Temat: potrzebuję informacji..

Witajcie kochane!:*

Chciałabym dowiedzić się, o co chodzi z tymi węglowodanami, błonnikiem, biłkiem itd.

czego i ile jest potrzebne, w jakich produktach/daniach jest tego najwięcej? co pomaga a co wadzi w odchodzaniu..

byćmoże  dla kogoś moja niewiedza  wyda się śmieszna, i uzna mnie za półgłówka, aczkolwiek jak wiadomo, nikt nie jest zmuszony odpisywać.

a jeśli ktoś ma zamiar obrażać  i wyśmiewać, to może sobie odpuścić.

a tym życzliwym z góry dziękuję.!:*

Najoptymalniej jest spożywać 20-40 g błonnika dziennie.
Proporcje przy zdrowej diecie odchudzającej między węglowodanami/ tłuszczami/ białkiem wynoszą 55/15/30 (wg Shape'a), jeśli ćwiczysz więcej możesz dodać więcej białka, odjąc tłuszczu.
Białko: chude mięso, ryby, sery, nabiał ogólnie odtłuszczony, soja, rośliny strączkowe.
Błonnik: otręby, warzywa, owoce (jabłka głównie).
Dobre węglowodany: warzywa:)
Oczywiście musisz dbać też o dobry poziom witamin, magnezu i wapnia. Jeśli czegoś będziesz miała za mało, możesz czuć się osłabiona i myslec ze trxzeba Ci więcej kalorii. Uważaj szczególnie na wapń:)
I jeszcze jedno- musisz się dobrze nawilżać:) 
węgle (owoce, pieczywo, słodkie owsianki, słodycze) jemy do południa, natomiast białko (twarogi, serki wiejskie, jajka) - na kolację. błonnik reguluje pracę jelit. dużo go w warzywach (zwłaszcza strączkowych), kaszach, owocach suszonych, orzechach, ciemnym pieczywie i produktach zbożowych. :)
dobre węglowodany to przede wszystkim produkty pełnoziarniste: chleb razowy, graham, żytni, kasza gryczana, ryż brązowy, makaron razowy, otręby itp.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.