- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Żywność Modyfikowana Genetycznie w dalszym ciągu wzbudza liczne kontrowersje. Większość kojarzy ją z czymś złym, niekorzystnie wpływającym na nasze zdrowie. Czy jednak rzeczywiście tak jest? Czy GMO nam szkodzi? Czy może będzie miało wpływ na dalsze pokolenia?
Żywność zmodyfikowana genetycznie to taka, która składa się, zawiera lub jest wyprodukowana z organizmów modyfikowanych genetycznie. W organizmach tych materiał genetyczny został zmieniony za pomocą inżynierii genetycznej, w celu nadania mu odpowiednich, pożądanych cech.
Czy produkt spożywczy o zmienionym materiale genetycznym może wpłynąć na nasze DNA? To chyba jedno z najbardziej nurtujących pytań, w tym zakresie. Otóż nie. Każda roślina, także przed wprowadzonymi modyfikacjami posiada indywidualny materiał genetyczny, który przecież także zjadamy. Zawarte w naszym przewodzie pokarmowym enzymy trawią nukleotydy, z których zbudowane jest DNA. Zarówno te, które pierwotnie w danym organizmie występowały, jak i te wszczepione za pomocą inżynierii genetycznej. Po zjedzeniu żywności zmodyfikowanej genetycznie strawimy ją jak każdą inną, nie musimy się martwić, że negatywnie wpłynie na nasz materiał genetyczny.
Tolerancja na herbicydy
Dzięki wprowadzonym modyfikacjom rośliny zyskują tolerancję na herbicydy (środki chwastobójcze). Umożliwia to ograniczenie aplikacji chemicznych środków ochrony roślin zanieczyszczających środowisko. Ponadto mniejsza ilość stosowanych herbicydów zmniejsza koszty, a przede wszystkim ilość chemii na roślinach, przeznaczonych do spożycia.
Odporność na choroby
Istnieje wiele wirusów, bakterii i grzybów przyczyniających się do występowania chorób roślin. Biolodzy pracują nad wprowadzeniem modyfikacji zapewniających odporność na te choroby. W konsekwencji rolnicy nie byliby narażeni na straty, a konsumenci na zagrożenie ze strony drobnoustrojów.
Tolerancja niekorzystnych warunków
Przyrost ludności na świecie sprawił, iż większość terenów, do tej pory uprawnych, przeznaczona została na miejsca zamieszkania. Modyfikacja roślin pozwala na tolerowanie przez nie długich okresów suszy, jak również wysokiej zawartości soli w glebie. Wprowadzenie genu pochodzącego od ryb zimnowodnych do roślin takich jak tytoń i ziemniaki sprawiło, iż rośliny te tolerują niskie temperatury. Można rozszerzyć ich uprawę na tereny, w których warunki są mniej sprzyjające.
Korzyść dla środowiska
Ograniczenie chemicznych środków ochrony roślin zanieczyszczających środowisko, mniejsze areały upraw, nie zmieniające pierwotnego ekosystemu, to tylko niektóre z korzyści dla środowiska. Naukowcy dokonali modyfikacji topoli tak, aby oczyścić zanieczyszczenia metalami ciężkimi z zanieczyszczonej gleby.
Stanowisko Polski w sprawie wprowadzenia GMO do uprawy jest bez zmienne od lat. Polski rząd nie zgadza się, aby żywność GM była uprawiana przez polskich rolników. Czy jednak nasz rynek jest wobec tego wolny od GMO? Nie. Zgodnie z prawem panującym w Unii Europejskiej żywność ta jest importowana do naszego kraju. Oczywiście musi być ściśle oznaczona, żeby konsument miał prawo dokonania wyboru.
Wpływ GMO na człowieka, jak i środowisko badany jest przez Komisję Europejską od wielu lat. Prace prowadzone na ten temat w laboratoriach nadzorowane są zarówno przez Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), jak i European Joint Research Center. Wyłącznie dokładnie przebadana żywność GM trafia na rynek. Niestety do opinii publicznej bardziej trafiają te negatywne doniesienia pojedynczych, często niezweryfikowanych badań prowadzonych przez naukowców.
Rolnictwo w istocie od zawsze ograniczało bioróżnorodność w środowisku. Wprowadzenie roślin GM nie jest wobec tego czymś nowym pod tym względem. Ścisła kontrola żywności modyfikowanej genetycznie sprawia, że nie musimy obawiać się, iż negatywnie wpłynie na nasze zdrowie. Prawo unijne ściśle określające sposób oznaczania żywności GM umożliwia jednak indywidualne dokonywanie wyboru.
