Temat: Deficyt

Sorry za głupie być może dla niektórych pytanie. Czy jeśli jem na poziomie CPM powiedzmy 1800 kcal, a podczas treningu spalę 200 kcal, to tak jakbym zjadła 1600 kcal, czyli jestem w deficycie? Tak to działa?

Z tego co wiem, to nie. Jeżeli masz CPM 1800 to żeby być na deficycie musisz jeść mniej niż to, maksymalnie 500 kcal mniej czyli 1300, jak obliczasz CPM to od razu zaznaczasz jaką masz aktywność (np. 3 razy w tygodniu, albo znikoma) i ona już jest wliczona, nie odejmujesz później spalonych kalorii na treningu.

Pasek wagi

arenxis napisał(a):

Z tego co wiem, to nie. Jeżeli masz CPM 1800 to żeby być na deficycie musisz jeść mniej niż to, maksymalnie 500 kcal mniej czyli 1300, jak obliczasz CPM to od razu zaznaczasz jaką masz aktywność (np. 3 razy w tygodniu, albo znikoma) i ona już jest wliczona, nie odejmujesz później spalonych kalorii na treningu.

No ok, ale jak wpisuje powiedzmy aktywność zerową i CPM mam na poziomie 1800 kcal, a jednego dnia zrobię trening, bo akurat mi się zachciało, to mam dzięki temu minus 200 kcal, tak?

To właśnie zależy jak liczysz to wstępne CPM. Jeśli przyjmujesz zerową aktywność, to trening traktuj na plus.

jeżeli 1800 to cpm bez tej aktywnosci to tak, bedziesz w deficycie:p 

Jak wpisałaś zerową aktywność, a raz zrobisz trening to gdzieś czytałam na internecie, ze jak np. spalisz 200 kcal to dodajesz polowe tego co spalisz w tym wypadku 100 kcal, ale sama tak nie robię, wyliczyłam sobie aktywność i jej pilnuje :D 

Pasek wagi

Jak sama nazwa wskazuje - jest to całkowita ilość kalorii spalona przez twój organizm w ciągu dnia. Uwzględnia więc twoją aktywność fizyczną i średnią liczbę kalorii, które są podczas niej spalane.

Oczywiście każdy ma dzień, kiedy dołoży dodatkowego wysiłku - wtedy faktycznie wchodzi się w deficyt. 

Nie zmienia to jednak faktu, że 90% osób, które nie monitorują spożywanych kalorii, w takie dni po prostu zjedzą trochę więcej, niekoniecznie świadomie. 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.