Temat: Naleśniki z mąki razowej - znowu nie wyszły :/

Po raz kolejny próbowałam robić naleśniki z mąki razowej, jednego jajka i mleka (250 ml). Nie wiem co robię źle ale w ogóle "nie klei" mi się ciasto. Wychodzi jakaś rzadka breja, a mąki dałam dużo. Co robię źle??
dodaj troszkę oliwy to może pomóc. Ja nie raz robiłam i było ok
Pasek wagi
Ja naleśniki robię zawsze z mąki mleka jajka i oleju. Zawsze mi wychodzą. Może dodaj trochę mleka?
Po pierwsze, za dużo mleka. Wbrew pozorom najlepsze naleśniki wychodzą jak dasz na jedno jajko tak max pół szklanki mleka a resztę wody. A tak ogólnie to mąka razowa jest średnio dobra do naleśników, wypróbowałam praktyczne wszystkie mąki dostępne w sklepach i najsmaczniejsze naleśniki są z Lubelli Pełne Ziarno, bo ona nie jest aż tak grubo mielona. Na jedno jajko daję 5 czubatych łyżek mąki.

A, po zrobieniu ciasta daj mu odpocząć przez 20 min, mąka napęcznieje i będzie smaczniejsze.
Jak dodasz łyżkę oleju do ciasta to nie trzeba będzie natłuszczać patelni.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.