- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Dietetyczny niedzielny obiad to nie taka prosta sprawa. Kojarzy nam się bowiem z tłustym rosołem, smażonym kotletem i ziemniakami ociekającymi sosem. Czy można przygotować coś równie smacznego, ale lekkiego? Skorzystaj z naszych przepisów.
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
Zastanawiasz się co zrobić w niedzielę na obiad? A może szukasz dietetycznych przepisów na niedzielny obiad? Sprawdź nasze proste, lekkie i pyszne przepisy na zdrowy obiad.
Co zrobić na niedzielny obiad? Niezawodnym przepisem jest aromatyczna zupa. Tradycyjny niedzielny rosół przygotowany na porcji rosołowej czy kaczce potrafi być bardzo tłusty, a co za tym idzie kaloryczny. Dodatek do niego makaronu czy klusek sprawia, że talerz (300 g) takiej zupy to około 180 kcal i 18 g tłuszczu. Spróbuj przygotować go nieco inaczej, a zjesz go bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
1 marchew
1 pietruszka
½ selera
1 cebula
100 g mięsa z piersi kurczaka bez skóry
2 szklanki wody
Natka pietruszki, selera, lubczyku
Liść laurowy, ziele angielskie
Kozieradka, kurkuma
Sól, pieprz
Przygotowanie:
300 g bulionu to około 70 kcal, 1 g tłuszczu, 10 g białka i 10 g węglowodanów
Tradycyjny obiad w niedzielę? W wielu domach jest to kotlet schabowy lub pieczeń wieprzowa. Niestety panierowany i smażony kotlet ze schabu czy karkówki to nawet 500 kcal w jednej sztuce (około 150 g). Dlatego lepiej zastąpić go schabem czy indykiem saute lub rybą. Doskonałym rozwiązaniem będą również kotlety na bazie fasoli, soi, ziemniaków czy jajek. Świetnie sprawdza się także placuszki z cukinii czy marchwi i otrębów. Możesz również sięgnąć po przepis na poniższą pieczeń warzywno-mięsną.
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 mała marchewka
1 mała cebula
1 łodyga selera naciowego
1 łyżeczka masła
1 kromka świeżego chleba razowego
¼ szklanki mleka
2 ząbki czosnku
1 małe jajko
Sól, pieprz, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Cała pieczeń (780 g) to około 660 kcal, porcja 150 g to około 125 kcal, 3 g tłuszczu, 20 g białka i 5,5 g węglowodanów
Jakie dodatki wybrać do niedzielnego obiadu? Czerwona kapusta z jabłkami, zasmażana kapusta, kluski śląskie z sosem czy ziemniaki to typowe dodatki. Chwali się, że pojawiają się warzywa, niestety kapusta okraszona tłuszczem, czy słodka kapusta z miodem i octem, to nie do końca to o co chodzi w zdrowym żywieniu. Warto starać się jak najczęściej wprowadzać do obiadu warzywa na surowo, a jeśli gotowane to bez okraszania, jednak z niewielkim dodatkiem dobrej jakości tłuszczu dla lepszego wchłonięcia witamin rozpuszczalnych w nim. Ziemniaki są świetnym wyborem, o ile jesz je np. z koperkiem czy pietruszką, a nie w kałuży sosu. Oto przykład na smakowitą surówkę z kapusty.
Składniki:
2 szklanki poszatkowanej kapusty
1 mała czerwona cebula
4 starte rzodkiewki
1 pomarańcza
1 pęczek pietruszki
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
Sól, pieprz, mielony kumin, mielona kolendra
Przygotowanie:
Porcja (200 g) takiej surówki to około 110 kcal, 4,7 g tłuszczu, 2,4 g białka i 16,9 g węglowodanów
Zdrowy deser do niedzielnego obiadu? Ptyś, karpatka, napoleonki czy inne ciasta z kremem to nie lada smakołyki. Niestety chwilowa przyjemność jest okupiona spora ilością cukru i tłuszczu. Jeśli ciasta są kupne, to najczęściej dodatkowo tłuszczów trans pochodzących z utwardzanych margaryn, na których powstają kremy. Nawet w czasie diety można pozwolić sobie na słodkie co nieco. Ważne jednak, aby wybierać je świadomie i zwracać uwagę, by za słodkim smakiem szła wartość odżywcza. Doskonałym wyborem będzie więc galaretka z owocami, koktajl mleczno-owocowy, samodzielnie zrobiony sorbet czy nawet ciasto razowe ze świeżymi owocami. Możesz również skorzystać z naszego przepisu na krem twarogowy z owocami.
Składniki:
200 g chudego serka homogenizowanego naturalnego
2 szklanki owoców sezonowych np. truskawek, malin, jeżyn, jagód
1 łyżka miodu
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 łyżka orzechów lub migdałów
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Porcja (130 g) dostarcza około 110 kcal, 3,4 g tłuszczu, 4,9 g białka i 16 g węglowodanów
A jakie są Wasze pomysły na dietetyczne i lekkie obiady dla całej rodziny? Jak przygotować zdrowy obiad na niedzielę?
Komentarze