Temat: Ile kalori ma Panga (ryba) panierowana..

Ile kalori ma Panga (ryba) panierowana..!!? nigdzie nie moge tego znaleść..!
 Czy ktoś może wie??(100g)
Pasek wagi
jezeli boisz się,że po niej "przytyjesz" albo ze ma duzo kcal to spokojnie z reguly wszystkie ryby maja malo kcal a po drugie sa zdrowe...a raz w tygodniu to uwazam ze spokojnie mozna zjesc:)a ile kcal dokladnie ma to nie wiem...
Wszystkie ryby swieze(porcja 50g.)ma od 77-110 kcal,po usmażeniu moze miec z 5-10 kcal.wiecej(w zaleznosci jak smażysz,w panierce czy nie).Wędzone tez maja od 110-170 kcal(porcja 50g.).Ale maja bardzo duzo kwasów omega-3,które bardzo sa potrzebne w odchudzaniu.
raz na tydzxień? żarty jedz  ją  3-4 razy  w tygodniu ma tylko 100 kcla upiecz w folii w piekarniku  bez tłuszczu
Podam wam przepis na rybę zapiekaną w warzywach.Cały obiad ma 210 kcal.Porcja bedzie kosztowac 4,20.przepis na 4 osoby. Składniki:
-4 filety ryby po 15 dag.
-sól,pieprz
-1 nieduza cytryna
-1 czerwona słodka papryka i jedna mała papryczka chili
-1 por i 1 seler(po ok.20 dag),2 marchewki,2-3 ząbki czosnku
-folia do pieczenia.
Warzywa(mozna je zastapic mrozonymi)po umyciu i oczyszczeniu kroimy drobno na zapałki a czosnek na drobne plasterki,papryczke chili pokroic drobniutko po wyczyszczeniu jej z pestek(papryczka jest b.piekaca,a zwłaszcza jej pestki).
Rybę opłukać i osuszyc recznikiem papierowym.Umyc cytryne,przekroic na pół,wycisnac z niej sok,którym skrapiamy rybe(sok tłumi zapach ryby,powoduje ze jest lekko strawna i pomaga spalac tkanke tłuszczowa).
Kawałki foli posmarowac oliwa.na niej połozyc warstewke warzyw,na nie ryby i znów warzywa.lekko oprósz sola i pieprzem,najlepiej białym.Folie ściśle zawinac na brzegach. Ułozyc na blaszce lub płaskim naczyniu żaroodpornym.Piec ok.20 min.w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
juz gdzies podawałam przepis na gołabki z ryby w kapustce pekińskiej.
podam wam tez przepis na krem z marchewki,porcja ma tylko 110 kcal i kosztuje jej ugotowanie 1,60.Podaje składniki na 6 osób. Składniki:
-4 duze marchewki,2 cebule,2 łodygi selera naciowego,1 zabek czosnku,1/2 pęczka drobno pokrojonego szczypiorku lub koperku(jak kto lubi)
-3 centymetrowy kawałek korzenia imbiru
-5 szkłanek bulionu drobiowego(domowego lub z kostki)
-2 łyzki masła
--1 łyzeczka curry,po 1/2 łyzeczki papryki słodkiej i ostrej,sól,pieprz,
-1/2 szkłanki jogurtu naturalnego
Obrac cebule i czosnek,obrac marchewki oraz imbir,opłukac seler naciowy.Czosnek posiekac,imbir zetrzec,marchew i cebule pokroic w kostke.W garnku stopic masło,wrzucic warzywa i dusic 5 minut.Dosypac obie papryki oraz curry,wymieszac i dusic jeszcze przez chwile.Do podduszonych warzyw dolac bulion.Doprowadzic do zawrzenia,zmniejszyc ogień i gotować przez 20 min.Gdy marchewka będzie miękka(młoda karotke mozna gotowac krócej)zmiksowac wszystko na gładki krem.Przyprawic do smaku sola i pieprzem.Szczypiorek lub koperek po posiekaniu dodac do jogurtu i wymieszac.krem z marchewki przelac do miseczek,kokilek czy na talerze,ozdobic kleksami z jogurtu.
Wczoraj to sobie ugotowałam i wyszło nawet nieźle,sycaca.
ja pange jem zawsze i jutro też jem a schudłem nawet oczywiście nie od zjedzenia ryby z dnia na dzień ale nie przytyłem:)
ryby z reguły mają mało kalorii no i są zdrowe nawet te które są bardziej tłuste i powinno sie je jeś często.Jednak myślę, że nie w panierce tylko na parze z warzywami badz w folii w piekarniku.... panierka jest mocno kaloryczna i wchlania tluszcz jak gabka
a ile kcal ma ryba na parze ? wie ktos ? bo nigdzie nie moge znalezdz.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.