Zdjęcie pochodzi z: SodanieChea via Foter.com / CC BY
Komentarze
ja6546565
27 listopada 2016, 12:34
Jeść czy nie? Zapytaj dietetyka: dietetykwarszawa pl.
krystyna19777
24 września 2016, 10:25
efekty będą widoczne w nastepnych pokoleniach. http://ocetjablkowy.blog.pl
wie58
20 września 2016, 17:51
ciekawe
cel70
9 września 2016, 23:33
Artykuł niestety nie porusza najbardziej istotnego zagrożenia, jakie niesie ze sobą żywność GMO. I nie jest nim wcale wpływ na ludzkim organizm po spożyciu, bo tu raczej nie ma jak na razie powodów do obaw. Problemem jest globalne zagrożenie, że bank nasion podstawowych odmian roślin uprawnych na świecie znajdzie się w rękach kilku koncernów, z którymi nikt nie wygra i którzy będą dyktować warunki dostępu ludzkości do żywności.... Mogłoby to doprowadzić do upadku tradycyjnie pojmowanego rolnictwa...to już się dzieje, np. o ile pamiętam w Indiach, gdzie rząd wpuścił koncerny bez kontroli - rośliny GMO są uprawiana na polach obok pól zwykłych rolników...i okazuje się, że rośliny GMO są zdrowsze, dają lepsze plony, nie chorują...rolnicy tradycyjni nigdy nie osiągną takich plonów i rolnictwo oparte na tradycyjnie zbieranych nasionach przestaje być opłacalne. A dostęp do nasion GMO jest ograniczony -nasiona są bardzo drogie, bo są w rękach bogatych koncernów. W ten sposób koncerny przejmują władzę nad produkcją żywności na świecie i o to przede wszystkim chodzi w blokowaniu upraw w rozsądnych krajach- to jest biznes i ogromne pieniądze -i tu jest poważne zagrożenie, a nie we wpływie na ludzki organizm....szkoda, że autorka artykułu nie zgłębiła tematu, bo rzeczywiście warto mówić o prawdziwych problemach....
hanka10
8 września 2016, 14:32
pierwsze genetycznie modyfikowane rośliny ( dokładnie pomidory ) zaczęto uprawiać w 1994roku. Masowa produkcja takich roślin zaczęła się od 1996 roku czyli 20 lat temu. Nie wyobrażam sobie, że w ciągu 20 lat można byłoby przeprowadzić dokładne i wiarygodne badania w jaki sposób spożywanie roślin genetycznie zmodyfikowanych wpływa na organizm człowieka tym bardziej, że ciągle są wprowadzane nowe metody modyfikowania genetycznego roślin a skutki ich spożywania mogą się ujawniać po dziesiątkach lat a nawet w następnych pokoleniach. W takiej sytuacji pisanie jednoznacznie, że nie musimy się obawiać, że spożywanie roślin zmodyfikowanych genetycznie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie jest niepoważne. Po prostu obecnie nie wiemy w jaki sposób żywność modyfikowana genetycznie zmieni nasz świat w tym jak wpłynie na organizm człowieka. Nie jestem przeciwna żywności transgenicznej, ale jak nie muszę, to nie jem.
Tro.skliwa
7 września 2016, 11:06
Zrobili koło tego tyle nie potrzebnego szumu. Prasa potrafi zasiać panikę w ludziach. Kiedyś mój kolega nawet mi powiedzial, że GMO to jest rodzaj roślin z nadmierną ilością pestycydów. Ludzi trzeba uświadomić co to jest GMO. że po zjedzeniu takiego warzywa, na przyklad, nic nam sie nie stanie. A przede wszystkim nie będzie miało to wplywu na funkcjonowaniu naszego organizmu.
Nianiusia
6 września 2016, 22:28
Ja jakoś podchodzę do takiej żywności z dystansem
Maya27kc
6 września 2016, 11:27
GMO nie ma wpływu na organizm człowieka :) GMO to tylko metoda modyfikacji roślin, ale przecież te same rośliny modyfikują się genetycznie w sposób naturalny!! Tzn bez pomocy laboratorium, ale czy lepiej? NIE. Rośliny GMO testowane są przez 7 lat przed wprowadzeniem na rynek! Naturalnie zmodyfikowanych nikt nie testuje i tak np powstają odmiany trujące i szkodliwe dla człowieka i zwierząt :) Wyrośnięta roślina nie zwiera żadnej chemii. Genów nie modyfikuje się w ten sposób więc nie wiem skąd takie obawy u wielu osób :D
Doma19
5 września 2016, 20:17
Tak naprawde nie ma zbyt wielu badan potwierdzajacych szkodliwosc GMO na organizm czlowieka
wie58
5 września 2016, 16:47
ciekawe