Temat: Ocet jabłkowy

Cześc naczytałam sie troszkę o odchudzających własciwościach octu jabłkowego. Chciałabym sie dowiedziec czy ktos z Was go stosuje i czy jest skuteczny. Z góry dziękuje za odpowiedz
Piję ocet jabłkowy już prawie 4 tygodnie. Trzy razy dziennie przed posiłkami. Dwie łyżki octu na 3/4 szklanki wody + miód. Przez pierwsze dwa tygodnie piłam też trzy razy dziennie, ale ostatni raz przed snem. Teraz tylko przed posiłkami. Zaczął boleć żołądek więc zmiejszyłam dawkę do jednej łyżki na tą samą ilość wody. Jest ok. Efekty? Możliwe, że mniej jem. Sikam dużo i więcej piję wody, bo trzeba uzupełnić płyn, aby mógł wypłukać toksyny. Nie jestem w stanie zjeść za dużo, bo czuję się przejedzona i nie jest to ten "cudowny" rodzaj sytości, gdzie ogarnia nas "błogość", ale bardzo nieprzyjemne uczucie. Nie mam też ochoty na słodycze. Efekty? Wysypało mnie trochę na twarzy, choć ogólny stan cery bardzo się poprawił. Waga? Wciąż ta sama. Jeśli po 4 tygodniach nic się nie zmieni - rezygnuję. Choć zastanawiam się nad samodzielnym przygotowaniem takiego octu. Zobaczymy
a ja mam takie pytanie....jakiej firmy ocet pijecie a może własnej roboty????
Droga Martyno-mialas wypryski poniewaz organizm zaczal sie uwalniac z toksyn.
glupota! jak sie dwa razy atosuje to nie schudniesz. ja jem od dwuch tygodni i coraz mniej jem i schudlam 2kg i tak jest zdrowo. do tego tez trzeba cwiczyc, ti jest tylko sumplement diety, on za ciebie kg ne zrzuci :/
Oczywiście, że ocet to tylko suplement diety Do tego ćwiczę. Nie 7 dni w tygodniu a 5 (może za mało?) Nie jest to jeden rodzaj ćwiczeń, a np jednego dnia jest to godzinny taniec nowoczesny (trzeba się nagimnastykować), innego dnia joga, kolejny to 4 godzinna wyprawa w góry, pływanie, jeżdżenie na roweże. Zawsze jest minimum godzina wysiłku. Należy tu dodać, że nie oszczędzam sił przez ten czas Gratuluję osobie, która schudła w dwa tygodnie już dwa kilo Naprawdę:) Nie mam pojęcia co jest z moim ciałem, że ma opory przed takimi wynikami:) Potrzebuję schudnąć 4 do 6 kilo, jeszcze się nie poddałam
siemanko wszystkim!
ja łykałam cidrex (ocet jabłkowy w tabletkach) przez 2 miesiące i schudłam bez wyrzeczeń 7 kilo!!! Wreszcie mogłam założyć strój kąpielowy i bez wstydu iśc na basen!! Ten ocet jest cudowny!!! Skóra stała się jędrna, gładka i jedwabista, zniknęły mi pryszcze ( chociaż na początku zrobiło się ich dużo więcej) zniknął mi cellulit i wogóle moje samopoczucie jest BOMBOWE!!!
POLECAM GORąCOO!!
Ocet to i może fajna sprawa, ale wyniszcza organizm, a w dodatku jest paskudny. Nie wiem ja w tabletkach… Pozdrawiam.
Ocet spirytusowy wyniszcza, jabłkowy pomaga. Nie mylić ich. Dwie łyżeczki na szklanke wody to mało. Smakuje jak woda z cytryną. Jeszcze za wcześnie by sprawdzić czy chudnę, ale na pewno mniej mi się chce jeść. Pozdrawiam
Znalazłam artykuł dotyczący leczenia octem jabłkowym, skopiowałam go dla niedowiarków i pesymistów.
Ha, ale ze mnie mądrala jeszcze nie zaczęłam, ale sporo na ten temat poczytałam.

Według prof. Jarwisa ocet jabłkowy można stosować jako produkt dietetyczny i jako środek leczniczy.

