8 maja 2008, 17:32
Ile kalori ma Panga (ryba) panierowana..!!? nigdzie nie moge tego znaleść..!
Czy ktoś może wie??(100g)
- Dołączył: 2008-03-25
- Miasto: Melbourne
- Liczba postów: 142
8 maja 2008, 17:46
jezeli boisz się,że po niej "przytyjesz" albo ze ma duzo kcal to spokojnie z reguly wszystkie ryby maja malo kcal a po drugie sa zdrowe...a raz w tygodniu to uwazam ze spokojnie mozna zjesc:)a ile kcal dokladnie ma to nie wiem...
- Dołączył: 2008-04-12
- Miasto: Nowe
- Liczba postów: 12832
8 maja 2008, 18:26
Wszystkie ryby swieze(porcja 50g.)ma od 77-110 kcal,po usmażeniu moze miec z 5-10 kcal.wiecej(w zaleznosci jak smażysz,w panierce czy nie).Wędzone tez maja od 110-170 kcal(porcja 50g.).Ale maja bardzo duzo kwasów omega-3,które bardzo sa potrzebne w odchudzaniu.
- Dołączył: 2008-01-13
- Miasto: Krasnystaw
- Liczba postów: 2799
8 maja 2008, 18:30
raz na tydzxień? żarty jedz ją 3-4 razy w tygodniu ma tylko 100 kcla upiecz w folii w piekarniku bez tłuszczu
- Dołączył: 2008-04-12
- Miasto: Nowe
- Liczba postów: 12832
8 maja 2008, 18:56
Podam wam przepis na rybę zapiekaną w warzywach.Cały obiad ma 210 kcal.Porcja bedzie kosztowac 4,20.przepis na 4 osoby. Składniki:
-4 filety ryby po 15 dag.
-sól,pieprz
-1 nieduza cytryna
-1 czerwona słodka papryka i jedna mała papryczka chili
-1 por i 1 seler(po ok.20 dag),2 marchewki,2-3 ząbki czosnku
-folia do pieczenia.
Warzywa(mozna je zastapic mrozonymi)po umyciu i oczyszczeniu kroimy drobno na zapałki a czosnek na drobne plasterki,papryczke chili pokroic drobniutko po wyczyszczeniu jej z pestek(papryczka jest b.piekaca,a zwłaszcza jej pestki).
Rybę opłukać i osuszyc recznikiem papierowym.Umyc cytryne,przekroic na pół,wycisnac z niej sok,którym skrapiamy rybe(sok tłumi zapach ryby,powoduje ze jest lekko strawna i pomaga spalac tkanke tłuszczowa).
Kawałki foli posmarowac oliwa.na niej połozyc warstewke warzyw,na nie ryby i znów warzywa.lekko oprósz sola i pieprzem,najlepiej białym.Folie ściśle zawinac na brzegach. Ułozyc na blaszce lub płaskim naczyniu żaroodpornym.Piec ok.20 min.w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
- Dołączył: 2008-04-12
- Miasto: Nowe
- Liczba postów: 12832
8 maja 2008, 18:57
juz gdzies podawałam przepis na gołabki z ryby w kapustce pekińskiej.
- Dołączył: 2008-04-12
- Miasto: Nowe
- Liczba postów: 12832
8 maja 2008, 19:18
podam wam tez przepis na krem z marchewki,porcja ma tylko 110 kcal i kosztuje jej ugotowanie 1,60.Podaje składniki na 6 osób. Składniki:
-4 duze marchewki,2 cebule,2 łodygi selera naciowego,1 zabek czosnku,1/2 pęczka drobno pokrojonego szczypiorku lub koperku(jak kto lubi)
-3 centymetrowy kawałek korzenia imbiru
-5 szkłanek bulionu drobiowego(domowego lub z kostki)
-2 łyzki masła
--1 łyzeczka curry,po 1/2 łyzeczki papryki słodkiej i ostrej,sól,pieprz,
-1/2 szkłanki jogurtu naturalnego
Obrac cebule i czosnek,obrac marchewki oraz imbir,opłukac seler naciowy.Czosnek posiekac,imbir zetrzec,marchew i cebule pokroic w kostke.W garnku stopic masło,wrzucic warzywa i dusic 5 minut.Dosypac obie papryki oraz curry,wymieszac i dusic jeszcze przez chwile.Do podduszonych warzyw dolac bulion.Doprowadzic do zawrzenia,zmniejszyc ogień i gotować przez 20 min.Gdy marchewka będzie miękka(młoda karotke mozna gotowac krócej)zmiksowac wszystko na gładki krem.Przyprawic do smaku sola i pieprzem.Szczypiorek lub koperek po posiekaniu dodac do jogurtu i wymieszac.krem z marchewki przelac do miseczek,kokilek czy na talerze,ozdobic kleksami z jogurtu.
Wczoraj to sobie ugotowałam i wyszło nawet nieźle,sycaca.
8 maja 2008, 20:03
ja pange jem zawsze i jutro też jem a schudłem nawet oczywiście nie od zjedzenia ryby z dnia na dzień ale nie przytyłem:)
- Dołączył: 2008-01-27
- Miasto: Słupsk
- Liczba postów: 6502
8 maja 2008, 21:14
ryby z reguły mają mało kalorii no i są zdrowe nawet te które są bardziej tłuste i powinno sie je jeś często.Jednak myślę, że nie w panierce tylko na parze z warzywami badz w folii w piekarniku.... panierka jest mocno kaloryczna i wchlania tluszcz jak gabka
20 marca 2009, 18:34
a ile kcal ma ryba na parze ? wie ktos ? bo nigdzie nie moge znalezdz.