- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Andrzejki to doskonała okazja, aby spotkać się ze znajomymi. Jeśli nie masz pomysłu, co przygotować na ten wyjątkowy wieczór, a jednocześnie specjalnie się nie narobić, skorzystaj z poniższych propozycji.
Słupki warzyw, koreczki, małe kanapki to podstawa szybkich imprez. Możesz jednak pokusić się o przygotowanie bardziej wyszukanych przekąsek, które nie będą tak pracochłonne, jakby się wydawało.
Składniki: ciasto - 2 szklanki mąki pszennej tortowej, 0.5 szklanki mąki razowej, 1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 7 g suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, dodatki - 3 pomidory, 100 g pieczarek, 250 g mozzarelli, kilka plasterków ananasa z puszki, przyprawy.
Sposób wykonania:
1. Składniki na ciasto zagnieść i zostawić na 40 min. do wyrośnięcia.
2. Pomidory obrać, pokroić, i poddusić na patelni z oliwą. To samo zrobić na osobnej patelni z pieczarkami, na koniec dodać odrobinę soli i pieprzu.
3. Mozzarellę pokroić na plasterki, ananasa na małe kawałki.
3. Z ciasta formować małe okręgi. Każdy posmarować sosem, położyć pieczarki, ananasa i mozzarellę.
4. Piec 15 minut w tem. 180 st.C.
Składniki: 1/2 owocu granatu, 100 g kaszy pęczak, natka pietruszki, 100 g pomidorków koktajlowych, szklanka (170 g) czerwonej fasoli z puszki, garść świeżego koperku, puszka (120 g) tuńczyka w sosie własnym, 1 duży ogórek kiszony, 3 łyżki jogurtu greckiego, przyprawy.
Sposób wykonania:
1. Kaszę ugotować z łyżeczką kurkumy, przestudzić.
2. Pomidorki pokroić na połówki, fasolę i tuńczyka odsączyć, pietruszkę posiekać, granata przekroić i wyjąć kulki.
3. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem.
Składniki: 0,5 kg marchwi, 0,5 kg batatów, po pół łyżeczki ostrej papryki, kurkumy, imbiru, cynamonu, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka masła orzechowego, 2 łyżki oliwy, 30 g nasion czarnuszki.
Sposób wykonania:
1. Marchew i bataty oczyścić i pokroić w słupki.
2. Przyprawy wymieszać z miodem, masłem orzechowym i oliwą.
3. Powstałą mieszanką dokładnie obtoczyć marchew i bataty.
4. Ułożyć warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać nasionami czarnuszki.
Smacznego!
Zdjęcie 1 pochodzi z: santinet / Foter.com / CC BY-ND
Komentarze
agnes3007
28 listopada 2015, 17:21
Mi najbardziej przypadł do gustu trzeci przepis :) chęnie wypróbuję
angelisia69
28 listopada 2015, 12:30
ostatni przepis do sprobowania niebawem ;-)
OchNo
28 listopada 2015, 06:59
Przepyszne przepisy! Na pewno skorzystam z któregoś.