21 grudnia 2010, 12:17
Hej orientujecie się może ile mniej więcej kalorii zawiera porcja 250ml moczki?
- Dołączył: 2009-03-29
- Miasto: -
- Liczba postów: 758
21 grudnia 2010, 21:59
to tradycyjna śląska potrawa świąteczna;p osobiście nie przepadam ze względu na "rozmiękłe" bakalie, wolę już makówki. ale to święta, więc absolutnie daruj sobie takie rozkminy!;p
- Dołączył: 2010-12-08
- Miasto: Łódź
- Liczba postów: 3810
23 grudnia 2010, 09:36
W książce "Kolekcja Kuchnia Polska:Śląsk|" pisze, że moczka robiona z poniższych składników ma 321 kcal na 100 g.
30 dag piernika miodowego
1 średni pasterniak
1 średnia pietruszka
30 dag suszonych śliwek
2 butelki ciemnego piwa karmelowego
2 płaski łyżki masła
2 płaskie łyżki mąki
10 fig suszonych
5 dag orzechów włoskich
1 l wywaru z karpich łbów
sok z cytryny
szczypta soli
Mi ten przepis wydaje się niesmaczny (ja robię zawsze bez tego karpiowego wywaru, piwa, masła i mąki, za to więcej bakalii) i dość ubogi w składniki (pewnie bardzo rzadka ta moczka). Tak więc sadzę, że jakieś 500-600 kcal na 100 g ma normalna, gęsta moczka (sam piernik ma ponad 300 kcal, a jeszcze góra bardzo kalorycznych suszonych owoców i bakalii).
10-20 migdałów
8 dag rodzynek
10-12 łyżeczek cukru
- Dołączył: 2013-04-23
- Miasto: Racibórz
- Liczba postów: 2
28 grudnia 2013, 18:37
do moczki mojej mamy daje sie rozmiękły w wodzie piernik, bakalie (rodzynki, migdaly, orzechy laskowe i wlaskie, morelki suszone, figi, daktyle i inne), kompoty z jablek, sliwek, cynamon, sok z cytryny. i to chyba na tyle. nie potrzebnie ładować masła, czekolady czy piwa, jesli jest to juz dosc kaloryczne. takze 100g bedzie mialo gdzies 170 kcal :P