Temat: ZALETY KAWY :))) Wiecej ich niz wad .... :D

POBUDZA UMYSŁ,  POPRAWIA NASTRÓJ

Chętnie pijemy kawę, bo pobudza umysł i poprawia samopoczucie. Jeśli ktoś twierdzi, że bez porannej filiżanki kawy nie zacznie się uśmiechać, to zazwyczaj jest to prawdą.
"Kawa jest środkiem pobudzającym psychicznie. Nie jest to jakiś kolejny chwyt reklamowy producentów kawy, to fakt naukowy" - oznajmiła dr Judyta Wurtman z Instytutu Technologicznego w Massachusetts, zajmująca się wpływem żywności na psychikę.
Za to pobudzenie, "odpowiedzialna"  jest kofeina, alkaloid zawarty w kawie.  Kawa Arabika zawiera ok. 1,2% kofeiny, a kawa Robusta ok. 2,4%. Organizm wchłania kofeinę z przewodu pokarmowego już w kilkanaście minut po wypiciu kawy, a najsilniej działa w ciągu 3-4 godzin później. Kofeina działa szczególnie na układ nerwowy i przyspiesza procesy myślowe. Nie trzeba pić jednej kawy za drugą, aby utrzymać stan "pobudzenia", wystarczy 1 do 2 filiżanek. Przedawkowanie kofeiny może jednak wywołać skutek wręcz przeciwny - gonitwę myśli i niemożność koncentracji. Najnowsze badania naukowe, prowadzone w wielu krajach,  wykazały że kofeina jest stymulatorem, który  nie powoduje uwalniania się substancji pobudzających czynność mózgu, ale hamuje wpływ tych, które ograniczają jego pobudzenie. 

SPRAWNOŚĆ FIZYCZNA

Powszechnie wiadomo, ze kofeina przedłuża zdolność do długotrwałego wysiłku, zwiększając tym samym odporność na zmęczenie. Dlatego też kofeina, zawarta w kawie znana jest sportowcom, jako środek poprawiający sprawność fizyczną. Np. kolarze, po zażyciu 330 mg kofeiny mogli jechać prawie o 20% dłużej, nie zauważając zwiększonego wysiłku. Kofeina, a zatem kawa, zapobiega zmęczeniu mięśni i zwiększa zdolność organizmu do spalania tłuszczów.

GŁĘBSZY  ODDECH


Już w XIX wieku główny składnik kawy, czyli kofeina był stosowany do rozszerzenia oskrzeli, ułatwiając oddychanie. Przeprowadzone we Włoszech badania na ok. 7 tys. dorosłych osób, wykazały zmniejszenie nasilenia i częstotliwości występowania ataków duszności (np. przez pijących regularnie 1 filiżankę kawy - o 5%, a 2 filiżanki - o 23%). Zawarta w kawie kofeina, ułatwia oddychanie, gdyż rozszerza oskrzela i zmniejsza "zmęczenie mięśni oddechowych". Dlatego też zalecana jest dla osób chorych na astmę oraz z przewlekłym zapaleniem oskrzeli.

LEPSZE UKRWIENIE

Umiarkowane spożycie kawy (2-3 a nawet 4 filiżanki dziennie) wpływa na rozszerzenie arterii serca i zwiększa w ten sposób przepływ krwi, a zatem ukrwienie całego organizmu. Natomiast, co jest niezwykle interesujące, arterie znajdujące się w głowie, ulegają zwężeniu, co ma ogromny wpływ na ograniczenie skłonności do bólów  migrenowych.

SPECYFIK NA SERCE

Najnowsze badania opublikowane przez brytyjskich naukowców w "Journal of Epidemiology and Community Health", ze szkockiego uniwersytetu zaprzeczają powszechnej opinii, że picie nadmiernych ilości kawy szkodzi zdrowiu. Okazuje się, że jest wręcz przeciwnie, im więcej kawy pijemy, tym mniejsze prawdopodobieństwo choroby serca i śmierci. Badania te trwały ponad 10 lat i objęły ok. 11 tysięcy osób w wieku 40-59 lat.

NA ODCHUDZANIE

Kawa, a właściwie kofeina, przyspiesza przemiany metaboliczne w organizmie, a szczególnie przemianę tłuszczów. Filiżanka kawy może "pomóc" szczególnie osobom, które mają problemy z trawieniem. Ze względu na wyniki badań wykazujące, iż kofeina powoduje przyspieszenie spalania tłuszczy, stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy (oczywiście bez cukru i bez śmietanki) może stanowić korzystny składnik kuracji odchudzającej. Kawa jest także stosowana  jako składnik nowej generacji kosmetyków, wpływających na "modelowanie" sylwetki.

PRZECIWUTLENIACZE

Kofeina zdecydowanie jest najważniejszą czynną biologicznie substancją w kawie i poświęcono jej najwięcej uwagi w badaniach. Kawa charakteryzuje się jednak złożonym składem chemicznym. Niektórzy badacze znaleźli dowody na to, że substancje o działaniu przeciw utleniającym tzw. "antyoksydanty", czyli "wymiatacze" wolnych rodników, wytwarzane są także w trakcie procesu palenia kawy. Badania te są w początkowej fazie, ale budzą duże zainteresowanie z względu na korzystny wpływ przeciwutleniaczy żywności na  zdrowie.       

