Słupki warzyw, koreczki, małe kanapki to podstawa szybkich imprez. Możesz jednak pokusić się o przygotowanie bardziej wyszukanych przekąsek, które nie będą tak pracochłonne, jakby się wydawało.

Pizzetki z mozzarellą i pieczarkami (około 144 kcal/100 g)

pizzetka

Składniki: ciasto - 2 szklanki mąki pszennej tortowej, 0.5 szklanki mąki razowej,  1 szklanka ciepłej wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 7 g suchych drożdży, 1 łyżeczka cukru, szczypta soli, dodatki - 3 pomidory, 100 g pieczarek, 250 g mozzarelli, kilka plasterków ananasa z puszki, przyprawy.

Sposób wykonania:

1. Składniki na ciasto zagnieść i zostawić na 40 min. do wyrośnięcia. 

2. Pomidory obrać, pokroić, i poddusić na patelni z oliwą. To samo zrobić na osobnej patelni z pieczarkami, na koniec dodać odrobinę soli i pieprzu.

3. Mozzarellę pokroić na plasterki, ananasa na małe kawałki.

3. Z ciasta formować małe okręgi. Każdy posmarować sosem, położyć pieczarki, ananasa i mozzarellę.

4. Piec 15 minut w tem. 180 st.C.

Sałatka z granatem i tuńczykiem (110 kcal/100 g)

sałatka z granatem

Składniki: 1/2 owocu granatu, 100 g kaszy pęczak, natka pietruszki, 100 g pomidorków koktajlowych, szklanka (170 g) czerwonej fasoli z puszki, garść świeżego koperku, puszka (120 g) tuńczyka w sosie własnym, 1 duży ogórek kiszony, 3 łyżki jogurtu greckiego, przyprawy.

Sposób wykonania:

1. Kaszę ugotować z łyżeczką kurkumy, przestudzić.

2. Pomidorki pokroić na połówki, fasolę i tuńczyka odsączyć, pietruszkę posiekać, granata przekroić i wyjąć kulki.

3. Wszystkie składniki połączyć, dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem.

Marchew i bataty pieczone z przyprawami i masłem orzechowym (91 kcal/100 g)

marchew

Składniki: 0,5 kg marchwi, 0,5 kg batatów, po pół łyżeczki ostrej papryki, kurkumy, imbiru, cynamonu, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka masła orzechowego, 2 łyżki oliwy, 30 g nasion czarnuszki.

Sposób wykonania:

1. Marchew i bataty oczyścić i pokroić w słupki.

2. Przyprawy wymieszać z miodem, masłem orzechowym i oliwą.

3. Powstałą mieszanką dokładnie obtoczyć marchew i bataty.

4. Ułożyć warzywa na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypać nasionami czarnuszki.

Smacznego!

Zdjęcie 1 pochodzi z: santinet / Foter.com / CC BY-ND

Zdjęcie 2 pochodzi z: adactio / Foter.com / CC BY

Zdjęcie 3 pochodzi z: SaucyGlo / Foter.com / CC BY