Dlaczego zaparcia w ogóle się pojawiają?


Zaparcia to nic innego jak zaleganie treści pokarmowej w jelitach. Treść ta powinna przemieścić się maksymalnie w ciągu 72 godzin przez przewód pokarmowy. Gdy więc przez taki czas nie następuje wypróżnienie, możemy mówić o spowolnionym pasażu jelitowym. Wpływ na to ma przede wszystkim niewłaściwe odżywianie i brak ruchu.

Zaparcia a dieta Smacznie Dopasowana


Zdarza się, że stosując naszą dietę zgłaszacie, że pojawiły się zaparcia. Chociaż wydawałoby się, że odpowiednio zbilansowany jadłospis pozwoli uniknąć tego typu problemów, to taka sytuacja może mieć miejsce. Zazwyczaj ma to związek ze zmianą sposobu odżywiania. Jeśli przed rozpoczęciem diety wasze menu uwzględniało zupełnie inne rodzaje produktów, to teraz organizm doznaje swego rodzaju szoku. Najczęściej to nagłe zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego ma taki skutek. Pamiętaj, że im wyższa podaż błonnika pokarmowego w diecie, tym więcej płynów powinnaś wypić. Wtedy błonnik może prawidłowo działać i usuwać zalęgające w jelitach resztki pokarmowe.

Skuteczne sposoby na zaparcia


Jeśli pomimo prawidłowo zbilansowanej diety cierpisz na zaparcia, zastosuj poniższe metody:

Regularnie jedz!


Regularne spożywanie posiłków pozwala uregulować pracę organizmu, w tym także pasaż jelitowy. Zacznij więc od śniadania, a kolejne posiłki spożywaj co 3-4 godziny.

Regularnie pij!


Powinnaś pić co najmniej 2-2,5 litra płynów dziennie. Najlepiej aby była to woda, jednak dozwolone są także wszystkie rodzaje herbat, ale bez cukru, a także świeżo wyciskane soki warzywne lub owocowe.

Regularnie ćwicz!


Siedzący tryb życia sprzyja zaparciom. Niestety dzisiaj coraz częściej przemieszczamy się za pomocą samochodów, a w pracy głównie siedzimy lub stoimy. To wszystko rozleniwia nasze jelita. Dlatego poświęćmy chociaż kilka minut dziennie na aktywność fizyczną. Wcale nie muszą to być wyszukane ćwiczenia, wystarczy 0,5-godzinny spacer i kilka brzuszków dziennie, aby pobudzić jelita do pracy.

Pij wodę z cytryną!


W cytrynie znajdują się terpeny, czyli związki, które pobudzają produkcję śliny i enzymów trawiennych, a także żółci. Dzięki temu proces trawienia zachodzi sprawniej, a wszelkie zanieczyszczenia zostają z organizmu szybciej usunięte. Zaleca się, aby taki napój przygotowany z soku z połówki cytryny i szklanki wody wypić na czczo, 30 min. przed śniadaniem.

Jedz śliwki!


Zarówno świeże, jak i suszone śliwki pomocne są w zwalczaniu zaparć, lepiej jednak wybrać te drugie. Zawierają aż 7 razy więcej błonnika pokarmowego, który działa jak miotełka i wymiata z jelit zalęgające masy kałowe.
Ponadto, skórka śliwki zawiera sorbitol, który stwarza odpowiednie środowisko do rozwoju pożytecznych bakterii jelitowych, o czym w ostatnim artykule pisała dietetyk Justyna Piechocka.

Nie stosuj herbatek przeczyszczających!


Sama nigdy nie powinnaś decydować się na takie rozwiązanie. Tylko lekarz może zalecić tego typu preparaty. Herbatki przeczyszczające działają uzależniająco, rozleniwiając jelita. Jeśli zaczniesz je stosować, to może się okazać, że przy kolejnym wypróżnianiu nie obejdziesz się bez nich.

Idź do lekarza!


Jeśli problem zaparć towarzyszy ci od dłuższego czasu, a powyższe metody nie skutkują, to nie zwlekaj z wizytą u lekarza. Nie wstydź się, przecież to lekarz i nie z takimi problemami miał on już do czynienia. Takie chroniczne zaparcia mogą świadczyć o rozwijających się chorobach, np. o zespole jelita nadwrażliwego, nowotworze jelita grubego, cukrzycy lub niedoczynności tarczycy. Nie bagatelizuj więc tego.

Zdjęcie główne pochodzi z: Photo credit: Robert McDon. / Foter / CC BY