Temat: mała sonda

Wiadomo że prowadzenie diety wymaga w przygotowywaniu potraw 2 ważnych czynników:

-dobre składniki

-dobry sposób przygotowania

Ale co według was jest ważniejsze? Trudne pytanie? Podam wam to na przykładzie. Macie do wyboru 2 dania:

- pierś z kurczaka, panierowana i dobrze przysmażona na głębokim tłuszczu.

- boczek na parze

Zastanówcie się i wybierzcie, potem przelicze głosy

jestem wege nigdy bym nie zjadła zwłok, ani swinki ani kurki
boczek xD
A mnie tam odrzucają dwie rzeczy :
w pierwszej potrawie to, że jest na głębokim tłuszczu, a w drugiej to, że jest to boczek więc nie wybrałabym żadnej z tych potraw ;p
Pasek wagi
pierś z kurczaka

 

jako wegetarianka nie wybrałabym żadnej z opcji, ale jeśli chodzi o składniki kontra sposób, to uważam, że ważniejsze są składniki. nie dlatego, że to, co mniej kaloryczne, zawsze pozostanie mniej kaloryczne, ale po prostu dlatego, że ja podany w przykładzie drugim olej i panierkę również zaliczam do składników i zwyczajnie zliczam do sumy kalorii.

to tak, jakbym powiedziała, że jadlam dziś suchary zapominając dodać, że walnęłam na nie łychę majonezu.

liczy się każdy składnik, nawet, jeśli jest go odrobina i nawet jeśli bierze przejściowy udział w przygotowaniu posiłku. oliwa z oliwek też spływa na dno sałatki, ale liczymy ją w bilans, bo nigdy nie mamy pewności, ile jej zostało na liściach i reszcie składników.

Wniosek można wysnuć jeden: nawet danie z najzdrowszych składników można zrobić bezwartościowym i tuczącym, jeśli się ich odpowiednio nie przyrządzi. Oba dania są wysokokaloryczne i niezdrowe. W tą i w tamtą zaszkodzimy figurze i nie można rozgraniczać składników i sposobu przyrządzania, ale łączyć zdrowe ze zdrowym.
kurczak, bo boczku nie lubię :D

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.