Temat: Jedzenie na płaski brzuszek

1. Dla Seniora
ciasteczka Amarantusowe bez cukru
Wytwarzane z mąki pszennej
i amarantusowej. Zawierają
nienasycone kwasy tłuszczowe
i skwalen – obniżający cholesterol i opóźniający starzenie się. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zjedz 2–3 sztuki do południowej kawy. Ciasteczka możesz podać diabetykowi, bo nie zawierają cukru. Malwa, cena ok. 12 zł.
2. Superlinia
Płatki nestle Fitness
Źródło energii na cały dzień. Oprócz błonnika, mają węglowodany złożone oraz witaminy z grupy B, usprawniające przemianę materii i wspomagające pracę układu nerwowego. Jeśli czeka cię stresujący dzień, a nie masz czasu na przygotowanie śniadania, zjedz miseczkę płatków z jogurtem. Możesz je też zabrać do pracy i zjeść jako przekąskę, gdy poczujesz się głodna. NESTLÉ, 6 zł.
3. Białko w Płatku
Owsianka królewska
Zawiera płatki owsiane, amarantus i suszone jabłka. Porcja – 4 łyżki – dostarcza ponad 2 g błonnika, a ponadto magnez
i wapń niezbędne do pracy serca. Jeśli jesz mało mięsa, co drugi dzień przygotuj porcję owsianki na śniadanie. Wzbogacisz dietę w białko o wysokiej wartości odżywczej (z amarantusa) oraz żelazo, które wzmacnia kondycję fizyczną. Ekoprodukt, ok. 7 zł.
4. Do sałatek
Otręby owsiane
Łyżka otrąb ma 3 g błonnika
i tylko 33 kcal, do tego tiaminę (witaminę B1) oraz kwas pantotenowy. Otręby są ponadto źródłem fosforu i magnezu. Jeśli w twojej diecie brakuje warzyw i owoców, codziennie postaraj się jeść co najmniej 3–4 łyżki otrąb. Dodawaj je do wypieków, sałatek, twarożków, koktajli oraz panierek. Sante, 2,50 zł.
5. Dla cukrzyka
Eko Makaron orkiszowy
Wytwarzany z mąki orkiszowej. Ma sporo białka, błonnik oraz tłuszcze nienasycone. Doskonale sprawdza się w diecie diabetyków, bo reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi. Usprawnia też pracę przewodu pokarmowego. Dodaj go np. do zupy pomidorowej zamiast tradycyjnego makaronu z mąki pszennej. Malwa, ok. 5 zł.
6. Na Wilczy głód Chleb chrupki
Cieniutka kromka ma tylko
16 kcal. Podobnie jak pozostałe produkty zbożowe, jest doskonałym źródłem błonnika. Nie zawiera cukru ani konserwantów. Za to doskonale zaspokaja łaknienie. Gdy poczujesz wilczy głód, miej zawsze pod ręką chrupkie pieczywo, a nie ulegniesz pokusie, by sięgnąć po tuczącego batonika. Wit pol, ok. 3 zł.
7. Chuda kromka
PUMPERNIKIEL
Chleb żytni to ważny składnik diet odchudzających. Nie bez powodu. Syci, a nie tuczy. Kromka (40 g) to tylko 56 kcal, ponad 2 g błonnika, cynk, żelazo i magnez. Zjedz 2 kromki dziennie. Zabierz go ze sobą do pracy i przygotuj kanapkę, a nie będziesz głodna do obiadu. Schulstad, ok. 4 zł.
8. Pełne ziarno
Świderki
Makaron razowy wytwarzany z mąki z pełnoziarnistej. Ma dwa razy więcej błonnika oraz żelaza, a także ok. 30 proc. więcej witamin z grupy B niż tradycyjny makaron pszenny. Gotuj go al dente, dodawaj do sałatek
i zapiekanek. Lubella, ok. 5 zł.
9. w podróży
Ciasteczka Lu Go!
Wytwarzane z czterech rodzajów zbóż (pszenica, żyto, jęczmień, owies) oraz mleka. Porcję ciastek (4 sztuki) możesz zabrać w podróż albo zjeść na drugie śniadanie. To zapewni ci energię na co najmniej 4 godziny.
Lu Polska, ok. 5 zł.

