Większość osób, które się odchudzają, popełnia moim zdaniem ten sam błąd: starają się za wszelką cenę ograniczać jedzenie, by jak najszybciej stracić zbędne kilogramy. Tymczasem w ten sposób ubywa im przede wszystkim wody i tracą mięśnie. Gubią kilogramy, a nie centymetry w obwodzie.
A tak naprawdę chodzi przecież o spalenie tłuszczyku, którego mają nadmiar. Na szczęście do tego nie potrzebne jest wcale głodzenie się. Z badań, które prowadzę, wynika, że aby schudnąć, wystarczy ograniczyć tylko o 20 procent potrzebną organizmowi codzienną ilość kalorii (dla kobiet wynosi ona średnio 1700 kcal).
Kto chce schudnąć raz na zawsze, niech zrezygnuje z fast foodów, słodyczy, białego pieczywa, klusek i słodzonych napojów. Za to w ciągu dnia powinien wypić 2,5 I wody. Przerwy między posiłkami nie mogą być dłuższe niż 3 godziny. Potrzebny jest także ruch. Ćwiczenia, systematyczność i jakość jedzonych posiłków to podstawa prawidłowego odchudzania. Efekt murowany!
METODA MONTIGNACA
Dobra Michel Montignac, autor tej metody, uważa, że tyjesz, jedząc produkty węglowodanowe (pieczywo, słodycze). Szybko podnoszą poziom cukru we krwi, a ty odczuwasz wtedy głód i tracisz kontrolę nad ilością tego, co jesz. Metoda ta składa się z dwóch faz: w pierwszej chudniesz ok. 2-3 kg tygodniowo. Druga ma już tylko utrzymać obniżoną wagę i utrwalić twój nowy sposób jedzenia.
Co można jeść: W jednym posiłku możesz łączyć produkty tak, aby indeks glikemiczny nie przekraczał 50. Możesz więc jeść dania, które zawierają białko i węglowodany lub białko i tłuszcze.
Czego nie wolno jeść: produktów, które zawierają jednocześnie tłuszcze i węglowodany, np. czekolada, frytki, ciasta. Unikać należy także tego, co ma wysoki indeks glikemiczny, np. białe pieczywo, ryż, cukier, ziemniaki, gotowana kukurydza, piwo.
Wady Musisz zapoznać się z indeksem glikemicznym (np. w Internecie) i poznać wartość produktów. Na początku stosowania diety może to być dość uciążliwe.
Zalety Nie wymaga głodzenia się. Nie czujesz się też osłabiona brakiem jedzenia. Nie powoduje efektu jo-jo. Jest doskonała dla tych osób, które nie lubią liczyć kalorii.
Przykładowy jadłospis Śniadanie: muesli bez cukru, z płatków pełnoziarnistych, chudy jogurt, sok wyciskany z jabłek. Obiad: porcja dzikiego ryżu, pierś z indyka usmażona na łyżce oliwy z oliwek, sok pomidorowy. Kolacja: sałatka z selera naciowego i tuńczyka w sosie własnym, wymieszana z listkami sałaty, pieczarkami, dymką i pomidorami suszonymi. W drugiej fazie dozwolona jest też lampka czerwonego, wytrawnego wina.
MONODIETA
Przereklamowana Najpopularniejsza wśród monodiet, czyli opartych na jednym składniku, jest dieta pszeniczna. Wywodzi się z medycyny chińskiej. Możesz dzięki niej stracić 2-3 kg w ciągu 7dni. Jesz gotowane ziarna pszenicy, ale za to tyle, ile chcesz.
Co można jeść: wyłącznie ziarno pszenicy. Możesz posypać je zieloną pietruszką i kiełkami z pszenicy. Pijesz tylko napary ziołowe i ciepłą, przegotowaną wodę, oligoceńską. Przyprawiasz ziarno tymiankiem i kminkiem.
Czego nie wolno jeść: : niczego poza gotowanymi ziarnami pszenicy i zieloną pietruszką.
Wady Jest trudna do stosowania, bo szybko masz dosyć jedzenia ciągle tego samego i nie możesz już patrzeć na pszenicę. Nie dostarcza wszystkich składników odżywczych. Gdy wrócisz do normalnego jedzenia, zgubione kilogramy zaczną, niestety, powoli wracać.
Zalety Dieta oczyszcza organizm z toksyn. Przewód pokarmowy przez kilka dni odpoczywa od nadmiaru jedzenia.
