- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
26 stycznia 2020, 18:47
Ostatnio włączyłam papryczki chili do swojej diety. Bardzo mi smakują a ja sama jestem miłośniczką ostrych potraw (: Ale zastanawia mnie to ile można jeść papryczek chili dziennie/tygodniowo. Obecnie jem z ok.10 tygodniowo? Słyszałam że jak przesadzisz z nimi możesz dostać zawału serca lub inne problemy zdrowotne. Od jakiej ilości jest to przesadą?
26 stycznia 2020, 19:37
Nie sądzę, że będziesz w stanie przedawkować kapsaicynę jedząc codziennie papryczki które pewnie nie należą do najmocniejszych w skali Scovillea, bo gdyby tak było, to nie była byś w stanie jeść ich na surowo i w takich ilościach... (te mega mocne potrafią "poparzyć" palce przy dotykaniu nawet w rękawiczkach gumowych-miewałam popuchnięte przez 2 dni...,przy jedzeniu można "zejść" dlatego, że reakcja alergiczna spowoduje opuchnięcie gardła.. ale to się tylko jako przyprawy używa-odrobinkę na garnek potrawy....). Tak że skoro jesteś w stanie to jeść, to jedz na zdrowie-o ile tylko nie pali cię w żołądku czy w głębi gardła dłuższy czas po jedzeniu, to będzie tylko korzystne i jako antyoksydant i wspomaganie odchudzania(bo kapsaicyna zmniejsza apetyt) 1/4 świata je papryczki w daniach na co dzień.
26 stycznia 2020, 20:24
Ja potrafie uzyc caly sloiczek piri piri w tydzien. A np jalapeno lub pepperoni caly sloik jako przekaske :D