Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Szybkie, smaczne i zdrowe. Dzięki tym przepisom w kilka chwil przygotujesz domowe pieczywo dla całej rodziny. Będą one również pomocą dla tych osób, które z różnych przyczyn unikają drożdży w pożywieniu. Z jakiej mąki jest najzdrowszy chleb? Jak zrobić zdrowe bułki?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Świetnie spisuje się tutaj proszek do pieczenia lub soda oczyszczona. Soda wymaga środowiska kwaśnego, by mogła zacząć działać. Stąd, jeśli wykorzystujesz samą sodę do wypieków, w przepisie powinny się znaleźć napoje mleczne fermentowane lub sok z cytryny czy odrobina octu jabłkowego. Może to być również obecność miodu, brązowego cukru, kakao, jabłek czy melasy. Soda zaczyna działać zaraz po zetknięciu z ‘kwaśnym’ produktem, dlatego wyrób należy bezzwłocznie wstawić do piekarnika. Wydzielanie dwutlenku węgla nie działa długo, dlatego jest to spulchniacz do szybkich przepisów. Pamiętaj, że aby środki spulchniające mogły zadziałać, ciasto nie może być zbyt gęste, zbite, gdyż wtedy może się nie udać. Konsystencja musi być stosunkowo luźna.
Najlepiej spisze się mąka pszenna czy orkiszowa, ale dobrym wyborem jest też gryczana, jeśli dodatkowo nie tolerujesz glutenu. Możesz wkładać dowolne dodatki. Mogą to być płatki, otręby czy nasiona np. siemię lniane, czy chia. Pamiętaj jednak, że nasiona czy orzechy są bogate w tłuszcz, a co za tym idzie w kalorie. Jeśli trzymasz niskokaloryczną dietę, wybieraj produkty bez tego typu dodatków.
Poniżej trzy proste pomysły na własny wypiek pieczywa, które doskonale zastąpi tradycyjny drożdżowy wypiek ze sklepu. Są szybkie, smaczne i zdrowe.
100 g: 206 kcal, 45 g białka, 3 g tłuszczu, 35 g węglowodanów
Składniki:
4 szklanki (500 g) mąki orkiszowej
2 łyżki nasion sezamu
2 szklanki mleka
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
100 g: 230 kcal, 6 g białka, 7,5 g tłuszczu, 34 g węglowodanów
Składniki:
1 i ½ szklanki mąki gryczanej
¾ szklanki wody
2 łyżki oliwy
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki octu jabłkowego
Przygotowanie:
1 bułka (120 g): 152 kcal, 5 g białka, 1,5 g tłuszczu, 29 g węglowodanów
Składniki:
2 szklanki mąki razowej
½ szklanki maślanki
½ szklanki mleka
2 łyżki płatków owsianych
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Podzielcie się swoimi przepisami na zdrowe pieczywo! Jak robicie dietetyczny chleb w domu?
Zdjęcie pochodzi z flickr.com
Komentarze
Fizyq
8 września 2016, 09:12
A jaka jest trwałość takiego "chleba" i czy smakuje jak chleb? Ja piekę na zakwasie żytnim różne warianty (kombinacje mąk), nie muszę dodawać drożdży piekarskich. Chleb nawet przez tydzień utrzymuje świeżość...
Mosca2015
23 lipca 2016, 18:38
Jutro zrobię sobie chleb z pierwszego przepisu.
aska1277
17 lipca 2016, 21:27
Hmm zawsze miałam zamiar upiec chlebek...może to już czas :)
anna123455
17 lipca 2016, 21:21
Jutro będę piec wersje pierwsza już pieklam chleb wiedz mam nadzieję że mi wyjdzie
Epestka
14 lipca 2016, 09:30
Upiekłam bułki z ostatniego przepisu. Myślę, że szklanka płynu na 2 szklanki ciężkiej mąki razowej to nie są dobre proporcje. Ciasto wyszło bardzo gęste i lepkie. Ciężko było uformować ładny kształt. Bułki niewiele urosły, nie są puszyste. Szału nie ma.
wie58
13 lipca 2016, 19:24
Muszę spróbować
Megaphragma
13 lipca 2016, 18:49
piekę na zakwasie czasem drożdżach ale na sodzie pierwsze słyszę: ) wypróbuję na pewno!
Nianiusia
13 lipca 2016, 13:38
Zrobię bułeczki ☺
am1980
13 lipca 2016, 12:30
ciekawe!