7 listopada 2007, 09:11
Witam was wszystkich z uśmiechem na twarzy.
Wczoraj stanęłam na wagę i sama nie wierzyłam, zaczęłam stosować diętę ziemnaczaną i w ciągu 5 dni schudłam 2 kg.
Nie chodzę głodna, nie podjadam. Jeżeli jest ktoś zainteresowany, przeslę jadłospis. Wkońcu trafiłam na dietę dla mnie, a próbowałam już różnych.
7 listopada 2007, 09:29
troszkę na wstęp:
Dieta ziemniaczana ma wiele zalet - odtruwa organizm, wzmacnia włosy,
wygładza zmarszczki oraz wpływa na szybki spadek wagi. W trakcie
stosowania tej diety trzeba dużo pić - herbata czarna, ziołowa i
owocowa, kawa, soki, woda mineralna. Zalecany jest też zwiększony ruch,
aby wzmocnić serce i krążenie.
Zasady diety:
W diecie przewidziane są 3
posiłki dziennie. Można jednak sięgać po przekąski między posiłkami:
chrupkie pieczywo, sucharki, krakersy, herbatniki, chudy jogurt, świeży
owoc, marchew, ogórek, papryka.
- Dołączył: 2007-06-18
- Miasto: Wytwrórnia Czekolady
- Liczba postów: 1137
7 listopada 2007, 09:31
Hmm.. :) dieta ziemniaczana