BEZ  PRÓCHNICY

W jednym, ze znanych Centrów Badań Stomatologicznych w USA, stwierdzono, że kawa, dzięki zawartości garbników, może przeciwdziałać procesom powodujących próchnicę zębów. Picie kawy, nawet bezkofeinowej, wpływa na ograniczenie działania bakterii na uzębieniu.
Już w XVII wieku kawę stosowano, jako środek "odświeżenia" jamy ustnej i mycia zębów, więc można powiedzieć, że dzisiejsze badania "potwierdzają" to dawniejsze zastosowanie kawy.

ZMIEJSZONE RYZYKO  NOWOTWOROWE

Na "przekór" obawom, że picie kawy może powodować tendencję do zachorowań na choroby nowotworowe, zwłaszcza trzustki i pęcherza moczowego, badania naukowe, prowadzone w wielu krajach, np. Japonii, Norwegii czy USA, nie potwierdziły związku między piciem kawy a zwiększonym występowaniem tych chorób. Z niektórych badań wynikało wręcz, że picie kawy może zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, szczególnie u osób, które odżywiają się "tłusto". Niektóre z tych badań, wykazały, że prawdopodobnie mają na to wpływ takie związki jak polifenole i duża zawartość błonnika.

OGRANICZENIE ZACHOROWAŃ NA CHOROBĘ PARKINSONA

Ostatnie badania , przeprowadzone we Włoszech (badano ok. 4 tys. starszych osób przez 3 lata) wykazały, że szczególnie kobiety pijące kawę, oczywiście w umiarkowanych ilościach, wykazują mniejsze ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona, niż osoby nie pijące kawy.

SPOSÓB NA KAMIENIE

W badaniach, którymi objęto 81 tys. kobiet w USA,  wykazano, że kawa  pomaga kobietom uniknąć kamieni nerkowych. Porcja 240 ml kawy pozwalała na zmniejszenie ryzyka o 10%, a w przypadku kawy bezkofeinowej - 9%.  Natomiast, co jest ciekawe, to picie kawy kojarzone jest także z niższym ryzykiem zachorowania na kamienie żółciowe, ale u mężczyzn. W 10 letnich badaniach naukowców z Uniwersytetu Harvarda, wykazano niższe ryzyko kamieni żółciowych u mężczyzn pijących 2 do 3 filiżanek kawy  dziennie, w stosunku do mężczyzn, którzy nie piją kawy.

CIŚNIENIE W NORMIE

Kofeina nie wydaje się być jakimś istotnym "winowajcą" przewlekłego nadciśnienia tętniczego. Naukowcy z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Teksasie dokonali badań na 10 tys. Amerykanów z nadciśnieniem tętniczym i nie znaleźli zależności między piciem kawy i jej wpływem na podwyższanie ciśnienia. Natomiast w stresie, przy dużym napięciu psychicznym, u niektórych osób może podwyższyć się ciśnienie po wypiciu kawy, wywołane skojarzonym "efektem kofeiny i stresu".

ZŁAGODZENIE CUKRZYCY

W jednym z ostatnich badań, przeprowadzonych przez "National Institute for Public Health and Enviroment" w Holandii na "próbie" około 17 tys. Holendrów, wykazano, iż wraz ze zwiększoną konsumpcją kawy, spada ryzyko zachorowania na cukrzycę. Kawa wpływa pozytywnie na przemianę cukrów. W badaniach laboratoryjnych wykazano, że kwas chlorogenowy, odgrywający ogromną rolę w kształtowaniu się bukietu smaku i aromatu, powoduje absorpcję glukozy przez wątrobę. Są to pierwsze badania, które  być może w przyszłości wykażą jeszcze większy pozytywny wpływ kawy na ograniczenie zachorowania na cukrzycę.

W LEPSZYM HUMORZE

Kofeina, zawarta w kawie, to jeden z najbardziej powszechnych środków psychotropowych, mających zdolność wpływania na nastrój. Służy ona nie tylko poprawie nastroju, ale także zmniejsza uczucie przygnębienia. Jeśli ktoś twierdzi, że bez porannej filiżanki kawy nie zacznie się uśmiechać, to jest to prawdą.  Dr Melvin Konner z Uniwersytetu Emory stwierdził, że "Wydaje się bardzo prawdopodobne, że wśród milionów osób pijących dużo kawy jest wiele takich, które - świadomie czy nieświadomie - leczą się z depresji".

