« Powrót do wyników wyszukiwania
Chlorek cynawy (E512)
Inne nazwy: Chlorek cyny
Grupa |
Funkcja |
Szkodliwość |
Przeciwutleniacz |
Przeciwutleniająca, Stabilizująca |
Niekorzystny |
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania |
Może powodować podrażnienie skóry i błon śluzowych. |
Zastosowanie |
Żywność: biale szparagi konserwowe. |
Pochodzenie substancji |
Związek syntetyczny. Otrzymywany w wyniku reakcji kwasu solnego z metaliczną cyną oraz krystalizacji soli w obniżonej temperaturze. |
Kraje w których substancja jest zakazana |
Japonia |
Poza żywnością stosowany również |
Stosowany jako katalizator wielu reakcji chemicznych, utrwalacz barwników w przemyśle włókienniczym, do cynowania stali (np. puszki cynowe), oczyszczania metali szlachetnych, do produkcji luster. |
Metabolizm |
W małych ilościach cyna naturalnie występuje w ludzkim organizmie. W przewodzie pokarmowym wchłania się bardzo słabo, a wydalana jest głównie z kałem. |
Dopuszczalna dzienna dawka |
Nie określono |