- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
19 maja 2020, 17:59
Cześć. Ze względu na PCOS chciałabym wprowadzić nieco zdrowszą dietę i myslałam o diecie IG.
1. Jak komponować posiłki? - jaki powinien być rozkład makr?
2. Czy jest to dieta odchudzająca?
3. Czy jest jakaś zasada w stylu: śniadania węgle, obiad tłuszcze, kolacja białko czy coś?
Od razu uprzedzam, że nie chodzi mi o dietę Montignaca tylko o dietę o niskim indeksie glikemicznym. Mam książkę z przepisami "insulinooporność w polskiej kuchni" Magdaleny Makarowskiej, ale nie ma w niej informacji co na kolację, oraz nie ma indeksu obok potraw.
Z góry dziękuję!
19 maja 2020, 23:18
ja stosowałam przy cukrzycy ciążowej, ale nie miałam jakichś konkretnych przepisów. Po prostu ściągnęłam z neta tabelki produktów z niskim, średnim i wysokim IG i zgodnie z zaleceniami pani diabetolog tych z wysokim unikałam jak ognia, na te ze średnim mogłam pozwalać sobie tak ze 3 razy w tygodniu a te z niskim mogłam jeść cały czas. Posiłki komponowałam dowolnie. Patrzyłam co mogę a czego nie i coś tam sobie tworzyłam. Wiele z tych rzeczy wcześniej normalnie jadłam, część wystarczyło zmodyfikować. Posiłki zalecane były o stałych porach. Węgle głównie złożone. Owoce raczej wcześniej niż później, ale generalnie przewaga warzyw nad owocami. Jak najbardziej ograniczyć smażone na rzecz gotowania na parze/pieczenia. No i picie wody niegazowaniej.
Edytowany przez Karolka_83 19 maja 2020, 23:21
20 maja 2020, 06:56
Dieta może być z niskim/wysokim IG. Chodzi o to, że wybierasz pokarmy z określonym (najczęściej jednak niskim) IG. Przy czym to, że jakiś produkt ma wysokie IG nie znaczy, że ma wysoki ładunek glikemiczny.
Ponieważ nie ma jakiegoś systemu, zbioru zasad, który nazywa się dieta IG na Twoje pytania nie można odpowiedzieć.