10. Dla smakosza
Czerwony ryż
Pełnoziarnisty ryż wzbogaca dietę w witaminy z grupy B, a także potas. Jeśli masz kłopoty z sercem lub ciśnieniem, gotuj go bez soli. Bionika, ok. 9 zł.
11. Na koktajl
Kefir naturalny light
Ma białko i niewiele tłuszczu. Sycący i niskokaloryczny (opakowanie ma tylko 60 kcal), doskonale zaspokaja głód. Możesz go wypić, kiedy wrócisz z pracy późnym popołudniem lub wieczorem, zanim przygotujesz kolację. Bakoma, ok. 3 zł.
12. Dla dziewcząt
Serek wiejski light
O obniżonej zawartości tłuszczu. Bogate źródło wapnia i witaminy B2, także dla młodzieży. Dobry na lekkie, pożywne śniadanie, wystarczy doprawić go ziołami, dodać pomidory lub owoce. Piątnica, ok. 1,60 zł
13. do pracy
Jogurt naturalny
Z ziarnami zbóż. Ma 91 kcal
oraz sporo błonnika i wapnia. Zabierz go ze sobą do pracy, jeśli nie zdążyłaś zjeść śniadania
w domu. Danon, ok. 1,50 zł.
14. Płaski Brzuch
ACtivia
Zawiera pożyteczne bakterie ActiRegularis® – które usprawniają pracę jelit. Activię jedz regularnie, a unikniesz kłopotów z trawieniem. Danone, ok. 3 zł.
15. zdrowe serce
Tuńczyk
Ma cenne nienasycone tłuszcze oraz jod przyspieszający przemianę materii. Ryby jedz co najmniej 2–3 razy w tygodniu. Jeśli nie lubisz tuńczyka, zastąp go łososiem lub wędzoną makrelą. Laguna, ok. 4 zł.
16. Na Silne mięśnie
Polędwica sopocka
Plasterek tego przysmaku ma tylko 13 kcal i pełnowartościowe białko niezbędne dla mięśni. Jeśli nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa, ale dbasz
o linię, wybierz właśnie taką chudą wędlinę. Morliny, 10 zł.
17. Coś dobrego
Fit Up! crisps
Chipsy jabłkowe to niskokaloryczna przekąska, bogata
w błonnik. Nie zawierają soli, cukru oraz substancji wzmacniających smak i aromat. Można je chrupać bez konsekwencji dla figury. Doskonale zastępują tradycyjne chipsy, które zawierają dużo soli utrudniającej odchudzanie Kamis, ok. 4 zł.
18. Dla mamy
Nasiona słonecznika
To skoncentrowane źródło witamin z grupy B oraz magnezu, potasu (wzmacniają serce) i witaminy E opóźniającej starzenie się Łyżkę nasion dodaj do surówek z rukolą lub kwaszoną kapustą. Bakaliowa kraina, ok. 6 zł.
19. Na Zaparcia
Śliwki suszone
Podobnie jak inne suszone owoce, są bogatym źródłem błonnika. Mają też sporo potasu i beta-karoten. Jeśli masz kłopoty z zaparciami, codziennie zjedz co najmniej 2–3 śliwki. Namocz je w wodzie wieczorem, a zjedz rano przed śniadaniem. Kresto, 10 zł.



Mam nadzieje , ze wam sie to przyda ;)

oo dzieki :)
ciekawe ;D
To się nazywa artykuł sponsorowany.
Przydatny artykuł:))
Super ;) warto wiedzieć!
1, 2, 9 cukier prosty...  (mąka pszenna )

16 - konserwanty!!! mogą wzdymać brzuch
ehh na pewno się przyda!
co do Lu Go, to naprawdę w podróży się sprawdzają... wszyscy tak je jadą, ale mi bardzo podpasowały. jadłam je dość często (zarówno opcję z owocami jak i kakaowe) i jakoś nie widziałam problemów z wagą
ja kocham lu go, ale właśnie dlatego mam z nimi problem. ciężko zadowolić się jednym opakowaniem. są za dobre. 

© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.