Temat: Gotowanie na parze, efekty

hej , czy jest tu ktoś kto odchudza się gotując jedzenie w parowarze? ja w ten sposób robię sobie obiady. to naprawdę działa? schudnął ktoś w ten sposób i osiągnął swój cel? :) ciekawi mnie czy są takie osoby na tym forum :)
Wiadomo, że samo jedzenie z parowaru cie nie odchudzi- nie ma magicznych mocy.. Ale jest to zdrowszy i o wiwle mniej tuczący( a przy okazji smaczniejszy) sposób na przygotowanie wielu warzyw, mięs, czy ryb. Na pewno, jeśli zamieniłaś smażone na gotowane na parze, to odbije się to pozytywnie na Twoim zdrowiu i prawdopodobnie wadze, ale nie możesz oczekiwac efektów nie wiadomo jakich, jeśli to jedyna rzecz jKą zrobiłaś w stronę dietowania czy zdrowego odżywiania. 

siczma napisał(a):

Wiadomo, że samo jedzenie z parowaru cie nie odchudzi- nie ma magicznych mocy.. Ale jest to zdrowszy i o wiwle mniej tuczący( a przy okazji smaczniejszy) sposób na przygotowanie wielu warzyw, mięs, czy ryb. Na pewno, jeśli zamieniłaś smażone na gotowane na parze, to odbije się to pozytywnie na Twoim zdrowiu i prawdopodobnie wadze, ale nie możesz oczekiwac efektów nie wiadomo jakich, jeśli to jedyna rzecz jKą zrobiłaś w stronę dietowania czy zdrowego odżywiania. 
jeszcze cwicze i ogolnie mam duzo ruchu w ciagu dnia, ale chodzilo mi tu raczej o efekty u innych a nie u mnie :)
gotowanie na parze nie odchudza :P ale nie ma wątpliwości ze jest zdrowsze od np smażenia
gotowanie na parze kiedyś przyczyniło się do osiągnięcia mojego wymarzonego celu wagowego (niecałe 52kg). po za tym, po pewnym czasie moje odczuwanie smaku potraw znacznie się poprawiło i wszystko było jakieś takie smaczniejsze, delikatniejsze. 
Oczewiscie ze jest zdrowsze, kwestia czy odchudza to tez kwestia tego w jakich ilosciach jesz.. 
Pasek wagi
Na pewno jest zdrowsze niż smażone w głębokim oleju czy rozgotowywanie do maksimum, gdzie wszystko traci swoje wartości odżywcze w sobie lub z wodą, którą wylewamy. Jeśli potrawy będziesz przyrządzać na parze, a wcześniej je smażyłaś itp itd, to pozwoli Ci to zaoszczędzić sporo kcal :)
Jest mniejsza strata witamin podobno, ale kaloryczność jest taka sama, jak potrawy gotowanwej w wodzie.
Dzięki gotowaniu na parze,nie dodajesz tłuszczu jak np podczas smażenia. Jedna łyżka oleju zawiera około 100kal więc z pewnością te dania są lżejsze  i mniej kaloryczne. Jest to dobry sposób przygotowywania dań podczas odchudzania, ale samo nie sprawi że schudniesz. Jak cię to pocieszy to ja to praktykuję i chudnę. :) 

Dla mnie gotowanie na parze to codzienność, nie wyobrażam sobie już teraz warzyw z patelni czy z wody. Dzięki temu, że zmieniłam swoje nawyki żywieniowe schudłam 5 kg w przeciągu 3 miesięcy. Myślę, że to bardzo dobre tempo przy moim stylu (siedzącym) życia, ale oczywiście też ćwiczę. Nie chciałabym by zostało to źle zrozumiane, ale ja mam taki garnek http://www.chasseur.pl/Nasza_oferta/garnki_do_gotowania_na_parze/ już dość długo. Moja babcia kiedyś gotowała w żeliwnych garnkach i w sumie do tej pory je mamy w domu:) A wy jakich używacie? Bo kiedyś miałam taki zwykły to niestety, ale jedzenie nie zbyt mi smakowało, zawsze miało jakiś dziwny posmak, ale mi się tak wydawało.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.