- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Święta tuż tuż, zatem czas przygotować pierniki. Podpowiemy wam, jak zmodyfikować przepisy, aby pierniki nie były jedynie źródłem dodatkowych kalorii, ale także wartościowych składników.
Bardzo lubię pierniki i wiem, że na pewno nie odmówię sobie ich w czasie świąt. W jaki sposób mogę je przygotować, aby były zdrowsze, ale jednocześnie smaczne?
Ola, 22 l.
Tradycyjne pierniki robi się m.in. z mąki, cukru, miodu, jajek, mleka, masła i oczywiście przyprawy piernikowej. Spójrzmy zatem jak możemy zmodyfikować ten skład:
Tradycyjne składniki pierników | Zmienione, zdrowsze składniki pierników |
2 szklanki mąki pszennej | 2 szklanki mąki pełnoziarnistej |
3/4 szklanki cukru + 2 łyżki miodu | 1 szklanka miodu |
1 łyżka masła | 1 łyżka masła |
1 jajko | 1 jajko |
1/3 szklanki mleka | 1/3 szklanki mleka |
2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1 łyżeczka sody oczyszczonej |
2 łyżki gotowej przyprawy do pierników | 2 łyżki domowej przyprawy piernikowej |
lukier | gorzka czekolada (do przygotowania polewy) |
kolorowa posypka | posiekane orzechy lub migdały |
Mąka pszenna to mąka oczyszczona z okrywy nasiennej, zatem pozbawiona wielu cennych składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Warto więc zamienić ją na mąkę pełnoziarnistą (czyli produkowaną z całego ziarna). Taką mąką może być mąka razowa lub graham. Dzięki temu pierniki będą zawierały więcej magnezu, potasu czy żelaza, a także błonnika pokarmowego, który pozytywnie wpływa na pracę jelit.
Cukier poza kaloriami, nie dostarcza niczego wartościowego do organizmu (czyli są to tzw. „puste kalorie”). Dużo lepiej więc zastąpić go całkowicie miodem. Pierniki nie tylko zyskają na smaku, ale będą także bogatsze w substancje pozytywnie wpływające na odporność. Pamiętajmy, że aktywność przeciwbakteryjna miodu wzrasta, jeśli jest on spożywany na ciepło.
Zarówno proszek do pieczenia, jak i soda oczyszczona mają za zadanie spulchnienie ciasta. Soda to wodorowęglan sodu. Warto jednak wiedzieć, że w skład proszku wchodzi soda oczyszczona, a także regulatory kwasowości, mąka pszenna i skrobia ziemniaczana. Osoby wrażliwe po spożyciu wypieku, do którego dodano proszek do pieczenia, często skarżą się na zgagę lub dolegliwości żołądkowe. Dlatego warto proszek zastąpić sodą.
Gotowe przyprawy piernikowe w swoim składzie często mają wyszczególnioną mąkę pszenną lub cukier. Niestety są to składniki wymieniane na pierwszym miejscu, co oznacza, że stanowią one największy procent mieszanki przyprawowej. Dlatego zachęcam do samodzielnego przygotowania przyprawy piernikowej.
Składniki domowej przyprawy piernikowej:
30 g cynamonu, 10 g imbiru, 1,5 łyżeczki goździków, 1 gwiazdka anyżowa, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 1 gałka muszkatołowa, 2 łyżeczki kardamonu.
Lukier to tak naprawdę sam cukier, czyli znowu „puste kalorie”. Jeśli zastąpimy go gorzką czekoladą, to pierniki zostaną wzbogacone m.in. o flawonoidy (zapobiegają miażdżycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego), a także o magnez czy niacynę.
Z kolei posypka do ciast to połączenie cukru z barwnikami spożywczymi. Zastąpienie jej zmielonymi orzechami lub migdałami uczyni wypiek zdrowszym i wartościowszym.
Tak przygotowane pierniki na pewno będą zdrowsze. Co ważne, zmiana składników wcale nie pogorszy ich smaku.
Komentarze
esterraa
18 grudnia 2015, 17:36
"aktywność przeciwbakteryjna miodu wzrasta, jeśli jest on spożywany na ciepło" - wrecz przeciwnie, spada wlasciwie do zera, miod poddany dzialaniu wysokiej temperatury staje sie wylacznie srodkiem slodzacym.
lola7777
18 grudnia 2015, 13:42
a miod nie traci swoich wlasciwosci pod wplywem wysokiej temperatury pieczenia?
esterraa
18 grudnia 2015, 17:33
Traci, a jakze. Zaskoczyla mnie taka informacja w tekscie, nie mam bladego pojecia jakie sa jej podstawy. A do piernikow dodalabym nieco miodu wlacznie dla smaku i aromatu, reszte doslodzilabym czyms innym, np. ksylitolem.
lola7777
18 grudnia 2015, 20:48
szkoda ze dietetyk sie nie wypowiedzial:( czasem pisza takie bzdury ze szkoda tego czytac,na cieplo i owszem ,rano z cytryna do max 40 stopni.po upieczmiu w piekarniku z miodu zostaje tylko? ( cos w ogole zostaje? ) hahhahaha
esterraa
18 grudnia 2015, 21:43
Tez tak uwazam i nie rozumiem dlaczego nie wyjasniaja przyjmaniej skad taki a nie inny poglad, a jesli trafil sie w tekscie babol, to poprostu nalezaloby dokonac korekty i tyle. Z miodu po obrobce termicznej zostaja tylko cukry, niestety ;)
wie58
18 grudnia 2015, 04:34
Na pewno skorzystam.