 220 ml barszczu czerwonego czystego, 150 g piersi kurczaka bez skóry, gotowanej w jarzynach, 2 małe ziemniaki, |
20. Ryba gotowana na parze (50 g), 2 małe ziemniaki, 100 g jarzyny |
21. 15 dag piersi indyka oraz 20
dag pieczarek opłukać i pokroić. Obsmażyć na łyżce oleju. Dodać 5 dag groszku
oraz łyżkę jogurtu. Doprawić ziołami, solą i pieprzem. |
22. 10 dag piersi z kurczaka pokroić w kostkę, pokroić cukinię, marchewkę i por. Mięso obsmażyć na łyżce oleju, dodać warzywa i jeszcze 5 min. dusić. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z dwoma małymi ziemniakami. |
2 lutego 2011, 15:03
2 lutego 2011, 15:16
2 lutego 2011, 15:34