Temat: Dieta, czyli czego nie wiązać ze sobą!

Witam! Jeżeli już wcześniej był podjęty taki temat to przepraszam, że nie zauważyłam i realizuję go drugi raz! Pytanie mam banalne, czego nie jeść z czym. Słyszałam, że bardzo skuteczne jest unikanie wiązania pewnych grup pokarmowych, np bodajże węglowodanów z białkiem. Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej i jakie produkty są przedstawicielami tychże grup, czyli po prostu co mogę jeść a czego nie:) I nie chodzi mi tutaj o jakieś wymyślne rzeczy, te najbardziej popularne i zwyczajne:). No i najważniejsze, czy komuś udało się zgubić zbędne kilogramy za pomocą tej diety? Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie odp!;*
dołaczam sie do obserwowania tematu też mnie to interesuje
Pasek wagi
mam książkę

'Co jeść razem a co oddzielnie' - Monika Juda

zabronione jest łączenie grupy produktów o dużej zawartości białka(m.in.wołowina, cięlęcina,ryby,owoce pestkowe,gotowane pomidory, jajka, mleko,nabial, soja itp.) z produktami o przewadze węglowodanów(m.in. pszenica, żyto, mąka ziemniaczana, chleb, płatki śniadaniowe, banany, pataty, piwo, słodziki itp.).

Istnieje również tzw. grupa neutralana którą można łączyć i z białkami i węglowodanami, czyli m.in.:

owoce : rodzynki, oliwki, awokado, czarne jagody
warzywa:  kalafiorowate, liściaste, bulwiaste(z wyjątkami), wszelkie gatunki sałaty, grzyby itp.
tłuszcze roślinne

nabiał : maślanka, kefir, kwaśne mleko, jogurt, śmietanka, ser żółty

wszystko wypisane z książki :-)

ja znalazłam cos takiego w internecie

 

I. Grupa białkowa - to białko zwierzęce oraz nabiał czyli: mięso, wędliny, drób, ryby, jaja, mleko, jogurty, sery żółte i białe oraz warzywa strączkowe.

  • mięso gotowane
  • gotowany drób
  • gotowane kiełbasy i wędliny
  • gotowane, nie wędzone ryby
  • gotowane owoce morza
  • wyroby sojowe
  • jajka
  • mleko
  • ser żółty o zawartości tłuszczu do 50% w s.m.

II.  Grupa neutralna - są to warzywa (wyłączając ziemniaki i kukurydzę), owoce, nasiona (słonecznik, orzechy etc.), oleje, oliwa, masło, miód i słodzik, kawa i herbata, soki warzywne i owocowe, woda.

  • tłuszcze (oprócz utwardzanych, białych tłuszczów)
  • zakwaszane produkty mleczne
  • słodka śmietana i śmietanka do kawy
  • sery o zawartości tłuszczu min. 60% w s.m.
  • białe sery
  • surowe lub wędzone wędliny
  • surowe mięso
  • surowe, marynowane lub wędzone ryby
  • warzywa i sałaty
  • grzyby
  • kiełki i zarodki
  • zioła i przyprawy
  • orzechy (oprócz ziemnych) i nasiona
  • czarne jagody
  • rodzynki
  • oliwki
  • żółtko
  • drożdże
  • bulion warzywny
  • wysokoprocentowe czyste alkohole
  • żelatyna

III.  Grupa węglowodanowa - pieczywo, kasze, płatki, muesli, ryż, ziemniaki, makarony, owoce suszone, cukier, kukurydza, ciasta, inne słodycze...

  • zboża pełnoziarniste
  • kasza gryczana
  • produkty pełnoziarniste
  • ziemniaki
  • banany, kruche i słodkie jabłka, świeże figi i daktyle
  • suszone owoce (oprócz rodzynek)
  • fruktoza, miód, syrop klonowy, nektary z gruszek i jabłek
  • mąka ziemniaczana
  • proszek do pieczenia
  • budyń

W posiłkach można łączyć dowolnie produkty z grup 1 i 2 oraz 2 i 3 (czyli grupa białkowa z neutralną albo grupa węglowodanowa z neutralną). Wykluczone jest łączenie grupy białkowej z węglowodanową.

Nie można więc jeść mleka z płatkami, a jedynie z owocami. Nie można mięsa z ziemniakami ani z ryżem, ale np. ryż z duszonymi na łyżeczce oleju warzywami itd...

 

Łączenie produktów żywnościowych

Nazwa produktu

Najlepsze połączenie

Najgorsze połączenie

Mięso (wszystkich rodzajów

zielone warzywa

mleko, skrobia, słodycze inne białka, kwaśne owoce, olej, masło śmietankowe, śmietana

Skrobia (chleb, ziemniaki)

zielone warzywa, tłuszcze zwierzęce i roślinne

wszystkie białka, wszystkie owoce, cukry, kwasy

Zielone warzywa

wszystkie białka, wszystkie produkty skrobiowe

mleko

Orzechy (większość rodzajów)

zielone warzywa, kwaśne owoce

mleko, skrobia, słodycze, inne białka, masło śmietankowe, olej roślinny

Jaja

zielone warzywa

mleko, skrobia, słodycze, inne białka, kwaśne produkty, olej roślinny

Mleko

spożywać oddzielnie, można z kwaśnymi owocami

wszystkie białka, zielone warzywa produkty skrobiowe

Tłuszcze zwierzęce

wszystkie rośliny zbożowe

wszystkie białka

Melon (wszystkie rodzaje)

zawsze spożywać oddzielnie

wszystkie produkty

Rośliny zbożowe (pszenica, żyto, owies)

zielone warzywa

kwaśne owoce, wszystkie białka, wszystkie słodycze, mleko

rośliny strączkowe

zielone warzywa

wszystkie białka, wszystkie słodycze, owoce (wszystkie rodzaje), masło śmietankowe, śmietanka

Owoce niekwaśne i półkwaśne

kwaśne mleko

kwaśne owoce, skrobia, białka, mleko

Kwaśne owoce

orzechy, kwaśne mleko l inne kwaśne owoce

wszystkie słodycze, skrobia (pieczywo, zboża), białka z wyjątkiem orzechów

 

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.