pierwszy raz o takiej slysze,ale z checia dowiem sie o niej czegos wiecej

jesli moge prosic o jadlospis

dziekuje z gory i pozdrawiam
7 listopada 2007, 09:36
to ja tez poproszę, co mi szkodzi wypróbowac:)
7 listopada 2007, 09:40
A proszę bardzo:
dzień pierwszy
ŚNIADANIE:
- 150 g chudego twarożku wymieszaj ze 100 g maślanki,
- dodaj 200 g pokrojonych, świeżych owoców (banan, truskawki, maliny) i 4 łyżki chrupków kukurydzianych
OBIAD:
- 1 porcja przysmażonych ziemniaków,
- 1/2 grejpfruta, kawa lub herbata
Przysmażone ziemniaki (2 porcje)
- 2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki
- 1 posiekana cebula
- 2 łyżeczki margaryny
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sos do potraw z grilla
Gotuj ziemniaki w osolonym wrzątku ok. 5 minut, aż zmiękną. Odsącz.
Podsmaż cebulę na margarynie przez 2 minuty, mieszając. Dodaj
ziemniaki, paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. Smaż na mocnym ogniu,
dociskając i obracając. Podawaj na ogrzanych talerzach z odrobiną sosu
do potraw z grilla.
KOLACJA:
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 plasterki szynki i kawałek cebulki pokrój i usmaż na 1 łyżce oleju. Do tego dodaj 1 małe opakowanie kefiru.
dzień drugi
ŚNIADANIE:
- 2 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną,
- 2 plasterki sera edamskiego,
- 1 pomidor,
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
OBIAD:
- 1 porcja ziemniaków w śmietanie
Ziemniaki w śmietanie (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki soli
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotuj ziemniaki - obierz je, opłucz, osusz i pokrój w plasterki
grubości 5 mm. Następnie ułóż je starannie w rzędach w żaroodpornym
naczyniu, opierając jeden plasterek o drugi. Oprósz solą, pieprzem i
obficie polej śmietaną wymieszaną z gałką. Całość wstaw na ok. 1
godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Ziemniaki
powinny być miękkie i ładnie zrumienione z wierzchu.
KOLACJA:
- 1 porcja ziemniaków z ziołami,
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
Ziemniaki z ziołami (4 porcje)
- 450 g obranych ziemniaków
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki posiekanej mięty
Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie 10-15 minut, w zależności od
wielkości. Odcedź i ułóż na ogrzanym półmisku. Dodaj margarynę, natkę
pietruszki, tymianek i miętę. Dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.
dzień trzeci
ŚNIADANIE:
- 2 kromki chrupkiego pieczywa posmarowane masłem,
- 2 łyżki chudego twarożku,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 mały chudy jogurt z owocami
OBIAD:
- kartoflany kotlet,
- herbata owocowa
Kartoflany kotlet
- 25 dag ziemniaków
- 1 jajo
- kawałek cebuli
- olej
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- natka pietruszki
Ugotowane ziemniaki zmiel, wymieszaj z posiekaną i zrumienioną
cebulą, natką, jajem i przyprawami. Uformuj kotlety, usmaż i podawaj z
sosem pieczarkowym i surówką.
KOLACJA:
- 250 g ugotowanych ziemniaków,
- 1/2 cebuli,
- 1 jabłko,
- 2 ogórki kwaszone,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 gotowane jajo - pokrój, dopraw sosem z soku z cytryny,-
2 łyżek jogurtu,
- 1 łyżeczki musztardy, soli i pieprzu
dzień czwarty
ŚNIADANIE:
- 1 grahamka,
- 2 plasterki szynki wołowej,
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 pomidor,-
kawa lub herbata
OBIAD:
- purée z 250 g ziemniaków,
- 100 g maślanki i odrobiny masła z dodatkiem 100 g pieczarek, usmażonych na maśle, zieloną sałatą i sosem sałatkowym
KOLACJA:
- 1 porcja kul ziemniaczanych,
- sałatka z 1 pomidora i 1 cebuli
Kule ziemniaczane (4 porcje)
- 450 g ziemniaków
- 2 łyżki margaryny
- 1 przekrojony na ćwiartki ząbek czosnku
- gałązki pietruszki
Miąższ ziemniaków wydrąż łyżeczką do melona i osusz na papierowym
ręczniku. Rozpuść margarynę w brytfance, dodaj kulki ziemniaczane i
obtocz je w tłuszczu. Dodaj ćwiartki czosnku. Piecz ok. 45 minut w
piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, aż się zrumienią,
przewracając co jakiś czas. Wyrzuć czosnek i osącz ziemniaki na
papierowym ręczniku. Przed podaniem udekoruj gałązkami pietruszki.
dzień piąty
ŚNIADANIE:
- 2 tosty pełnoziarniste,
- jajecznica z 2 jaj,
- 1 łyżki szczypiorku i odrobiny masła,
- kawa lub herbata
OBIAD:
- 1 porcja ziemniaków z masłem i cebulą,
- 1/2 szklanki soku owocowego
Ziemniaki zapiekane z masłem i cebulą (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków
- 1 nieduża cebula
- 2-3 łyżki masła w wiórkach
- 2 łyżki margaryny
- 1-2 łyżki octu winnego lub z jabłek
- 2 łyżeczki soli
- biały pieprz
Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż
w rzędach na wysmarowanej margaryną blasze - tak, by jeden plasterek
lekko opierał się o drugi. Posyp solą i oprósz białym pieprzem. Cebulę
obierz, pokrój w cienkie plastry, a potem rozdziel na krążki i posyp
nimi ziemniaki, skrop je octem i obłóż wiórkami masła. Blachę nakryj
szczelnie folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do
temperatury 200 stopni na 50-60 minut. Na 15 minut przed końcem
pieczenia zdejmij folię, by ziemniaki się zrumieniły.
KOLACJA:
- 2 średniej wielkości gotowane ziemniaki,
- dowolna surówka
7 listopada 2007, 09:43
Najbardziej lubię ziemniaczki w mundarkach z cebulką podsmażone na patelni. Zaznaczę jeszcze, że nie jem kolacji na dwie godziny przed spaniem, nawet nie jestem głodna bo ziemniaki są syte. I piję bardzo dużo kefiru, bo lubię a poza tym skrobia zawarta w ziemniakach usuwa wapno i trzeba go dostarczać organizmowi właśnie przez produkty mleczne.
7 listopada 2007, 09:50
Dieta ziemniaczana odchudza i odmładza. Zawarte w
ziemniaku witaminy C, A, PP i B oraz zbawienne dla zdrowia - magnez i
potas sprawiają, że ziemniak jest warzywem bardzo zdrowym, choć często
niedocenianym. Nie tuczy - jak dotąd uważano, a nawet pomaga schudnąć.
Dieta na nim oparta pozwala zgubić średnio 2,5 kg tygodniowo.
Trzeba pamiętać, że w czasie stosowania diety
ziemniaczanej trzeba uzupełniać jadłospis wyrobami mlecznymi, gdyż mogą
wystąpić niedobory wapnia. Ziemniaki powodują wzrost poziomu cukru we
krwi osobom chorującym na cukrzycę polecamy więc inną dietę.
7 listopada 2007, 09:55
i naprawde się po tym chudnie ?:)