- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
16 maja 2011, 17:29
Wiadomo że prowadzenie diety wymaga w przygotowywaniu potraw 2 ważnych czynników:
-dobre składniki
-dobry sposób przygotowania
Ale co według was jest ważniejsze? Trudne pytanie? Podam wam to na przykładzie. Macie do wyboru 2 dania:
- pierś z kurczaka, panierowana i dobrze przysmażona na głębokim tłuszczu.
- boczek na parze
Zastanówcie się i wybierzcie, potem przelicze głosy
16 maja 2011, 22:20
16 maja 2011, 22:30
16 maja 2011, 22:48
jako wegetarianka nie wybrałabym żadnej z opcji, ale jeśli chodzi o składniki kontra sposób, to uważam, że ważniejsze są składniki. nie dlatego, że to, co mniej kaloryczne, zawsze pozostanie mniej kaloryczne, ale po prostu dlatego, że ja podany w przykładzie drugim olej i panierkę również zaliczam do składników i zwyczajnie zliczam do sumy kalorii.
to tak, jakbym powiedziała, że jadlam dziś suchary zapominając dodać, że walnęłam na nie łychę majonezu.
liczy się każdy składnik, nawet, jeśli jest go odrobina i nawet jeśli bierze przejściowy udział w przygotowaniu posiłku. oliwa z oliwek też spływa na dno sałatki, ale liczymy ją w bilans, bo nigdy nie mamy pewności, ile jej zostało na liściach i reszcie składników.
16 maja 2011, 23:11