Temat: Dieta bezwęglowodanowa

Witam wszystkich :)
Tak wiem, jest to niezdrowe, zaburzy mi się przemiana materii itd.
Jednak mam plan, żeby przeprowadzić coś takiego -
najpierw tydzień bez węglowodanów (zero owoców, kasz, chleba, ryżu, makaronu, słodyczy i oczywiście prostego cukru),
a kolejny tydzień z włączeniem małej ilości tych produktów (np kromka ciemnego chleba i 4 łyżki kaszy/ryżu/ciemnego makaronu dziennie).
Nie wiem czy jest to dobry pomysł, ale taki mam plan na najbliższe 6 tygodni (do wakacji).
Chce się dowiedzieć ile optymalnie mogę schudnąć. Dodam, że 5 razy w tygodniu jeżdżę na rowerku stacjonarnym, 2 razy chodzę na dłuższe spacery i ćwiczę codziennie rano 15 minut.
Może mi ktoś pomóc?
Masz 15 lat wiec nie jest ci potrzebna zadna ostra dieta. Wystarczy ci 1500kcal(start - po jakims tygodniu lub dwoch obnizaj o 100 do granicy 1300) dziennie zdrowych posilkow. Cwiczenia masz.

Nie ma co sie katowac.
skoro masz 15 lat to 1500kcal + ruch.
MZ+cwiczenie...Masz 15 lat i jeszcze sie rozwijasz..
po takiej diecie wykończysz totalnie organizm, ledwo będziesz miała siły wchodzić po schodach. Wiem co mówię, z doświadczenia.
No wiem, że jeszcze rosnę, rozwijam się itd. Jednak z doświadczenia wiem, że nie jestem w stanie poradzić sobie z MŻ. Nie przepadam za chlebem, makaronem i kaszą. Oczywiście słodycze kocham i to mnie gubi. Nie rozumiem czemu taka przeplatanka jest niedobra.
Przecież i dieta dukana i sb wykluczają węglowodany.
Dieta bez węglowodanów powoduje to, że organizm korzysta z zapasów tkanki, którą ja akurat mam.
Z czego Twój organizm będzie czerpał energię do życia?
Dukan nie wyklucza węglowodanów tylko je ogranicza
Ja również ograniczam na tydzień, później ponownie włączam i znowu na tydzień wyrzucam z jadłospisu.
Z tych produktów, które chcesz wyeliminować pozostaw owoce i kasze.Trochę ruchu i powinno pomóc.

Dukan nie jest zalecany osobą w tak młodym wieku.
I chyba właśnie tak zrobię jednak ograniczę ich ilość do minimum.
Dzięki za pomoc :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.