« Powrót do wyników wyszukiwania
Jabłczany wapnia (E352)
Inne nazwy: Sole wapniowe kwasu jabłkowego - jabłczan wapnia, wodorojabłczan wapnia
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Zagęszczacz |
Buforująca, Zagęszczająca, Utwardzająca, Smakowa |
Bezpieczny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
U osób dorosłych skutki uboczne nie są znane. W żywieniu niemowląt nie jest dozwolone stosowanie izomerów D oraz D,L ze względu na brak u nich enzymów niezbędnych do metabolizmu tych związków. |
Zastosowanie |
Żywność: produkty cukiernicze, napoje i soki owocowe, galaretki owocowe, lody, marmolady i dżemy oraz produkty smażone. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany poprzez reakcję wodorotlenku wapnia z kwasem D,L-jabłkowym. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia, Kanada, Usa |
Metabolizm |
Izomer L-jabłczanu wapnia naturalnie występuje w ludzkim organizmie. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie ustalono |