13 kwietnia 2012, 12:46
Mam pytanie - czy spotkałyście się z ciemno beżowymi plamami na kawałkach łososia sałatkowego, takiego pakowanego? Zastanawiam się czy te plamy świadczą o nieświeżości czy taka "uroda" mięsa?
- Dołączył: 2012-01-25
- Miasto: Białystok
- Liczba postów: 101
13 kwietnia 2012, 12:56
W makreli wędzonej tez tak jest więc chyba takie mięso ;)
13 kwietnia 2012, 13:42
jest kilka rodzajow wedzonego lososia:
- wedzony na zimno ( np. w cienkich plasterkach) nie powinien miec zadnych plam- kolor pomaranczowy lyb rozowy
- tzw. graavi- czyli peklowany w soli, cukrze i koperku- tez nie powinien miec plam, ale powinien troszke inaczej pachniec, kolor ciemnopomaranczowy
- wedzony na cieplo- moze miec bialo- zoltawe plamki zaschnietego tluszczu, kolor miesa od rozowego po pomaranczowy.
- Dołączył: 2011-05-17
- Miasto: Płock
- Liczba postów: 20
8 listopada 2012, 10:19
plamy podobno świadczą o nieświeżości- o ile mówimy o tych samych plamach ;)