Profilaktycznie (uodpornienie na infekcje, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, dobre samopoczucie) zaleca on osobom dorosłym 2-4 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i rozpuszczone w pół szklanki ciepłej przegotowanej wody, natomiast dla dzieci 1 łyżeczka octu z dodatkiem
2 łyżeczek miodu rozpuszczonego w 0,5 szklanki letniej przegotowanej wody.
Brytyjski dietetyk Maurycy Hanssen poleca osobom z nadwagą następującą kurację octową. Należy pić 3 razy dziennie po 2 łyżki octu jabłkowego rozpuszczone w 0,5 szkl. przegotowanej wody na czczo przed śniadaniem, obiadem i przed snem. Podczas kuracji należy ograniczyć spożycie soli.
Na obniżenie ciśnienia należy pić 2 łyżki octu rozpuszczone w szklance wody przed każdym posiłkiem.
Oparzenia ? możliwie jak najszybciej zwilżyć poparzoną powierzchnię skóry. Okłady uśmierzają ból i zapobiegają tworzeniu się blizn.
Żylaki ? rano i wieczorem przemywać octem jabłkowym skórę w miejscach obolałych i rozszerzonych żył. Oprócz tego 2 razy dziennie pić szklankę ciepłej przegotowanej wody z rozpuszczonymi w niej 2 łyżeczkami octu jabłkowego. Po miesiącu regularnego stosowania objawy zaczną zanikać.
Ukąszenia owadów ? na ukąszone miejsce przyłożyć okład z octu jabłkowego, po ulotnieniu się octu, okład powtórzyć.
Pęknięcia skóry ? (nie wolno przemywać mydłem) na chore miejsce przyłożyć kompres z mieszanki: gliceryna, ocet jabłkowy, wywar lub sok z łopianu w proporcji 1:1:1. Trwałość mieszanki 2 dni. Stosować do czasu zabliźnienia się rany.
Bóle głowy ? do małego garnuszka nalać 0,5 szkl. octu jabłkowego i 0,5 szkl. przegotowanej wody. Wymieszać i pozostawić na małym ogniu. Kiedy roztwór się zagotuje, zdjąć garnuszek z ognia i zrobić inhalacje. Wdychać parę powoli 75 razy. Jeżeli ból nie minie to na pewno złagodnieje.
Angina ? Gardło płukać powoli roztworem: 2 łyżeczki octu jabłkowego i 2 łyżeczki miodu wymieszać
w 0,5 szkl. ciepłej przegotowanej wody. Z tej porcji mieszanki, co kilka minut wypić kilka łyżeczek, bardzo powoli połykając. Płukać roztworem 4 razy dziennie. Dzieciom poleca się płukanie rano i wieczorem roztworem zawierającym 1 łyżeczkę octu jabłkowego.
Kaszel - przygotować syrop: świeży sok z 1 cytryny i taką samą ilość octu jabłkowego, 1 łyżka miodu akacjowego i 1 łyżeczka gliceryny, składniki dobrze wymieszać. Trwałość mieszaniny 14 godz. Dawkowanie co 2 godz. pić 1 łyżeczkę syropu, w przypadku silnego kaszlu 1 łyżkę co 2 godz. w ciągu całego dnia.
Utykanie spowodowane zapaleniem stawów - przed każdym posiłkiem pić 10 łyżeczek od herbaty octu jabłkowego. Według prognozy po 5 dniach choroba powinna ustąpić w ok. 50%, a po 30 dniach powinny ustąpić bóle stawów i zmniejszy się utykanie.
Obniżenie nadciśnienia ? podwyższone ciśnienie krwi może być spowodowane niedostatkiem kwasu solnego. Należy ograniczyć spożycie mięsa. Pić przed jedzeniem 1-3 łyżeczki octu jabłkowego, od czasu do czasu ocet można wymieszać z 1 łyżeczką miodu.

Badania naukowe potwierdziły, że ocet jabłkowy stabilizuje poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, działa odkażająco.

Ocet jabłkowy, w swoim składzie zawiera kwas jabłkowy. Łączy się on z zasadami i substancjami mineralnymi tworząc glikogen, który z kolei reguluje wiele procesów, polepsza stan naczyń krwionośnych, sprzyja powstawaniu czerwonych krwinek wzmacnia serce i system immunologiczny, pobudza przemianę materii. Duża zawartość potasu w occie jabłkowym wpływa na uregulowanie pracy hormonów, zatrzymanie w organizmie wapnia, żelaza, magnezu i krzemu.
Badania naukowe potwierdziły, że ocet jabłkowy stabilizuje poziom cukru we krwi, oczyszcza organizm z toksyn, działa odkażająco. Poprzez działanie zakwaszające zabija bakterie gnilne w przewodzie pokarmowym, usuwa pasożyty jelitowe, zapobiega też krwawieniom z żylaków odbytu. Pijąc go regularnie, można zmniejszyć wagę ciała. Kuracja taka trwa jednak długo, gdyż proces spalania tłuszczów odbywa się bardzo powoli bez szkody dla zdrowia.
Ocet jabłkowy wyrabiany z dodatkiem miodu pszczelego jest uznawany przez rumuńskich naukowców jako naturalny produkt leczniczy zawierający oprócz potasu ok. 50 biopierwiastków. W terapii naturalnej stosowany jest wewnętrznie i zewnętrznie. Nie jest natomiast wskazany dla wrzodowców i osobom, które mają zakaz spożywania produktów kwaśnych
Ocet jest znany od przeszło 5 tys. lat.
Podczas procesu naturalnej fermentacji bakterie octowe przemieniają alkohol zawarty w winie owocowym w ocet.
Jest on doskonałą przyprawą do sałatek, marynat, zup i sosów nadając im świeżą,owocową nutę. Jest stosowany do konserwacji mięs, ryb i warzyw a także jako środek orzeżwiający, kosmetyk oraz lekarstwo.
Ocet jabłkowy Matmar został wytworzony z polskich jabłek.


Najbardziej znany przepis z dawnych ksiąg medycznych na szybkie chudnięcie i spalanie tkanki tłuszczowej:

zaparzyć 4 łyżeczki rumianku lub mięty w litrze wrzątku, dodać do tego napoju 2 łyżki cytryny, 4 łyżki miodu i 1 łyżkę octu jabłkowego.
Pić 3 razy dziennie szklankę tej herbatki owocowej.


JAK ZROBIĆ OCET JABŁKOWY

Umyj kilka jabłek, pokrój na małe kawałki i wrzuć do gąsiorka. Zalej wodą z cukrem ( 1, 5 łyżki na litr, zagotuj i ostudź). Woda musi w całości pokryć jabłka. Naczynie zatkaj korkiem ze szmatki i postaw w ciepłym miejscu, by owoce sfermentowały. Po 3 - 4 tygodniach zlej ocet do słoja, przecedzając go przez kilkakrotnie złozoną gazę. Rozlej do butelek i szczelnie zamknij.

hm... Przerwałam go pić po miesiącu z powodu bólu żołądka i niezmienności w wadze (może miesiąc to za mało). Ale z tego powodu, że miałam niepewności w kwestii jakości octu, który kupiłam, to zrobię go sama :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.