Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Czym zastąpić drożdże?
  • Z jakiej mąki robić chleb?
  • Jak zrobić chleb orkiszowy z sezamem?
  • Jak zrobić chleb gryczany bez drożdży?
  • Jak zrobić bułeczki pszenne na maślance?

Czym zastąpić drożdże?

Świetnie spisuje się tutaj proszek do pieczenia lub soda oczyszczona. Soda wymaga środowiska kwaśnego, by mogła zacząć działać. Stąd, jeśli wykorzystujesz samą sodę do wypieków, w przepisie powinny się znaleźć napoje mleczne fermentowane lub sok z cytryny czy odrobina octu jabłkowego. Może to być również obecność miodu, brązowego cukru, kakao, jabłek czy melasy. Soda zaczyna działać zaraz po zetknięciu z ‘kwaśnym’ produktem, dlatego wyrób należy bezzwłocznie wstawić do piekarnika. Wydzielanie dwutlenku węgla nie działa długo, dlatego jest to spulchniacz do szybkich przepisów. Pamiętaj, że aby środki spulchniające mogły zadziałać, ciasto nie może być zbyt gęste, zbite, gdyż wtedy może się nie udać. Konsystencja musi być stosunkowo luźna.

Z jakiej mąki robić chleb?

Najlepiej spisze się mąka pszenna czy orkiszowa, ale dobrym wyborem jest też gryczana, jeśli dodatkowo nie tolerujesz glutenu. Możesz wkładać dowolne dodatki. Mogą to być płatki, otręby czy nasiona np. siemię lniane, czy chia. Pamiętaj jednak, że nasiona czy orzechy są bogate w tłuszcz, a co za tym idzie w kalorie. Jeśli trzymasz niskokaloryczną dietę, wybieraj produkty bez tego typu dodatków.

Poniżej trzy proste pomysły na własny wypiek pieczywa, które doskonale zastąpi tradycyjny drożdżowy wypiek ze sklepu. Są szybkie, smaczne i zdrowe.

Jak zrobić chleb orkiszowy z sezamem?

100 g: 206 kcal, 45 g białka, 3 g tłuszczu, 35 g węglowodanów

Składniki:

4 szklanki (500 g) mąki orkiszowej

2 łyżki nasion sezamu

2 szklanki mleka

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę, miód, sodę, sól, mleko i sezam dobrze wymieszaj.
  2. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy.
  3. Piecz przez około godzinę w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.


Jak zrobić chleb gryczany bez drożdży?

100 g: 230 kcal, 6 g białka, 7,5 g tłuszczu, 34 g węglowodanów

Składniki:

1 i ½ szklanki mąki gryczanej

¾ szklanki wody

2 łyżki oliwy

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka sody oczyszczonej

½ łyżeczki octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj mąkę, sól, sodę.
  2. W drugim naczyniu połącz wodę, ocet, olej.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj do powstania lepkiej masy.
  4. Przełóż do posmarowanej tłuszczem formy.
  5. Piecz około 40 minut w 160 stopniach Celsjusza.


Jak zrobić bułeczki pszenne na maślance? 

1 bułka (120 g): 152 kcal, 5 g białka, 1,5 g tłuszczu, 29 g węglowodanów

Składniki:

2 szklanki mąki razowej

½ szklanki maślanki

½ szklanki mleka

2 łyżki płatków owsianych

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Mąkę, sodę i sól wymieszaj w dużej misce.
  2. W drugim naczyniu połącz maślankę i mleko. Możesz dodać odrobinę miodu i ulubione zioła np. tymianek.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze połącz.
  4. Na stolnicy wysyp odrobinę mąki i wyłóż ciasto. Wyrabiaj krótko i podziel na 6 części.
  5. Wyłóż bułeczki na pergaminie, posmaruj mlekiem i posyp płatkami.
  6. Piecz około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Podzielcie się swoimi przepisami na zdrowe pieczywo! Jak robicie dietetyczny chleb w domu?

Zdjęcie pochodzi z flickr.com