Temat: Schudłam 2 kg w 5 dni i nie jestem głodna !!!

Witam was wszystkich z uśmiechem na twarzy.
Wczoraj stanęłam na wagę i sama nie wierzyłam, zaczęłam stosować diętę ziemnaczaną i w ciągu 5 dni schudłam 2 kg.
Nie chodzę głodna, nie podjadam. Jeżeli jest ktoś zainteresowany, przeslę jadłospis. Wkońcu trafiłam na dietę dla mnie, a próbowałam już różnych.
troszkę na wstęp:
Dieta ziemniaczana ma wiele zalet - odtruwa organizm, wzmacnia włosy, wygładza zmarszczki oraz wpływa na szybki spadek wagi. W trakcie stosowania tej diety trzeba dużo pić - herbata czarna, ziołowa i owocowa, kawa, soki, woda mineralna. Zalecany jest też zwiększony ruch, aby wzmocnić serce i krążenie.

Zasady diety:
W diecie przewidziane są 3 posiłki dziennie. Można jednak sięgać po przekąski między posiłkami: chrupkie pieczywo, sucharki, krakersy, herbatniki, chudy jogurt, świeży owoc, marchew, ogórek, papryka.

Hmm.. :) dieta ziemniaczana  pierwszy raz o takiej slysze,ale z checia dowiem sie o niej czegos wiecej  jesli moge prosic o jadlospis dziekuje z gory i pozdrawiam
to ja tez poproszę, co mi szkodzi wypróbowac:)
A proszę bardzo:

dzień pierwszy

ŚNIADANIE:
- 150 g chudego twarożku wymieszaj ze 100 g maślanki,
- dodaj 200 g pokrojonych, świeżych owoców (banan, truskawki, maliny) i 4 łyżki chrupków kukurydzianych

OBIAD:
- 1 porcja przysmażonych ziemniaków,
- 1/2 grejpfruta, kawa lub herbata

Przysmażone ziemniaki (2 porcje)
- 2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżeczki margaryny
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sos do potraw z grilla
Gotuj ziemniaki w osolonym wrzątku ok. 5 minut, aż zmiękną. Odsącz. Podsmaż cebulę na margarynie przez 2 minuty, mieszając. Dodaj ziemniaki, paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. Smaż na mocnym ogniu, dociskając i obracając. Podawaj na ogrzanych talerzach z odrobiną sosu do potraw z grilla.

KOLACJA:
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 plasterki szynki i kawałek cebulki pokrój i usmaż na 1 łyżce oleju. Do tego dodaj 1 małe opakowanie kefiru.

dzień drugi

ŚNIADANIE:
- 2 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną,
- 2 plasterki sera edamskiego,
- 1 pomidor,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego

OBIAD:
- 1 porcja ziemniaków w śmietanie

Ziemniaki w śmietanie (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotuj ziemniaki - obierz je, opłucz, osusz i pokrój w plasterki grubości 5 mm. Następnie ułóż je starannie w rzędach w żaroodpornym naczyniu, opierając jeden plasterek o drugi. Oprósz solą, pieprzem i obficie polej śmietaną wymieszaną z gałką. Całość wstaw na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Ziemniaki powinny być miękkie i ładnie zrumienione z wierzchu.

KOLACJA:
- 1 porcja ziemniaków z ziołami,
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego

Ziemniaki z ziołami (4 porcje)
- 450 g obranych ziemniaków
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie 10-15 minut, w zależności od wielkości. Odcedź i ułóż na ogrzanym półmisku. Dodaj margarynę, natkę pietruszki, tymianek i miętę. Dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.

dzień trzeci

ŚNIADANIE:
- 2 kromki chrupkiego pieczywa posmarowane masłem,
- 2 łyżki chudego twarożku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 mały chudy jogurt z owocami

OBIAD:
- kartoflany kotlet,
- herbata owocowa

Kartoflany kotlet
- 25 dag ziemniaków
- 1 jajo
- kawałek cebuli
- olej
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- natka pietruszki
Ugotowane ziemniaki zmiel, wymieszaj z posiekaną i zrumienioną cebulą, natką, jajem i przyprawami. Uformuj kotlety, usmaż i podawaj z sosem pieczarkowym i surówką.