Przykładowy jadłospis Śniadanie: pszenica z zieloną pietruszką i woda. Obiad: pszenica i naparz mięty. Kolacja: pszenica wymieszana z kiełkami.
DIETA 1200 KALORII
Dobra Posługując się tabelami kalorycznymi, możesz jq sobie samodzielnie układać i jeść to, co lubisz. Nie wolno ci jednak przekroczyć dziennego limitu 1200 kalorii. Najlepiej rozłożyć tę ilość na pięć posiłków: śniadanie 300 kcal, obiad 300 kcal, kolacja 300 kcal i do tego dwie przekąski po 150 kcal. Schudniesz ok. kilograma w ciągu tygodnia.
Co można jeść: wszystkie produkty odtłuszczone i niesłodzone, ale w bardzo ograniczonych ilościach.
Czego nie wolno jeść: tłustych mięs i wędlin, słodyczy, fastfoodów, chrupek i orzeszków, a także pić słodzonych soków, gazowanych napojów i alkoholu.
Wady Zmusza do skrupulatnego liczenia kalorii. Produkty trzeba też ważyć, bo wartości, które są podane w tabelach kalorycznych, dotyczą zwykle 100 g produktu.
Zalety Jest polecana przez dietetyków jako skuteczna i bezpieczna dla zdrowia. Przez miesiąc możesz ją stosować bez obawy, że osłabisz swój organizm.
Przykładowy jadłospis Śniadanie: muesli z odtłuszczonym jogurtem, kawa lub herbata bez mleka i cukru. Obiad: gotowana lub pieczona w folii pierś kurczaka, mizeria z koperkiem, kromka ciemnego pieczywa. Kolacja: ryż polany jogurtem beztłuszczowym z truskawkami, oproszony cynamonem, zielona herbata.
DIETA KWAŚNIEWSKIEGO
Zła Opiera się na założeniu, że wszystkie tłuszcze, które zjadasz, twój organizm natychmiast całkowicie przerobi na energię i spali. Natomiast tuczą węglowodany, ponieważ są gromadzone i odkładane w postaci zapasów. Najważniejsze w tej diecie jest zachowanie w posiłku proporcji między białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Wynika z nich, że tłuszczu powinnaś jeść trzy razy więcej niż białka. Autor tej diety twierdzi, że wzmacnia odporność organizmu na różne infekcje, a nawet można dzięki niej wyleczyć się z niektórych chorób, np. cukrzycy. Chudniesz ok. 2 kg tygodniowo.
Co można jeść: przede wszystkim tłuste mięsa i ryby, masło, smalec, sery żółte, jajka, wędliny, orzechy, chleb biszkoptowy, który sama upieczesz.
Czego nie wolno jeść: cukru, słodyczy, białego pieczywa, klusek, ryżu, większości warzyw i owoców.
Wady Lekarze i dietetycy nie mają dobrej opinii na temat tej diety. Twierdzą, że jest niebezpieczna dla zdrowia, bo jedzenie tłuszczów zwierzęcych w tak dużej ilości może powodować miażdżycę. Poza tym osoby przestrzegające jej przez dłuższy czas mają problemy z wątrobą i trzustką.
Zalety Można dzięki niej dość szybko schudnąć, nawet kilka kilogramów tygodniowo. Nie odczuwa się przy tym głodu, za to poprawia się nastrój.
Przykładowy jadłospis Śniadanie: jajecznica na maśle, chleb biszkoptowy (pieczony w domu, na dużej ilości jaj), herbata. Obiad: rosół, gotowana kura, ziemniaki puree polanę smalcem, buraczki zasmażane. Kolacja: porcja wieprzowego mięsa (im bardziej tłuste, tym lepsze, frytki smażone na oleju, herbata z cytryną.
DIETA PLAŻ POŁUDNIOWYCH
Przereklamowana Dieta south beach (plaż południowych) została ułożona przez amerykańskiego kardiologa dr Agatstona. W pierwszej fazie rezygnujesz z jedzenia węglowodanów, czyli np. pszennego pieczywa, ryżu, ale za to jesz mięso i ryby. Tłuszcze zwierzęce zamieniasz na roślinne. Pierwszy etap diety trwa dwa tygodnie, chudniesz w tym czasie 4-6 kg. W drugim etapie możesz już jeść „dobre węglowodany", np. razowe pieczywo i brązowy ryż. Etap trzeci służy utrzymaniu wagi. Możesz go stosować, jak długo chcesz.
