Temat: jaki chleb lepszy- na zakwasie czy na drożdżach??

mam pytanko, postanowiłam sobie upiec chleb, ale nie wiem na czym?? czy na zakwasie czy na drożdżach???

jak uwazacie ???

Pasek wagi
mi zakwas nie wychodzi,więc piekę zawsze na drożdżach:)

 

ja upiekłam na drożdżach WIELOZIARNISTY

Pyszny, mięciutki chleb z ogromną ilością ziaren. Jeszcze nigdy tak szybkim sposobem, i tak prostym, nie otrzymałam tak dobrego chleba. Spróbujcie, warto! Z przepisu Komarki.

Składniki na 2 bochenki:

1 kg mąki krupczatki (nie próbowałam z inną mąką)

6 łyżek siemienia lnianego

6 łyżek łuskanego słonecznika

1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

3 łyżki sezamu -( nie dałam bo nie miałam)

2 łyżki pestek dyni

1,5 łyżki soli - (następnym razem dam 2)

5 łyżek cukru - (następnym razem dam 3)

5 dag świeżych drożdży

1 litr wody

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary "dolne" mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości - rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

Piec około 1 godziny  w temperaturze 230oC. ja piekłam 200oC

Smacznego :)

jak wyliszyłam na kromkę wychodzi ok. 104 kcal, i naprawdę jest pyszny

Pasek wagi

Dietetyczny chleb

40 dag otrąb owsianych
3łyżki
mąki pszennej
4 jajka

1 łyżka masła
1 opakowanie drożdzy w proszku
3/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

kilka suszonych śliwek
rodzynki, pestki dyni lub słonecznika

Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę.

Wszystkie pozostałe składniki wymieszać powoli mikserem.

Ja nie miałam otrąb owsianych, to połączyłam 10 dag otrąb pszennych i 30 dag płatków owsianych.

Dodać do wszystkiego pianę z białek i delikatnie połączyć z masą, mieszając łyżką.

Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Piec przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

TEGO JESZCZE NIE SPRAWDZIŁAM, ALE NIEDŁUGO SPRAWDZĘ

Pasek wagi
Oczywiście, że na zakwasie, jest zdecydowanie zdrowszy.
na zakwasie

kingacybel25


wooooow ten Twój chleb jest boski

Zmuszona  i jeszcze ciepły :) mój pierwszy chlebek w życiu...

mósiałam się pochwalic tym zdjęciem

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.