KOLACJA:
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 1/2 cebuli,
- 1 jabłko,
- 2 ogórki kwaszone,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 gotowane jajo - pokrój, dopraw sosem z soku z cytryny,-
2 łyżek jogurtu,
- 1 łyżeczki musztardy, soli i pieprzu

dzień czwarty

ŚNIADANIE:
- 1 grahamka,
- 2 plasterki szynki wołowej,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 pomidor,-
kawa lub herbata

OBIAD:
- purée z 250 g ziemniaków,
- 100 g maślanki i odrobiny masła z dodatkiem 100 g pieczarek, usmażonych na maśle, zieloną sałatą i sosem sałatkowym

KOLACJA:
- 1 porcja kul ziemniaczanych,
- sałatka z 1 pomidora i 1 cebuli

Kule ziemniaczane (4 porcje)
- 450 g ziemniaków
- 2 łyżki margaryny
- 1 przekrojony na ćwiartki ząbek czosnku
- gałązki pietruszki
Miąższ ziemniaków wydrąż łyżeczką do melona i osusz na papierowym ręczniku. Rozpuść margarynę w brytfance, dodaj kulki ziemniaczane i obtocz je w tłuszczu. Dodaj ćwiartki czosnku. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, aż się zrumienią, przewracając co jakiś czas. Wyrzuć czosnek i osącz ziemniaki na papierowym ręczniku. Przed podaniem udekoruj gałązkami pietruszki.

dzień piąty

ŚNIADANIE:
- 2 tosty pełnoziarniste,
- jajecznica z 2 jaj,
- 1 łyżki szczypiorku i odrobiny masła,
- kawa lub herbata

OBIAD:
- 1 porcja ziemniaków z masłem i cebulą,
- 1/2 szklanki soku owocowego

Ziemniaki zapiekane z masłem i cebulą (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków
- 1 nieduża cebula
- 2-3 łyżki masła w wiórkach
- 2 łyżki margaryny
- 1-2 łyżki octu winnego lub z jabłek
- 2 łyżeczki soli
- biały pieprz
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż w rzędach na wysmarowanej margaryną blasze - tak, by jeden plasterek lekko opierał się o drugi. Posyp solą i oprósz białym pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, a potem rozdziel na krążki i posyp nimi ziemniaki, skrop je octem i obłóż wiórkami masła. Blachę nakryj szczelnie folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50-60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, by ziemniaki się zrumieniły.

KOLACJA:
- 2 średniej wielkości gotowane ziemniaki,
- dowolna surówka
Najbardziej lubię ziemniaczki w mundarkach z cebulką podsmażone na patelni. Zaznaczę jeszcze, że nie jem kolacji na dwie godziny przed spaniem, nawet nie jestem głodna bo ziemniaki są syte. I piję bardzo dużo kefiru, bo lubię a poza tym skrobia zawarta w ziemniakach usuwa wapno i trzeba go dostarczać organizmowi właśnie przez produkty mleczne.
Bardzo prosze o menu :) 
Jest troszkę wyżej

Dieta ziemniaczana odchudza i odmładza. Zawarte w ziemniaku witaminy C, A, PP i B oraz  zbawienne dla zdrowia - magnez i potas sprawiają, że ziemniak jest warzywem bardzo zdrowym, choć często niedocenianym. Nie tuczy - jak dotąd uważano, a nawet pomaga schudnąć. Dieta na nim oparta pozwala zgubić średnio 2,5 kg tygodniowo.


Trzeba pamiętać, że w czasie stosowania diety ziemniaczanej trzeba uzupełniać jadłospis wyrobami mlecznymi, gdyż mogą wystąpić niedobory wapnia. Ziemniaki powodują wzrost poziomu cukru we krwi osobom chorującym na cukrzycę polecamy więc inną dietę.

i naprawde się  po tym chudnie ?:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.