Można jeść: warzywa, jajka, ser, orzechy, wołowinę, kurczaki, indyki, ryby, sałatki doprawiane sosem z oliwy z oliwek i octem balsamico.
Czego nie wolno jeść: białego chleba, ryżu, ziemniaków, makaronów, słodkich owoców, cukru i pić alkoholu.
Wady Jest droga i niełatwa do przygotowania w naszych warunkach, bo opiera się na trudno dostępnych produktach, np. krabach, mango. Przepisy są czasochłonne.
Zalety Pozwala schudnąć i utrzymać wagę. Dzięki niej możesz zmienić stopniowo sposób jedzenia, który pozwoli ci na zawsze utrzymać wymarzoną wagę.
Przykładowy jadłospis Śniadanie: omlet z pieczarkami, plaster chudego sera, sok pomidorowy, kawa bezkofeinowa. Obiad: sałatka nicejska (z fasolki szparagowej, anchois, oliwek, pomidorów, jajek i czarnych oliwek). Kolacja: stek w kruszonym pieprzu, opiekany pomidor z pesto, sałatka z mniszka, rukwi i roszponki z sosem vinegret. Na deser krem migdałowy z ricotty. W ciągu dnia możesz jeszcze zjeść dwie przekąski, np. roladkę z indyka z majonezem i kolendra oraz seler nadziewany trójkącikiem serka topionego light.
DIETA KOPENHASKA
Przereklamowana Jest to dieta niskowęglowodanowa i ubogokaloryczna. Ma za zadanie usprawnić twoją przemianę materii. Musisz jednak ściśle przestrzegać jadłospisu ułożonego na 7 dni. W drugim tygodniu jesz dokładnie to samo, co w pierwszym. Wolno ją stosować tylko przez 13 dni. Dzięki niej możesz schudnąć nawet 7 kilogramów.
Co wolno jeść: w ograniczonych ilościach jajka na twardo, pomidory, szpinak, marchewkę, sałatę, steki, chudą rybę, jogurt, szynkę, grzanki.
Czego nie wolno jeść: niczego oprócz tego, co jest wymienione w jadłospisie.
Wady Jest bardzo rygorystyczna. Jeśli podczas jej stosowania zjesz dodatkowy kawałek chleba, a nawet pozwolisz sobie na żucie gumy, jej kontynuacja nie ma sensu i nie będzie efektów. Jest też dość wyczerpująca. Odczwasz głód i możesz czuć się osłabiona. Po zakończeniu szybko następuje efekt jo-jo.
Zalety Według twórców przyśpiesza przemianę materii i zmienia upodobania smakowe. Po jej zakończeniu nie masz ochoty na pieczywo i słodycze. Jest skuteczna, jeśli zależy ci na szybkim efekcie. Może być dobrą motywacją do dalszego odchudzania, bardziej racjonalnego.
Przykładowy jadłospis Śniadanie: kubek czarnej kawy i kostka cukru. Obiad: 2 jajka na twardo, gotowany szpinak, pomidor. Kolacja:duży befsztyk, zielona sałata skropiona cytryną. Przez cały dzień 2,5 I wody mineralnej niegazowanej.
DIETA DOBRYCH KALORII
Dobra Autor diety dr Philip Lipetz podzielił jedzenie na takie, które ma „dobre" lub „złe" kalorie. Te „dobre" nie powodują, że obrastasz tłuszczykiem, a jedzenie ich sprawia, że po pewnym czasie przestajesz odczuwać napady silnego głodu. Podstawowe zasady, których musisz przestrzegać, to unikanie wszystkiego, co tłuste, i jedzenie takich produktów, które obniżają indeks glikemiczny potrawy. W ciągu trzech miesięcy możesz schudnąć nawet 10-13 kilogramów.
Co można jeść: chleb żytni, pieczywo pełnoziamiste, makarony, kurczaki i indyki, chude ryby i owoce morza, odtłuszczony nabiał, rośliny strączkowe, owoce i warzywa (z wyjątkiem ziemniaków i gotowanej marchewki).
Czego nie wolno jeść: cukru, dżemów, tłustych czerwonych mięs, bardzo dojrzałych owoców, długo gotowanych warzyw, zupek z torebki oraz dań ze słoików i puszek, pieczywa pszennego.
