26 stycznia 2014, 21:04
hej , czy jest tu ktoś kto odchudza się gotując jedzenie w parowarze? ja w ten sposób robię sobie obiady. to naprawdę działa? schudnął ktoś w ten sposób i osiągnął swój cel? :) ciekawi mnie czy są takie osoby na tym forum :)
- Dołączył: 2012-05-13
- Miasto: Guildford
- Liczba postów: 10534
26 stycznia 2014, 21:07
Wiadomo, że samo jedzenie z parowaru cie nie odchudzi- nie ma magicznych mocy.. Ale jest to zdrowszy i o wiwle mniej tuczący( a przy okazji smaczniejszy) sposób na przygotowanie wielu warzyw, mięs, czy ryb. Na pewno, jeśli zamieniłaś smażone na gotowane na parze, to odbije się to pozytywnie na Twoim zdrowiu i prawdopodobnie wadze, ale nie możesz oczekiwac efektów nie wiadomo jakich, jeśli to jedyna rzecz jKą zrobiłaś w stronę dietowania czy zdrowego odżywiania.
26 stycznia 2014, 21:10
siczma napisał(a):
Wiadomo, że samo jedzenie z parowaru cie nie odchudzi- nie ma magicznych mocy.. Ale jest to zdrowszy i o wiwle mniej tuczący( a przy okazji smaczniejszy) sposób na przygotowanie wielu warzyw, mięs, czy ryb. Na pewno, jeśli zamieniłaś smażone na gotowane na parze, to odbije się to pozytywnie na Twoim zdrowiu i prawdopodobnie wadze, ale nie możesz oczekiwac efektów nie wiadomo jakich, jeśli to jedyna rzecz jKą zrobiłaś w stronę dietowania czy zdrowego odżywiania.
jeszcze cwicze i ogolnie mam duzo ruchu w ciagu dnia, ale chodzilo mi tu raczej o efekty u innych a nie u mnie :)
- Dołączył: 2012-01-27
- Miasto: Gdzies Tam
- Liczba postów: 4497
26 stycznia 2014, 21:11
gotowanie na parze nie odchudza :P ale nie ma wątpliwości ze jest zdrowsze od np smażenia
26 stycznia 2014, 21:13
gotowanie na parze kiedyś przyczyniło się do osiągnięcia mojego wymarzonego celu wagowego (niecałe 52kg). po za tym, po pewnym czasie moje odczuwanie smaku potraw znacznie się poprawiło i wszystko było jakieś takie smaczniejsze, delikatniejsze.
- Dołączył: 2010-03-09
- Miasto: Wyspa
- Liczba postów: 1492
26 stycznia 2014, 21:13
Oczewiscie ze jest zdrowsze, kwestia czy odchudza to tez kwestia tego w jakich ilosciach jesz..
- Dołączył: 2014-01-24
- Miasto: biała
- Liczba postów: 108
27 stycznia 2014, 07:55
Na pewno jest zdrowsze niż smażone w głębokim oleju czy rozgotowywanie do maksimum, gdzie wszystko traci swoje wartości odżywcze w sobie lub z wodą, którą wylewamy. Jeśli potrawy będziesz przyrządzać na parze, a wcześniej je smażyłaś itp itd, to pozwoli Ci to zaoszczędzić sporo kcal :)
27 stycznia 2014, 08:25
Jest mniejsza strata witamin podobno, ale kaloryczność jest taka sama, jak potrawy gotowanwej w wodzie.
- Dołączył: 2013-07-09
- Miasto: Rzeszów
- Liczba postów: 436
27 stycznia 2014, 09:58
Dzięki gotowaniu na parze,nie dodajesz tłuszczu jak np podczas smażenia. Jedna łyżka oleju zawiera około 100kal więc z pewnością te dania są lżejsze i mniej kaloryczne. Jest to dobry sposób przygotowywania dań podczas odchudzania, ale samo nie sprawi że schudniesz. Jak cię to pocieszy to ja to praktykuję i chudnę. :)
- Dołączył: 2014-03-27
- Miasto: rzeszów
- Liczba postów: 62
8 maja 2014, 12:33
Dla mnie gotowanie na parze to codzienność, nie wyobrażam sobie już teraz warzyw z patelni czy z wody. Dzięki temu, że zmieniłam swoje nawyki żywieniowe schudłam 5 kg w przeciągu 3 miesięcy. Myślę, że to bardzo dobre tempo przy moim stylu (siedzącym) życia, ale oczywiście też ćwiczę. Nie chciałabym by zostało to źle zrozumiane, ale ja mam taki garnek http://www.chasseur.pl/Nasza_oferta/garnki_do_gotowania_na_parze/ już dość długo. Moja babcia kiedyś gotowała w żeliwnych garnkach i w sumie do tej pory je mamy w domu:) A wy jakich używacie? Bo kiedyś miałam taki zwykły to niestety, ale jedzenie nie zbyt mi smakowało, zawsze miało jakiś dziwny posmak, ale mi się tak wydawało.
Edytowany przez MagdalenaTom 8 maja 2014, 12:34