Z tego artykułu dowiesz się m.in.:

  • Co powoduje wzdęcia?
  • Co brać na wzdęcia?
  • Co jeść na wzdęcia?
  • Czy kurkuma jest dobra na wzdęcia?
  • Co pomaga na wzdęcia?
  • Jaka herbata na wzdęcia?

Co powoduje wzdęcia?

O wzdęciach pisała już dietetyczka Emilia Gnybek-Ciosek, w artykule „Skąd się biorą wzdęcia”. Przypomnijmy zatem jakie są 3 główne przyczyny powstawania gazów jelitowych i wzdęć:

  • na skutek połykania powietrza, np. podczas żucia gumy, szybkiego jedzenia, picia napojów gazowanych, równoczesnego jedzenia i mówienia, itp.,
  • na skutek fermentacji zachodzącej z udziałem bakterii w dolnej części jelita,
  • na skutek niewłaściwego składu mikrobiomu (mikroflory jelitowej).

Wytwarzanie gazów (flatulencja) jest zjawiskiem normalnym i dotyczy każdego człowieka. Problem pojawia się wtedy, gdy produkcja gazów jest wzmożona. Wtedy nagromadzone w jelitach powietrze powoduje wzrost ciśnienia w jamie brzusznej i pojawiają się wzdęcia oraz inne dolegliwości (np. odbijanie). Zazwyczaj towarzyszy temu uczucie dyskomfortu, ból brzucha, często też zaparcia. Jak sobie z tym poradzić?

Co brać na wzdęcia?

Ponieważ jedną z przyczyn powstawania wzdęć jest niewłaściwa mikroflora jelitowa, rozwiązaniem może być zastosowanie probiotyku, który pomoże przywrócić prawidłowy mikrobiom, np. zawierającego szczepy Lactobacillus rhamnosus. Probiotyki takie spokojnie można kupić w aptekach.

Warto pamiętać, że częste stosowanie antybiotyków niszczy mikroflorę jelitową, dlatego każdej antybiotykoterapii musi towarzyszyć zażywanie probiotyku w określonym odstępie czasowym.

Co jeść na wzdęcia?

Domowe kiszonki (kapusta, ogórki), a także naturalne fermentowane produkty mleczne takie jak kefir i maślanka również pozytywnie wpływają na skład mikrobiomu, zapobiegając nadmiernej produkcji gazów.

Czy kurkuma jest dobra na wzdęcia?

Kurkuma to indyjska przyprawa, o charakterystycznym żółto-pomarańczowym zabarwieniu. Substancją aktywną tej przyprawy jest kurkumina, która wykazuje pozytywny wpływ na organizm, m.in. stymuluje pracę pęcherzyka żółciowego. W ten sposób zmniejsza ilość gazów i likwiduje wzdęcia. Kurkuma może być stosowana jako przyprawa do mięs, ryżu czy warzyw. Należy ją jednak stosować ostrożnie, bowiem zbyt duża dawka może wywołać ból pęcherzyka żółciowego.

Co pomaga na wzdęcia?

Siemię lniane i nasiona chia zaliczane są do to tzw. super foods, czyli super pożywienia. Obydwa produkty bogate są w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit i zapobiega wzdęciom oraz zaparciom. Oprócz tego nasionom tym przypisuje się szereg innych pozytywnych właściwości, np. zdolność do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy czy też działanie antynowotworowe.

Przy wzdęciach zaleca się, aby dziennie spożywać ok. 1-2 łyżeczki nasion chia lub 2-3 łyżeczek nasion siemiania lnianego. Większe ilości mogą przynieść odwrotny skutek – zbyt duża podaż błonnika pokarmowego może wywołać bóle brzucha i wzmożoną produkcję gazów oraz zaparcia. Warto też pamiętać, że im więcej błonnika zjadamy, tym większe jest nasze zapotrzebowanie na płyny.

Jaka herbata na wzdęcia?

Istnieje szereg ziół, które ułatwiają procesy trawienne i zapobiegają wzdęciom. Zaliczyć do nich można np. bazylię, majeranek, kminek, cząber, kolendrę. Przyprawy te nie tylko warto dodawać do potraw, można z nich przygotować herbaty –wystarczy zalać łyżeczkę których z powyższych ziół wrzątkiem i poczekać ok. 5-10 min.

Powyższe sposoby mogą skutecznie pomóc w walce z gazami i wzdęciami, ale pod warunkiem, że będziemy się racjonalnie odżywiać. Na pewien czas warto też zrezygnować z produktów wiatropędnych, a więc nasion roślin strączkowych i niektórych warzyw: cebuli, czosnku, pora. Po ustąpieniu wzdęć można spróbować  ponownie włączyć te produkty do diety, ale nadal stosując powyżej opisane metody.

Przykładowy jadłospis na wzdęcia:

Śniadanie:

Owsianka zalana maślanką, z owocami + herbata z bazylii.

II śniadanie:

Kanapka z pieczywa razowego, sałaty, chudej wędliny i ogórka kiszonego + herbata z majeranku.

Obiad:

Ryż z warzywami i mięsem drobiowym doprawionym kurkumą i kolendrą + sok.

Podwieczorek:

Koktajl z zielonych warzyw z uprzednio zalanymi wrzątkiem nasionami lnu.

Kolacja:

Sałatka z warzyw i pieczonego łososia + herbata z kminku.

A Wy jak sobie radzicie ze wzdęciami? Co Wam pomaga na wzdęcia? Jaki jest Wasz sposób na wzdęcia? Podzielcie się z nami w komentarzach!