- Dołączył: 2011-09-28
- Miasto: Międzyrzecz
- Liczba postów: 42
28 września 2011, 16:30
Hej, mam do was prośbę ! Czy moglibyście mi podać kilka łatwych i smacznych przepisów na obiad do 500 kcal ? Jestem wegetarianką i kończą mi się pomysły ! Pomóżcie
![]()
proszę....
- Dołączył: 2008-01-03
- Miasto: Za Trzecim Krzakiem W Lewo
- Liczba postów: 6578
28 września 2011, 16:36
- fasolka szparagowa z bułką tartą, pieczone ziemniaki (lub puree), mizeria
- makaron w sosie pomidorowym
- makaron w sosie pieczarkowym
- soczewica z pieczarkami, pomidorami i czosnkiem
- faszerowana papryka/cukinia/ patison/kabaczek
to tyle co sama robię
Edytowany przez sayonara 28 września 2011, 21:44
- Dołączył: 2011-09-09
- Miasto: Kalisz
- Liczba postów: 920
28 września 2011, 16:38
plendze z cukini
![]()
kocham je
![]()
nie znam proporcji, ale tam dodaje sie startą drobno cukinie, ser tarty, mozna marchewke itp. przyprawy, mąke, chyba jajko itp. smażysz na tłuszczu lub pieczesz w piekraniku!
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
28 września 2011, 16:39
Przed chwilą właśnie skończyłam robić zupę cebulową. Przepis jest bardzo prosty, możesz poszukać w sieci. Ja zwykle duszę pokrojoną w piórka cebulę (ok. 1-1,5kg) na maśle, albo oleju. Musi porządnie zmięknąć, a wręcz zacząć lekko brązowieć. Wtedy dodaję ząbek czosnku (nie jest konieczny), ewentualnie łyżeczkę mąki pszennej (dla zagęszczenia), po czym duszę jeszcze chwilkę i dolewam bulion (z kostki rosołowej jest najszybszy, ale oczywiście lepiej dolać wywar z gotowanych warzyw) w ilości ok. 0,5-1l. Gotuję wszystko razem, dodaję sól i dużo pieprzu do smaku.
Podaję z grzankami z piekarnika posypanymi z wierzchu startym żółtym serem :)
- Dołączył: 2011-07-27
- Miasto:
- Liczba postów: 1098
28 września 2011, 16:39
Leczo :D Patison, papryka, kapusta, ogórki, cebula podsmażona i co jeszcze chcesz wkroić do garnka, dolać trochę wody, dodać vegete i na gaz. Poczekać aż składniki trochę zmiękną. Dodać ketchupu i przecieru. Doprawić. Podawać z ryżem :)
- Dołączył: 2007-07-06
- Miasto: Avalon
- Liczba postów: 3508
28 września 2011, 16:40
A jutro być może będę robić pierogi z soczewicą. Mój debiut, jeśli chodzi o ciasto na pierogi. Jak już zrobię, to się pochwalę przepisem :)
Od jakiegoś czasu przymierzam się też do zrobienia naleśników, a la pierogi ruskie. Zresztą, może zamiast podawać na forum przepisy, założę po prostu blog kulinarny, tak będzie prościej
![]()
Edytowany przez LadyJo 28 września 2011, 16:45
- Dołączył: 2011-09-18
- Miasto:
- Liczba postów: 90
28 września 2011, 16:43
Może nadziewane cukinie ? gotujesz ryż albo kuskus. na patelni podsmażasz miąższ z cukinii z pieczarkami,papryką,pomidorem (może być też kukurydza) dodajesz do tego trochę przecieru pomidorowego/koncentratu + zioła,przyprawy. dodajesz ryż/kuskus i wkładasz do cukinii. ja posypuje to serem żółtym,albo mozarellą,alee nie jestem pewna czy wegetarianie to stosują,są różne szkoły,a ja tego nie ogarniam^^ no i to do piekarnika na 10-15 min;d
- Dołączył: 2010-09-22
- Miasto: Warszawka
- Liczba postów: 10855
28 września 2011, 16:56
ryż z tuńczykiem w sosie słodko kwasnym z biedronki
makaron z serem i jogurtem natur
ryżpeczony z warzywami
zupy ...
pierogi , pyzy , kopytka ,
tego jest mnóstwo