Wady Musisz poznać indeks glikemiczny wielu produktów. Aby skorzystać z przepisów polecanych przez autora diety, musisz poświęcić sporo czasu na zakupy i gotowanie.
Zalety Można dzięki niej schudnąć bez uczucia głodu i rozdrażnienia. Nie musisz liczyć kalorii. Nie grozi ci też po jej zakończeniu efekt jo-jo.
Przykładowy jadłospis Śniadanie: naleśniki z chudym serem, jogurtem i owocami. Plasterek szynki z indyka i szklanka soku grejpfrutowego. Obiad: zupa meksykańska z czarnej fasoli, makaron z krewetkami, sałatka z owoców cytrusowych. Na deser lody owocowe samodzielnie przygotowane. Kolacja: bakłażany duszone z pomidorami, dip fasolowy, kromka pumpernikla, pieczone ziemniaki.
DIETA KAPUŚCIANA
Zła Przez siedem dni bazą jest czysta zupa jarzynowa. Możesz ją przygotować z warzyw, które lubisz (oprócz ziemniaków), ale jej podstawą musi być zawsze słodka, biała kapusta. Swoją popularność dieta zawdzięcza temu, że stosując ją, błyskawicznie możesz pozbyć się nawet 5 kilogramów.
Co można jeść: zupę kapuścianą bez ograniczeń, zawsze gdy odczuwasz głód. Oprócz niej każdego dnia w jadłospisie jest co innego. Najpierw dominują owoce, potem warzywa (oprócz ziemniaków i kukurydzy), wreszcie pojawia się w nim także mięso i brązowy ryż.
Czego nie wolno jeść: niczego, co nie jest wymienione w ułożonym na siedem dni jadłospisie.
Wady Podczas stosowania diety kapuścianej waga szybko spada, ale jest to efekt przejściowy. Warzywa, które możesz jeść (przede wszystkim kapusta), są bogate w potas, który przyśpiesza usuwanie wody z organizmu. Stosując tę dietę, pozbywasz się więc nie tyle tkanki tłuszczowej, co nadmiaru wody. Jest też bardzo monotonna. Zupy kapuścianej masz dosyć już po dwóch dniach.
Zalety Stosując ją, nie czujesz się głodna, bo warzywa, chociaż mają bardzo mało kalorii, wypełniają żołądek i dają ci poczucie sytości. Poza tym możesz zawsze, gdy poczujesz głód, zjeść zupę. Już po trzech dniach czujesz się lżejsza, więc masz motywację do dalszego odchudzania.
Przykładowy jadłospis Śniadanie: sok z z grejpfruta, zupa kapuściana. Obiad: zupa kapuściana, stek wołowy z grilla lub usmażony bez tłuszczu, kilka pomidorów pokrojonych w plastry, doprawionych pieprzem i listkami świeżej bazylii. Kolacja: zupa kapuściana, sałatka owocowa, np. z cząstek grejpfruta, jabłek, plasterków kiwi i pokrojonego w kostkę arbuza lub melona.
DIETA ATKINSA
Przereklamowana Dostarcza dużo białka i tłuszczu za to do minimum ogranicza węglowodany. Jej autor, dr Atkins, uważał, że przyczyną tycia są właśnie one. Dieta ta przyśpiesza tempo przemiany materii. Składa się z trzech etapów: wprowadzającego, zasadniczej diety odchudzającej - wtedy chudniesz ok. 3 kg tygodniowo, i etapu utrzymującego obniżoną wagę na stałe.
Co można jeść: steki, jaja, pasztety, jagnięcinę, tłuste ryby i oliwę z oliwek.
Czego nie wolno jeść: pieczywa, potraw mącznych, klusek i makaronów, ziemniaków, słodkich owoców i cukru pod żadną postacią.
Wady Jest bardzo rygorystyczna. Jeśli jada się w ten sposób przez dłuższy czas, zwiększa się, zdaniem lekarzy, ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Stosując ją, trzeba uzupełniać witaminę C, beta-karoten, potas i pić dużo wody.
Zalety Dzięki niej można tracić szybko na wadze, nie odczuwając przy tym głodu. Masz dobre samopoczucie i dużo energii. Nie powoduje efektu jo-jo.
Przykładowy jadłospis Śniadanie: jajka sadzone na bekonie, bezkofeinowa kawa lub herbata. Obiad: hamburger z serem i musztardą (bez bułki). Kolacja: czysty rosół, duża pieczeń, mała porcja surówki z sosem vinegret, dietetyczna galaretka owocowa.
DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Dobra Można ją stosować nawet przez całe życie. Dzięki niej chudniesz stopniowo, a potem przestrzegając nadal jej zasad, bez trudu utrzymujesz prawidłową wagę. Potrawy przygotowuje się na parze, piecze w folii lub na ruszcie. Sałatki doprawione oliwą z oliwek i ziołami podaje się często jako osobne danie. Jest bogata w tłuszcz ryb zawierający zdrowe kwasy omega-3. Chudniesz około 0,5-1 kg wciągu tygodnia.
Co można jeść: warzywa i owoce, tłuste ryby, niewielkie ilości chudego mięsa, pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony, oliwę z oliwek. Do obiadu lub kolacji możesz wypić lampkę czerwonego, wytrawnego wina.
Czego nie wolno jeść: smażonego, czerwonego mięsa, tłustych wędlin, słodyczy, białego, pszennego pieczywa.
Wady Utrata wagi jest powolna, więc wymaga cierpliwości, zwłaszcza jeśli masz do zgubienia sporo kilogramów. Trudniej stosować ją zimą, gdy warzywa i owoce są drogie i nie tak smaczne jak w Grecji czy we Włoszech.
Zalety Pozwala długo utrzymać prawidłową wagę. Nie musisz też obawiać się efektu jo-jo. Jest bardzo zdrowa dla serca i układu krążenia (zapobiega miażdżycy). Dostarcza wszystkich potrzebnych organizmowi składników.
Przykładowy jadłospis Śniadanie: koktajl z truskawek i odtłuszczonego jogurtu, kromka pieczywa pełnoziarnistego z chudym twarożkiem. Obiad: pół szklanki brązowego ryżu, ryba w ziołach pieczona w folii, surówka z cykorii i jabłka, sok pomidorowy. Kolacja: makaron penne z sosem bazyliowym przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, różne rodzaje sałat, np. masłowa, karbowana, lodowa, z pomidorami i papryką. Kieliszek wytrawnego wina.
GŁODÓWKA
Zła Przez kilka dni poprzedzających głodówkę jesz tylko gotowane warzywa i pijesz soki wyciskane z warzyw i owoców. Musisz też przynajmniej na czas jej trwania zrezygnować z palenia papierosów. Na kilka dni przed pierwszą dobą bez jedzenia odstawiasz także kawę, mocną herbatę, słodycze i alkohol. Głodówka może trwać od 3 dni nawet do miesiąca. Pijesz wtedy tylko wodę w dowolnych ilościach. Najlepiej przegotowaną, oligoceńską. Dozwolone są również herbatki ziołowe, np. z rumianku, melisy lub mięty. Po zakończeniu diety powracasz do normalnego jedzenia, stopniowo wprowadzając poszczególne potrawy (najlepiej codziennie jeden nowy produkt). Zaczynasz od małych porcji gotowanych warzyw. Jako ostatnie powinno wrócić na twój talerz mięso. W ten sposób przyzwyczaisz żołądek do ponownego przyjmowania pokarmów. Chudniesz przez pierwsze dni ok. 0,5 kg dziennie. Później nieco wolniej.
Co można jeść: nic, pić tylko wodę.
Czego nie wolno jeść: wszystkiego.
Wady Głodówki mają wśród lekarzy więcej przeciwników niż zwolenników. Uważają oni, że jako dieta odchudzająca nie sprawdza się, bo spowalnia przemianę materii. Organizm pozbawiony jedzenia przez dłuższy czas przestawi się na bardzo oszczędne gospodarowanie dostarczaną mu energią. W efekcie po zakończeniu głodówki stracone kilogramy szybko odzyskasz. Długa głodówka może być też niebezpieczna dla zdrowia, zwłaszcza jeśli na coś chorujesz. Dlatego, zanim się na nią zdecydujesz, skonsultuj się najpierw z lekarzem. On też powinien ustalić, jak długo możesz ją prowadzić.
Zalety Polecają ją tylko zwolennicy medycyny naturalnej. Uważają, że oczyszcza organizm z toksyn, pomaga uregulować pracę poszczególnych narządów, odciąża układ pokarmowy. Powoduje przypływ energii i sił witalnych.
Naszym ekspertem jest Anna Lewitt, specjalista żywienia w Centrum Treningu Osobistego i Dietetyki Ego, w Warszawie
Świat Kobiety (czerwiec 2006)
|
|