- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Ozdoby do pierników są strasznie słodkie i przepełnione sztucznymi barwnikami. Nie jesteśmy jednak skazani na ich używanie. Podpowiadamy, jak szukać naturalnych i zdrowych dekoracji do świątecznych przysmaków.
Ulubionym zajęciem moim i mojego 5 - letniego synka już od pierwszych dni grudnia jest pieczenie i dekorowanie pierniczków. W sklepach jest pełno kolorowych ''gotowców" do dekoracji, jednak ich skład odstrasza. Jak można w zdrowy sposób ozdobić pierniki? Ma Pani jakieś sprawdzone pomysły?
Bartek, 34 l.
Pisaki, perełki, gwiazdki, pyłki - producenci prześcigają się w nowych rodzajach dekoracji do pierników. Rzeczywiście, często wyglądają one pięknie, jednak mniej imponująco prezentuje się ich skład. Cukier i syrop glukozowo - fruktozowy to tylko początek listy. Dalej możemy znaleźć olej palmowy, barwniki i konserwanty np. sorbinian potasu. Nie musimy jednak decydować się na kolejne szkodliwe dodatki w jadłospisie. Z naturalnych składników również można przygotować ciekawe, a co najważniejsze zdrowe ozdoby.
Migdały to cenne źródło wapnia, magnezu i cynku oraz witaminy E i B12. Są polecane osobom narażonym na duży stres oraz ze słabą odpornością. Migdały zawierają również L - fenyloalaninę, która poprawia sprawność umysłową oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. zmniejszają ryzyko niedokrwiennej choroby serca.
Zawiera hesperydynę, która obniża poziom cholesterolu we krwi oraz błonnik pokarmowy, który chroni przed zaparciami i pomaga uregulować glikemię. Zapach skórki pomarańczowej poprawia też nastrój.
Prosty lukier można przygotować z cukru pudru (ja używam trzcinowego) i soku z pomarańczy.
Kokos jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit, pomaga też regulować poziomom cukru we krwi. Zawiera ponadto średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, wykorzystywane w żywieniu sportowców.
Słonecznik zawiera sporo witaminy E, magnezu i fosforu. Przypisuje się mu działanie profilaktyczne w chorobach serca oraz nowotworze jelita grubego. Słonecznik obniżania również poziom cholesterolu we krwi, przynosi ulgę w migrenach i zmniejsza objawy astmy.
Udanych wypieków! :-)
Komentarze
wie58
14 grudnia 2015, 23:51
Dobre pomysły i na czasie
wiola7706
3 grudnia 2015, 20:56
i tak najsmaczniejsze są bez dekoracji
am1980
3 grudnia 2015, 09:16
nie lubię pierników