« Powrót do wyników wyszukiwania

Chlorek cynawy (E512)

Inne nazwy: Chlorek cyny

Grupa Funkcja Szkodliwość
Przeciwutleniacz Przeciwutleniająca, Stabilizująca Niekorzystny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania
Może powodować podrażnienie skóry i błon śluzowych.
Zastosowanie
Żywność: biale szparagi konserwowe.
Pochodzenie substancji
Związek syntetyczny. Otrzymywany w wyniku reakcji kwasu solnego z metaliczną cyną oraz krystalizacji soli w obniżonej temperaturze.
Kraje w których substancja jest zakazana
Japonia
Poza żywnością stosowany również
Stosowany jako katalizator wielu reakcji chemicznych, utrwalacz barwników w przemyśle włókienniczym, do cynowania stali (np. puszki cynowe), oczyszczania metali szlachetnych, do produkcji luster.
Metabolizm
W małych ilościach cyna naturalnie występuje w ludzkim organizmie. W przewodzie pokarmowym wchłania się bardzo słabo, a wydalana jest głównie z kałem.
Dopuszczalna dzienna dawka
Nie określono
Źródła
Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011r. http://ec.europa.eu/food/fs/sfp/addit_flavor/flav15_en.pdf http://www.inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v48aje12.htm http://pl.wikipedia.org/wiki/Chlorek_cyny(II)
Japonia: http://www.ffcr.or.jp/zaidan/FFCRHOME.nsf/pages/list-desin.add-x
Podobne z tej grupy
Cytryniany potasu E332