Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Kawa była pod lupą WHO jako prawdopodobny kancerogen, jednak po analizie doniesień naukowych, uznano, że nie ma na to dowodów. Okazuje się jednak, że może być przyczyną raka przełyku, jeśli nie jest pita w odpowiedni sposób.
Rak przełyku jest jednym z najgroźniejszych nowotworów złośliwych, niestety o złym rokowaniu. Może mieć postać płaskonabłonkową lub gruczołową, zależnie od części przełyku, w której się rozwija. Na wystąpienie postaci płaskonabłonkowej w głównej mierze wpływa palenie tytoniu oraz picie alkoholu, a w przypadku drugiej postaci, głównie refluks żołądkowo-przełykowy, czyli cofanie się kwaśnej treści pokarmowej z żołądka do przełyku.
Alkohol i tytoń to znane od dawna czynniki ryzyka wielu problemów zdrowotnych. Nie dziwi, że również raka przełyku. Okazuje się jednak, iż nie tylko one przyczyniają się do rozwoju tej choroby. Pierwsze podejrzenia w kierunku częstego picia gorących płynów jako przyczyny raka, pojawiły się już w latach 30-stych XX wieku. Wskazywał na to dr Watson po analizie prawie 800 przypadków wystąpienia tego nowotworu. Jest to o tyle ciekawe, że w czołówce państw, które mają największą zachorowalność na raka przełyku, przodują kraje, gdzie chętnie sięga się po gorące napoje, jak Turkmenistan, Chiny. W przypadku tego pierwszego państwa konsumpcja alkoholu jest na stosunkowo niewielkim poziomie - 4,3 litra czystego alkoholu na mieszkańca - porównując chociażby z Polską gdzie jest to około 12,5 litra. Można więc wywnioskować, że główna przyczyna może leżeć gdzie indziej. Badania w krajach, w których picie bardzo gorących napojów jest tradycją, jak kraje Ameryki Południowej, wskazują, że ryzyko raka przełyku wzrasta wraz z temperaturą przyjmowanych napojów. Dodatkowo publikacja z 2009 roku zamieszczone w International Journal of Cancer analizująca badania wpływu ilości i temperatury płynów na ryzyko raka przełyku, wskazuje, że gorąca kawa, herbata, yerba mate, czy inne napoje o temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza mogą zwiększać ryzyko raka przełyku. Takich doniesień jest coraz więcej, a badania nadal trwają.
Czy zatem kawa, herbata, yerba mate niosą ze sobą korzyści zdrowotne, czy nie? Tak, warto je nadal pić. Jest wiele doniesień wskazujących na ich dobroczynne działanie na organizm, chociażby z uwagi na dużą zawartość polifenoli działających antyoksydacyjnie. Ważny jednak jest umiar i odpowiedni sposób picia. W Europie i Północnej Ameryce kawę często pije się z mlekiem, co zmniejsza jej temperaturę przyjmowania do około 60 stopni. W Azji i Ameryce Południowej wypijane napoje mają temperaturę 66-100 stopni Celsjusza, co może mieć już negatywny wpływ na zdrowie. Oczywiście okazjonalne wypicie tak gorącego napoju nie zrobi nam krzywdy, co innego, jednak jeśli jest to naszym codziennym zwyczajem. Dlatego najlepiej odczekać chwilę nim chwycimy za parujący kubek, ale też bardzo gorące jedzenie.
Zdjęcie pochodzi z flickr.com
Komentarze
aniloratka
20 marca 2018, 15:58
slyszalam o tym, ale nie dajmy sie zwariowac :D
alraunaaa
21 lipca 2017, 08:44
Aż się wierzyć nie chce
ala-87
4 kwietnia 2017, 10:53
matko, a juz sie przez chwile zmartwilam. lubie goraca herbate, ale postaram sie powstrzymac w takim razie. moja ulubiona garden selction z teekanne, powinna byc dobra nawet nie bzyt goraca. Fajnie, że uświadamiacie ludzi w takiej kwesti :)
wie58
18 marca 2017, 03:00
:)
grubababa.lodz
25 lutego 2017, 09:24
Zdrowy rozsądek to podstawa. Jak ktoś sobie wlewa wrzątek do gardła, to nic dobrego z tego nie będzie.
wie58
2 stycznia 2017, 17:52
Piję trochę ostudzone.
krystyna19777
8 listopada 2016, 12:07
kawa kawie nie jest równa. są lepszej i gorszej jakości. http://ocetjablkowy.blog.pl
karapila
31 października 2016, 21:36
Ciekawe
wie58
20 września 2016, 17:52
:)
Tro.skliwa
7 września 2016, 11:01
No uważam, że nawet lekarstwo w dużej ilości szkodzi. Nie ma co popadać w paranoję. Trzeba z głową podchodzic do tematu i bedzie wszystko dobrze.:)
maharettt
29 lipca 2016, 09:20
Wlasciwie pije zimne, ewentualnie letnie wiec bezpieczna jestem.
wie58
26 lipca 2016, 21:19
Wiem
silvaanestii
26 lipca 2016, 11:09
Pierdzielenie, wszystko jest szkodliwe. Warzywa owoce bo mają szkodliwe nawozy by szybciej rosły, mięso bo zwierzęta są więzione i karmione paszą z hormonami, pieczywo też jest oszukane :D Najlepiej jeść trawę i pić wodę ze strumyka. Chociaż nie bo to jest zanieczyszczone spalinami... Można jeść wszystko ale z umiarem :)
tibitha
25 lipca 2016, 17:56
Niestety nie każda herbata kiedy przestygnie jest smaczna np. zielona ma bardziej gorzki smak. Mnie dość często zdarza się zrobić herbatę i w nawale zajęć o niej zapomnieć, dlatego najczęściej piję letnią albo wręcz zimną, więc jeśli treść artykułu jest prawdziwa to raczej nie grozi mi rak przełyku.
Nianiusia
25 lipca 2016, 13:24
Niedługo okaże się że najlepiej nic nie pić i nic nie jeść tylko żyć powietrzem
aska1277
25 lipca 2016, 12:02
To już wiem dlaczego moja połóweczka nie je gorących obiadów :) a i ja staram się nie pić gorących herbat :)