OSŁABIONE KOŚCI

Nadmierna ilość kawy może sprzyjać powstawaniu osteoporozy poprzez zwiększenie wydalania wapnia, co powoduje "podkradanie" tego minerału z kości. Jedne z ostatnich badań, przeprowadzone w USA, nie wykazały istotnego wpływu na wydalanie wapnia z organizmu. Inne badania, przeprowadzone także w USA, wśród kobiet, pijących 4 filiżanki kawy dziennie, wskazywały  zwiększoną podatność na złamania, w porównaniu do kobiet pijących mało kawy lub wcale. Ogólnie można uznać, iż ryzykowne jest nadużywanie kawy, przy jednoczesnym zbyt niskim spożyciu wapnia. Dlatego jest jedna rada dla miłośników, a szczególnie miłośniczek kawy, -więcej wapnia, to znaczy "pijcie mleko i  jedzcie sery".

NADKWASOTA BEZ KAWY

Kawa wzmaga wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci, dlatego też nie jest wskazana dla osób, które "cierpią" na nadkwasotę. Dlatego niektórzy uważają, iż kawa może zwiększyć chorobę wrzodową. Jednak obszerne badania, przeprowadzone w Szwecji, nie wykazały związku z piciem kawy a występowaniem choroby wrzodowej. Stwierdzono, że kawa bezkofeinowa, także zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych, więc nie kofeina jest "odpowiedzialna" za ten stan. Dlatego też zalecane jest, aby osoby z nadkwasotą ograniczały picie kawy.

MACIERZYŃSTWO

Jak na razie żadne badania nie wykazały związku między piciem kawy przez kobiety ciężarne, a ewentualnymi nieprawidłowościami przebiegu ciąży. Jednak ze względu na możliwość wpływu kofeiny zawartej w kawie, na nadmierne pobudzenie matki jak i płodu, zaleca się ograniczenie spożycia kawy kobietom w ciąży. Również w przypadku karmienia dzieci piersią i możliwości przejścia, wraz z mlekiem matki, kofeiny z kawy do organizmu dziecka, co może powodować nadmierne pobudzenie, a także potencjalne "poddenerowanie" w przypadku bardzo wrażliwych dzieci, zaleca się ograniczenie spożycia kawy.

WŁAŚCIWOŚCI DRAŻNIĄCE

Wiele osób, które są szczególnie "poddatne" na negatywne działanie niektórych związków kawy, zwanych substancjami drażniącymi (np. woski z zewnętrznej części ziarna kawowego czy kwasy garbnikowe), może odczuwać "nie miłe" dolegliwości przewodu pokarmowego. Dla tych osób  produkowane są  kawy tzw. niskodrażniące, pozbawione w różny sposób tego typu substancji. Ale producenci, dbający o swoich konsumentów, stosują takie technologie, gdzie po procesie palenia usuwane są dodatkowo tzw. łuski kawowe. W ten sposób także obniża się  zawartość substancji drażniących, mimo iż na rynku te kawy nie występują pod nazwą "niskodrażniących". Również, aby w naparach było mniej substancji drażniących i tłuszczów, powinniśmy pić kawę "filtrowaną", a nie po prostu zalewaną wrzącą wodą w szklance czy filiżance.

Tak przedstawiają się najważniejsze "fakty i mity o kawie", która dla jednych jest znakomitym "źródłem" pobudzenia, a dla niektórych "źródłem" zbyt dużego pobudzenia. Każdy z nas inaczej reaguje na różne bodźce, każdy z nas to bardzo "złożony i skomplikowany mechanizm" i  dlatego też, w przypadku picia kawy najważniejsze jest umiarkowanie oraz takie poznanie własnego organizmu, aby wykorzystać, w odpowiedni sposób, pozytywny wpływ kawy.
Przedstawione powyżej informacje, powinny przybliżyć wiedzę o wpływie kawy na organizm i "rozwiać"  niektóre "obiegowe" pojęcia w tym zakresie.

Dla mnie osobiście jest żródłem uśpienia - po kawie ogarnia mnie senność, w związku z czym zdarzało mi się pić kawę, gdy wieczorem nie mogłam zasnąć. Po kawie szło już błyskawicznie i z reguły spałam do rana jak niemowlę
Pasek wagi
Zapomniałam dodać, że ciśnienie też mi obniża: tak o 10-20 w dół leci po kawie...
Pasek wagi
ja bez kawy zyc nie moge

Uwilebiam kawę choć nie przesadzam w jej dawkowaniu . Piję każdego dnia 1 filiżankę -  zawsze po śniadaniu. Na mnie kawa działa rewelacyjnie:
- mam lepsze samopoczucie na początek pracy
- zaraz po jej wypiciu biegnę do kibelka - działa rewelacyjnie na moją przemiane materii
Nie zapomnę jednak mojego chłopaka, który na codzień nie pija kawy ale podczas sesji zrobił wyjątek i napił się mały kubek z rana. Wyglądał mnej więcej tak  

ja kocham kawe zwlaszcza z mlekiem odtluszczonym ^^
na mnie tez kawusia dzila rewelacyjnie!!!szybciej mysle,mam lepszy humorek,no i  zaraz po wypiciu biegne do ubikacji!!! no i ten boski smak!!!!! bez cukru z odrobinka  chudego mleczka mmmm
ja lubię cafe latte :) mnóstwo spienionego mleka + mocne espresso. Po prostu poezja :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.