Temat: fasolka po bretonsku

czy mozna podczas diety jesc fasolke po bretonsku np. na obiad. ? 
Jada ktos. ? 
tak
Pasek wagi
NIE ! Bardzo kaloryczna !
Ale moja mama robi sama, a jest równie pyszna
Wegetariańska fasolka po bretońsku
    500 g fasoli białej Jaś,
    3-5 ząbków czosnku,
    cebula,
    opakowanie pomidorów w puszce,
    rozmaryn,
    bazylia,
    sól, pieprz.

Zostawiamy fasolę na noc: namaczamy przez ok. 12 godzin w wodzie (100 g fasoli na ok. 400 ml wody). Po upływie 12 godzin uzupełniamy niedobór wody i podgotowujemy fasolkę ok. 2 godziny aż stanie się miękka. Do przepisu można wykorzystać także fasolę z puszki.Cebulę i czosnek kroimy drobno, podsmażamy w rondelku razem z pomidorami z puszki. Przyprawiamy. Do sosu dodajemy odcedzoną fasolę. Gotujemy jeszcze parę minut aż sos zgęstnieje.Fasolę po bretońsku podajemy na ciepło.W wersji bardziej pikantnej możemy użyć także pokrojoną drobno papryczkę chili.
Można dodać mięsko:)
Zależy jak zrobiona jest taka fasolka. Ale generalnie, całkiem łatwo jest zrobić naprawdę chudną fasolkę po bretońsku. Wystarczy koncentrat pomidorowy, chuda kiełbasa, cebula, ew. czosnek, przyprawy (majeranek, chili, oregano, itp.) oraz fasolka z puszki ;)

P.S. Skąd taka dziwna moda na stawianie kropek przed normalnym znakiem interpunkcyjnym? Zastanawiam się, czy na wypracowaniach też się teraz tak pisze... ;) 
Pasek wagi
myślę, że tak
zalezy jak zrobiona  :)  ....heheh ale " wiatry " zawsze takie same ....bez kalorii :)
Mozna jesc wszystko tylko ze w odpowiednich ilościach. Raz na jakiś czas nie zaszkodzi.
Pasek wagi
Na pewno czasem można
Pasek wagi
heh w czwartek rozmawialam o tym ze znajomą dietetyczką- można pod warunkiem że kiełbasę zamienisz na pierś z kurczaka, jeśli nie dodasz grzanek czy chleba i potraktujesz taką miseczkę jako cały obiad.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.