Temat: skrobia kuk. a maka

hej
takie krotkie pytanie ~ dlaczego dukan zaleca skrobie kukurydziana zamiast maki? chodzi o IG, bo nie moge znalesc wartosci IG skrobi? kalorie? czy o co chodzi? maka sojowa ma np. ig 25, czy ktos kiedys uzywal wogole maki sojowej, ja nawet na oczy nie widzialam?
generalnie odpowiedz pewnie podalby mi wujek google, ale wierze, ze sa tu osoby ktore maja romans z dukanem i wolny czas

Pasek wagi
Też się nad tym zastanawiałam i kiedyś znalazłam odpowiedź - chodzi o to, co się dzieje z tą skrobią po jej spożyciu... że ona się jakoś inaczej zachowuje, niż mąka. To jednak przeczytałam w jakiejś wypowiedzi gdzieś w Internecie, więc może to być kompletna bzdura. ;)
Pasek wagi
nie mam pojęcia używam mąki kukurydzianej jest bardziej dostępna w sklepach niż skrobia
Pasek wagi
Ja też zamiennie używam skrobi z mąką nie zawsze tej pierwszej mogę dostać, kaloryczność jest nie mal taka sama różnica do 15 kalorii.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.