Jabłka to nie tylko smaczne owoce. Od dawna wiadomo, że znakomicie wpływają też na nasze zdrowie m.in. zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi, poprawiają działanie układu krążenia i serca oraz pamięć. Najlepiej oczywiście jeść je na surowo, jednak od czasu do czasu warto też urozmaicić jesienne menu potrawami na ciepło.

Jabłka zapiekane z serem (około 190 kcal/porcję - 1 jabłko)

Składniki: 6 dużych jabłek, opakowanie serka śmietankowego, naturalnego, 6 łyżeczek miodu, cynamon.

Sposób wykonania:

1. Jabłka umyć, osuszyć i wydrążyć od góry wgłębienie na około 1/3 wysokości jabłka.

2. Jabłka nadziać serkiem, polać miodem i posypać cynamonem.

3. Piec 25 minut w temperaturze 180 st. C

Wysokobłonnikowy placek z jabłkami (około 140 kcal/kawałek)

Wysokobłonnikowy placek z jabłkami (około 150 kcal/porcję, 1/20 blachy)

jabłecznik

Składniki: 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 100 g suszonej żurawiny/rodzynek namoczonych we wrzątku, 1 szklanka ulubionych, rozdrobnionych orzechów, 2 łyżki wiórków kokosowych, 3 jabłka, 1/2 szklanki cukru trzcinowego, 4 łyżki oleju, 2 łyżeczki cynamonu.

Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 

2. Jajka zmiksować porządnie z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać.

2. Piec 45 min. w temperaturze 180 st. C.

Zupa porowa z jabłkiem (około 70 kcal/porcję)

Składniki: 3 pory, 1 marchewka, 3 ziemniaki, 2 jabłka, 200 ml soku jabłkowego, 3 łyżki słonecznika uprażonego na patelni, przyprawy (gałka muszkatołowa, curry), 3 szklanki wody lub warzywnego bulionu.

Sposób wykonania:

1. Warzywa i jabłko obrać i pokroić w kostkę, ugotować do miękkości w wodzie lub bulionie.

2. Wszystko zblendować, dodać sok, przyprawić i posypać prażonym słonecznikiem.

zupa

Błyskawiczna szarlotka z jabłkiem (około 90 kcal/porcję - 1/20 blachy)

Składniki: 4 jabłka, 4 śliwki, 10 łyżek mąki pełnoziarnistej, 4 łyżki cukru trzcinowego, 4 łyżki masła, cynamon.

Sposób wykonania:

1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, śliwki umyć i podzielić na połówki.

2. Z mąki, cukru i masła przygotować kruszonkę.

3. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i kłaść kolejno: 1/3 kruszonki, owoce posypane cukrem i cynamonem i resztę kruszonki.

4. Piec w temperaturze 200 st. C do wyraźnego zarumienienia - około 40 minut.

Smacznego!

Zdjęcie 1 pochodzi z: Alexandra E Rust / Foter / CC BY

Zdjęcie 2 pochodzi z: LindaH / Foter / CC BY