Żywność GM – co to takiego?

Żywność zmodyfikowana genetycznie to taka, która składa się, zawiera lub jest wyprodukowana z organizmów modyfikowanych genetycznie.  W organizmach tych materiał genetyczny został zmieniony za pomocą inżynierii genetycznej, w celu nadania mu odpowiednich, pożądanych cech.

GMO a materiał genetyczny człowieka

Czy produkt spożywczy o zmienionym materiale genetycznym może wpłynąć na nasze DNA? To chyba jedno z najbardziej nurtujących pytań, w tym zakresie. Otóż nie. Każda roślina, także przed wprowadzonymi modyfikacjami posiada indywidualny materiał genetyczny, który przecież także zjadamy. Zawarte w naszym przewodzie pokarmowym enzymy trawią nukleotydy, z których zbudowane jest DNA. Zarówno te, które pierwotnie w danym organizmie występowały, jak i te wszczepione za pomocą inżynierii genetycznej. Po zjedzeniu żywności zmodyfikowanej genetycznie strawimy ją jak każdą inną, nie musimy się martwić, że negatywnie wpłynie na nasz materiał genetyczny.

Zalety żywności GM

Tolerancja na herbicydy

Dzięki wprowadzonym modyfikacjom rośliny zyskują tolerancję na herbicydy (środki chwastobójcze). Umożliwia to ograniczenie aplikacji chemicznych środków ochrony roślin zanieczyszczających środowisko. Ponadto mniejsza ilość stosowanych herbicydów zmniejsza koszty, a przede wszystkim ilość chemii na roślinach, przeznaczonych do spożycia. 

Odporność na choroby

Istnieje wiele wirusów, bakterii i grzybów przyczyniających się do występowania chorób roślin. Biolodzy pracują nad wprowadzeniem modyfikacji zapewniających odporność na te choroby. W konsekwencji rolnicy nie byliby narażeni na straty, a konsumenci na zagrożenie ze strony drobnoustrojów. 

Tolerancja niekorzystnych warunków

Przyrost ludności na świecie sprawił, iż większość terenów, do tej pory uprawnych, przeznaczona została na miejsca zamieszkania. Modyfikacja roślin pozwala na tolerowanie przez nie długich okresów suszy, jak również wysokiej zawartości soli w glebie. Wprowadzenie genu pochodzącego od ryb zimnowodnych do roślin takich jak tytoń i ziemniaki sprawiło, iż rośliny te tolerują niskie temperatury. Można rozszerzyć ich uprawę na tereny, w których warunki są mniej sprzyjające.

Korzyść dla środowiska

Ograniczenie chemicznych środków ochrony roślin zanieczyszczających środowisko, mniejsze areały upraw, nie zmieniające pierwotnego ekosystemu, to tylko niektóre z korzyści dla środowiska. Naukowcy dokonali modyfikacji topoli tak, aby oczyścić zanieczyszczenia metalami ciężkimi z zanieczyszczonej gleby.

GMO w Polsce

Stanowisko Polski w sprawie wprowadzenia GMO do uprawy jest bez zmienne od lat. Polski rząd nie zgadza się, aby żywność GM była uprawiana przez polskich rolników. Czy jednak nasz rynek jest wobec tego wolny od GMO? Nie. Zgodnie z prawem panującym w Unii Europejskiej żywność ta jest importowana do naszego kraju. Oczywiście musi być ściśle oznaczona, żeby konsument miał prawo dokonania wyboru. 

Skąd te obawy?

Wpływ GMO na człowieka, jak i środowisko badany jest przez Komisję Europejską od wielu lat. Prace prowadzone na ten temat w laboratoriach nadzorowane są zarówno przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), jak i European Joint Research Center. Wyłącznie dokładnie przebadana żywność GM trafia na rynek. Niestety do opinii publicznej bardziej trafiają te negatywne doniesienia pojedynczych, często niezweryfikowanych badań prowadzonych przez naukowców.  

Rolnictwo w istocie od zawsze ograniczało bioróżnorodność w środowisku. Wprowadzenie roślin GM nie jest wobec tego czymś nowym pod tym względem. Ścisła kontrola żywności modyfikowanej genetycznie sprawia, że nie musimy obawiać się, iż negatywnie wpłynie na nasze zdrowie. Prawo unijne ściśle określające sposób oznaczania żywności GM umożliwia jednak indywidualne dokonywanie wyboru.

Zdjęcie pochodzi z: SodanieChea via Foter.com / CC BY