Temat: spadek wagi=woda?

Dziewczyny,
mam pytanko ...
wszystkie się odchudzamy [noo może część jest na przytyciu], ale zastanawia mnie jak spada waga to najpierw to jest woda tak?
ok...wszystko super - ale jak ja pije 2l wody dziennie + herbata zielona i czerwona = to czy waga mimo wszystko też spada tzn to też jest tylko woda? ile to może być kilogramów? ile najpierw spadnie wody zanim zacznę spalać tłuszcz?
czy może lepiej sprawdzić to na wadze - mam taką fajną, że pokazuje mi zawartość tłuszczu i wody w organiźmie oraz mięśnie i kości?

ja też mam taką wagę, i sprawdzam na niej tylko czy poziom wody w organizmie utrzymuje się na prawidłowym poziomie

Co do twojego pytania to tylko na początku odchudzania spada z Nas woda, w ciągu tygodnia chudniemy ok 2kg z czego większośc to woda i "resztki", potem, o ile racjonalnie sie odchudzamy spada max 1kg i to już nie woda, nawet jak pijesz 2l wody dziennie. Wspomagasz tym metabolizm i dobrze filtruje Ci się organizm i uzupełniają niedobory. A te złe rzeczy wydalamy z moczem, zauważyłas że jak pijesz teraz więcej niż przed odchudzaniem to więcej sikasz->a co za tym idzie wydalasz:) o ile się nie odwadniamy to poziom wody w organizmie utrzymuje się na w miarę stałym poziomie

I: Przez pierwsze 3 dni tracimy 70% wody, 5% białka, 25% tłuszczu
II: Do 13 dnia diety tracimy 19% wody, 12% białka, 69% tłuszczu
III: Między 21 a 24 dniem tracimy 15% białka, 85% tłuszczu
IV: Od 24 dnia tracimy 25% białka, 75% tłuszczu.


1. Waga lekko spada: przy ograniczeniu ilości pożywienia przewód pokarmowy oczyszcza się, co natychmiast odczuwalne jest w postaci znacznego spadku masy ciała (z reguł 2-4 kg).

2. Waga stoi w miejscu: organizm dostosowuje swój metabolizm do mniejszej ilości kalorii, przestawia się na tryb oszczędny. Towarzyszy temu niepohamowane uczucie głodu.

3.Waga spada: organizm zaczyna wykorzystywać pierwsze podstawowe źródło zapasowej energii - glikogen (cukier zmagazynowany w wątrobie i mięśniach) - wraz z nim następuje utrata wody z organizmu. Spalenie 1 kg glikogenu wiąże się z utratą od 3 do 5 litrów wody.

4. Waga stoi w miejscu: organizm przestawia się na oszczędniejsze wykorzystywanie dostarczanej mu energii. Obniża swój poziom zapotrzebowania energetycznego i zaczyna wreszcie korzystać z rezerw tłuszczowych. Jednocześnie organizm ponownie ulega nawodnieniu.

5. Waga powoli się obniża: Organizm zaakceptował kryzysową sytuację i czerpie zapasy z magazynu, czyli tkanki tłuszczowej. W trakcie odchudzania chudnie jedynie komórki tłuszczowe - nie zmniejsza się ich ilość, a jedynie wielkość i masa. Proces ten jest powolny, ponieważ organizm "nie wie" jak długo taki stan będzie miał miejsce i chce, by zapasów starczyło na jak najdłuższy okres. Cykl powtarza się i powinien być utrzymany do osiągnięcia należnej masy ciała. Waga stabilizuje się.

Agnezik  a waga do kiedy stoi w przypadku pkt 4??

oooo dzieki dziewczyny :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.