Temat: Zimnoo

Czy dieta/deficyt kaloryczny może być powodem tego że mi zimno? Jest strasznie. Siedzę w domu w podkoszluce, bluzce I polarze. A mam włączone grzanie. Po szkole/miejscach publicznych zakladam na tk dodatkowo kurtkę zimową, a I tak mi zimno. Na dworze umieram. Ale to nie jest najgorsze. Najgorsze są ręce i stopy. Mam zawsze zimne, a jak nie są zimne to i tak mam wrażenie jakbym miała lodowate I jest mi zimno( I to nie trochę tylko bardzo jakbym śnieg trzymała cały czas I mi odmarzały). Mogę trzymać w ciepłej wodzie przez minutę po wyciągnięciu moment I znowuu zimnooo. Nie rozumiem czemu. Męczy mnie pisanie wszystkiego w rękawiczkach I zakładania cały czas skarpet narciarskich. Co może być przyczyną? Czy da się coś z tym zrobić? I nie wydaje mi się tylko, bo innym w szkole wstarczy bluzka/ bluza. 

Jak się namiętnie odchudzałam, to jedyne co pamiętam z jesieni/zimy to porażające zimno, potrafiłam przy grzejniku siedzieć, a i tak było mi zimno.

Poztym zauważyłam, że jak raz przemarzniesz to trudno się nagrzać.

Ja siedzę w krótkim rękawku w pracy i mam otwarte okno :)

Deficyt kaloryczny może być powodem  uczucia zimna, jak również niedobór snu i słabe krążenie krwi. 

Zmęczenie, osłabienie organizmu, niedoczynność/ Hashimoto, niskie ciśnienie

Pasek wagi

też anemia

Zrób badania 

Jesli jestes na duzym deficycie to tak, ale poza tym najczesciej za przerazliwe zimno odpowiada niedoczynnosc tarczycy, ewentualnie problemy z krążeniem, niskie ciśnienie. Warto sie zbadać.

Pasek wagi

Właśnie badałam się i teoretycznie jest wszystko w normie... 

Ile kalorii jesz?

Tak. Zwłaszcza jesienią i zimą oraz wczesna wiosna organizm jest najwrazliwszy na deficyt kalori. Kiedy na zewnątrz temperatura coraz niższa, ciało potrzebuje zużyć więcej kalorii na utrzymanie stałej temperatury organizmu ludzkiego, dodatkowo oby ciało było zdolne zwalczać zimowe wirusy i infekcje też musi zużyć więcej  kcl np. w czasie obrony organizmu przez gorączkę.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.