- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Pestka z awokado przedstawiana jest jako skarbnica składników mineralnych, witamin i antyoksydantów. Czy jest super produktem i receptą na wszelkie bolączki? W jaki sposób działa i czy jest bezpieczna?
W pestce awokado znajduje się sporo składników mineralnych w tym potas, magnez oraz witamin, jak kwas foliowy, witamina A, E, witaminy z grupy B. Jest również niezwykle bogata w rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Dodatkowo zawiera około 70 procent więcej przeciwutleniaczy niż sam owoc, stąd stała się punktem zainteresowania naukowców. Wielu propagatorów naturalnych metod leczenia zachwala jej szeroki korzystny wpływ na zdrowie od łagodzenia biegunek, po leczenie nowotworów.
W Ameryce Południowej proszek z pestki awokado poleca się jako lekarstwo przy problemach trawiennych i jelitowych. Takie jego działanie upatruje się właśnie w dużej zawartości błonnika frakcji rozpuszczalnej. Jak wiemy z licznych badań, ten składnik diety sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, spowalnia wchłanianie glukozy i wpływa korzystnie na układ krwionośny. Bogactwo witaminy A oraz E, jak również antyoksydantów w pestce awokado może wpływać korzystnie na cerę, oczy, ale też potencjalnie może poprawiać działanie układu odpornościowego. Pestka awokado wydaje się również mieć działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, przez co mogłaby być wykorzystywana w leczeniu infekcji. Badania nad ekstraktem z pestki, a dokładnie nad znajdującym się w niej związkiem avocatin B, pokazały, że jest skuteczny w zwalczaniu komórek ostrej białaczki szpikowej (AML). Publikacja zamieszczona w 2015 roku w Journal Cancer Research wskazywała, że w badaniach laboratoryjnych, w których sprawdzano skuteczność 800 związków w zwalczaniu AML, to avocatin B był najskuteczniejszy. Dodatkowo substancja ta nie wpływała na zdrowe komórki, więc nie ma skutków ubocznych. Podobne doniesienia płyną z University of Waterloo.
Pestka z awokado wydaje się wiec być cudownym remedium na wiele dolegliwości. Pojawia się więc coraz więcej porad i filmików instruktażowych jak przygotować pestkę do spożycia i w jakiej postaci ją zjadać. Poleca się dodawanie do koktajli czy robienie z niej herbaty. Należy jednak mieć na uwadze, że badania, chociażby jak w przypadku leukemii, analizie poddają ekstrakt z pestek. Nie ma tutaj mowy o zjadaniu całej pestki jako takiej. Brak jest jednoznacznych doniesień, czy jedzenie jej jest bezpieczne dla zdrowia. Poza tym badania nad jej wpływem na zdrowie są w sferze analiz laboratoryjnych. Do zaaprobowania produktów leczniczych pozyskiwanych z pestek awokado konieczne są jeszcze obserwacje kliniczne. Wiadomo, że w pestce awokado znajdują się związki niejadalne dla człowieka. Konieczne są więc dodatkowe analizy nad bezpieczeństwem spożywania jej. Dlatego specjaliści ostrzegają przed wprowadzaniem pestek do swojego żywienia.
Pestkę można jednak wykorzystać na szereg innych sposób. Możesz wrzucić pestkę do przygotowanego guacamole, aby nie nabrało brązowego koloru. Przed utlenieniem ochronią zawarte w pestce antyoksydanty. Świetnie sprawdzi się również jako naturalny barwnik do tkanin. Wystarczy zalać wodą posiekaną skórkę i wysuszone pestki i pozostawić tak na godzinę. Później już tylko trzeba moczyć odpowiednio długo tkaninę, zależnie jak mocny odcień różu (tak różu, nie zieleni) chce się uzyskać. Wysuszoną pestkę awokado możesz wykorzystać również do zrobienia domowego peelingu. Zetrzyj ją na tarce i wymieszaj np. z bananem, miąższem z awokado, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, a doskonałą maseczkę oczyszczającą masz gotową. Startą pestkę z awokado możesz również dodać do swojego szamponu, by wzmocnić i zmiękczyć włosy.
Sposobów na wykorzystanie pestki jest wiele. Nie trzeba jej wcale marnować, jednak ze zjadaniem jej lepiej się wstrzymać do czasu, aż naukowcy sprawdzą, czy jest to bezpieczne dla naszego zdrowia.
Zdjęcie pochodzi z flickr.com
Komentarze
aska1277
7 kwietnia 2016, 19:28
Ojej pierwsze słyszę ....
Vateris
5 kwietnia 2016, 09:56
Ja planuję zrobić z mojej pestki drzewko :)
misiaczkowata
2 kwietnia 2016, 21:56
Ja juz myslalam ze mozna ja zjesc jednak, a tu zonk :)
Migdal0606
2 kwietnia 2016, 07:52
A czy komuś udalo sie z pestki awokado sadzonkę zrobić? Ja mam za sobą kilka nieudanych prób.
Vateris
5 kwietnia 2016, 09:56
Jest kilka filmików instruktażowych. Z pestki dość trudno ją wychodować
joannnnna
1 kwietnia 2016, 17:26
Od awokado jestem uzalezniona :) peeling z pestki wyprobuje przy najblizszej okazji.
wie58
1 kwietnia 2016, 00:36
Ciekawe!
Nianiusia
31 marca 2016, 08:54
Czyli lepiej jednak pestki nie jeść a szkoda bo właściwości ma super
aniulewa
31 marca 2016, 08:52
Ciekawy artykuł :-) wypróbuję tą maseczke. Ciekawe czy w ogóle smaczna i zjadliwa jest taka pestka
FunnyTiffany
1 kwietnia 2016, 22:31
ja ją dodaję czasem do zielonych koktajli jak robię je z awokado. wtedy mniej się pienią i na szczęście mam silny blender. już dawno temu czytałam o jej cudownych własciowściach :)