- Dołączył: 2011-04-03
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1624
13 maja 2011, 19:56
Po raz kolejny próbowałam robić naleśniki z mąki razowej, jednego jajka i mleka (250 ml). Nie wiem co robię źle ale w ogóle "nie klei" mi się ciasto. Wychodzi jakaś rzadka breja, a mąki dałam dużo. Co robię źle??
- Dołączył: 2006-03-18
- Miasto: Włoszczowa
- Liczba postów: 10057
13 maja 2011, 20:06
dodaj troszkę oliwy to może pomóc. Ja nie raz robiłam i było ok
- Dołączył: 2010-12-03
- Miasto: Wałbrzych
- Liczba postów: 1148
13 maja 2011, 20:41
Ja naleśniki robię zawsze z mąki mleka jajka i oleju. Zawsze mi wychodzą. Może dodaj trochę mleka?
13 maja 2011, 20:46
Po pierwsze, za dużo mleka. Wbrew pozorom najlepsze naleśniki wychodzą jak dasz na jedno jajko tak max pół szklanki mleka a resztę wody. A tak ogólnie to mąka razowa jest średnio dobra do naleśników, wypróbowałam praktyczne wszystkie mąki dostępne w sklepach i najsmaczniejsze naleśniki są z Lubelli Pełne Ziarno, bo ona nie jest aż tak grubo mielona. Na jedno jajko daję 5 czubatych łyżek mąki.
A, po zrobieniu ciasta daj mu odpocząć przez 20 min, mąka napęcznieje i będzie smaczniejsze.
Jak dodasz łyżkę oleju do ciasta to nie trzeba będzie natłuszczać patelni.