Ulubionym zajęciem moim i mojego 5 - letniego synka już od pierwszych dni grudnia jest pieczenie i dekorowanie pierniczków. W sklepach jest pełno kolorowych ''gotowców" do dekoracji, jednak ich skład odstrasza. Jak można w zdrowy sposób ozdobić pierniki? Ma Pani jakieś sprawdzone pomysły?

Bartek, 34 l.

Pisaki, perełki, gwiazdki, pyłki - producenci prześcigają się w nowych rodzajach dekoracji do pierników. Rzeczywiście, często wyglądają one pięknie, jednak mniej imponująco prezentuje się ich skład. Cukier i syrop glukozowo - fruktozowy to tylko początek listy. Dalej możemy znaleźć olej palmowy, barwniki i konserwanty np. sorbinian potasu. Nie musimy jednak decydować się na kolejne szkodliwe dodatki w jadłospisie. Z naturalnych składników również można przygotować ciekawe, a co najważniejsze zdrowe ozdoby.

1. Zmielone lub rozkruszone migdały lub inne orzechy

piernik

Migdały to cenne źródło wapnia, magnezu i cynku oraz witaminy E i B12. Są polecane osobom narażonym na duży stres oraz ze słabą odpornością. Migdały zawierają również L - fenyloalaninę, która poprawia sprawność umysłową oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które m.in. zmniejszają ryzyko niedokrwiennej choroby serca.

2. Skórka pomarańczowa

Zawiera hesperydynę, która obniża poziom cholesterolu we krwi oraz błonnik pokarmowy, który chroni przed zaparciami i pomaga uregulować glikemię. Zapach skórki pomarańczowej poprawia też nastrój.

Prosty lukier można przygotować z cukru pudru (ja używam trzcinowego) i soku z pomarańczy.

3. Wiórki kokosowe

Kokos jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu poprawia perystaltykę jelit, pomaga też regulować poziomom cukru we krwi. Zawiera ponadto średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, wykorzystywane w żywieniu sportowców.

4. Słonecznik

piernik

Słonecznik zawiera sporo witaminy E, magnezu i fosforu. Przypisuje się mu działanie profilaktyczne w chorobach serca oraz nowotworze jelita grubego. Słonecznik obniżania również poziom cholesterolu we krwi, przynosi ulgę w migrenach i zmniejsza objawy astmy.

Udanych wypieków! :-)