Temat: Łosoś wędzony - plamy na mięsie

Mam pytanie - czy spotkałyście się z ciemno beżowymi plamami na kawałkach łososia sałatkowego, takiego pakowanego? Zastanawiam się czy te plamy świadczą o nieświeżości czy taka "uroda" mięsa?
W makreli wędzonej tez tak jest więc chyba takie mięso ;)

jest kilka rodzajow wedzonego lososia:
- wedzony na zimno ( np. w cienkich plasterkach) nie powinien miec zadnych plam- kolor pomaranczowy lyb rozowy
- tzw. graavi- czyli peklowany w soli, cukrze i koperku- tez nie powinien miec plam, ale powinien troszke inaczej pachniec, kolor ciemnopomaranczowy
- wedzony na cieplo- moze miec bialo- zoltawe plamki zaschnietego tluszczu, kolor miesa od rozowego po pomaranczowy.
plamy podobno świadczą o nieświeżości- o ile mówimy o tych samych plamach ;)
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.