Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Bób to nie tylko smaczna, ale też wartościowa roślina strączkowa. Jest bogaty w błonnik pokarmowy, witaminy, składniki mineralne i antynowotworowe izoflawony. Co ważne bób można przygotować na wiele sposobów.
Duże, zielone strączki, które pojawiły się ostatnio w warzywniakach to bób - król roślin strączkowych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest wykorzystywany zarówno jako świeży, jak i suszony. Po ugotowaniu zachowuje swój kształt, jest ceniony za specyficzny aromat, niebanalny smak i delikatną konsystencję. Bób ma również wiele wartościowych dla naszego zdrowia składników.
Rośliny strączkowe to jedne z lepszych źródeł białka roślinnego. Bób w 100g zawiera go aż 23,9 g, czyli więcej niż fasola zwyczajna (22 g). Jest więc niezastąpiony w diecie, zwłaszcza wegetarian. Białka nasion strączkowych to w większości albuminy: 80 - 90 proc, resztę stanowią globuliny. W białkach tych występują wszystkie niezbędne aminokwasy z naciskiem na lizynę. Aminokwasami ograniczającymi są aminokwasy siarkowe i tryptofan - jest ich najmniej, dlatego warto łączyć strączki np. z nasionami.
W 100 g bobu znajduje się aż 22 g błonnika. Błonnik roślin strączkowych charakteryzuje się zróżnicowanym składem frakcyjnym (celuloza, hemicelulozy, pektyny, lignina). Dzięki temu działa też wszechstronnie - zmniejsza uczucie głodu, poprawia perystaltykę jelit, chroni przed chorobami.
Izoflawony, takie jak genisteina i daidzeina mają właściwości antynowotworowe, stwierdzono ich ochronne działanie przeciw nowotworowi sutka u zwierząt laboratoryjnych. Fitosterole, zwłaszcza beta-sitosterol, pomagają natomiast obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Zawarte w bobie kwas foliowy i witamina B12 są niezbędne m.in. do odpowiedniego przyswajania żelaza oraz prawidłowego rozwoju płodu, a witamina B1, B2, B6, niacyna biorą udział w metabolizmie komórkowym.
Bób jest dość dobrym źródłem manganu, zawiera także cynk i magnez. Jednak najważniejszym składnikiem mineralnym bobu jest potas, który zmniejsza skutki szkodliwego działania nadmiaru sodu w naszej diecie.
Bób przed użyciem należy porządnie przepłukać, świeży gotuje się bardzo szybko - około 15 min. Można też ugotować go na parze.
Składniki:
250 g bobu, 200 g makaronu, 250 g mascarpone, 2 ząbki czosnku, koperek, pieprz.
Sposób wykonania:
1. Bób opłukać i ugotować, przestudzić, obrać.
2. Makaron ugotować.
3. Na patelnie wrzucić bób, makaron, mascarpone, posiekany koperek, podgotować mieszając, przyprawić. W razie potrzeby podlać wodą i/lub sokiem z cytryny.
Składniki:
250 g bobu, garść świeżej mięty, 100 g fety, 2 łyżki oleju, 3 łyżki soku z cytryny, przyprawy.
Sposób wykonania:
1. Bób opłukać i ugotować, przestudzić, obrać.
2. Miętę umyć, poszarpać, fetę pokroić w kosteczkę.
3. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić.
Składniki:
100 g bobu, 4 kromki chleba razowego, kulka mozzarelli, 1 pomidor, pietruszka świeża.
Sposób wykonania:
1. Bób opłukać i ugotować, przestudzić, obrać.
2. Na pieczywo kłaść kolejno: bób, plasterek pomidora, posiekaną pietruszkę, plasterek mozzarelli.
3. Zapiekać w piekarniku około 15 min. w tem. 280 st. C
Smacznego!
Zdjęcie pochodzi z: jules:stonesoup / Foter / CC BY
Komentarze
domiczusia
10 lipca 2015, 11:30
Super! Akurat mam dzisiaj na obiad ^^
Kiliana
5 lipca 2015, 11:40
Zawiera witaminę B12? Jakoś mi się wydaje że nie..
zzuzzana19
5 lipca 2015, 11:28
Uwielbiam bób! Najlepiej ugotowany na parze, bez żadnych przypraw (tym bardziej soli).
frackoviak
3 lipca 2015, 13:03
ja najbardziej lubię sam, z odrobiną soli, ugotowany ;)
KluskaZiemniaczana
3 lipca 2015, 16:25
Ja tak samo :) Najlepiej!
Laodamiia
2 lipca 2015, 21:15
Mmh, uwielbiam bób!
angelisia69
2 lipca 2015, 17:03
20g bialka??wszedzie podaja ze 7g
zzuzzana19
5 lipca 2015, 11:26
Tak, zgadza się! Sprawdziłam z ciekawości w moich tabelach kalorii (mają dokładne wartości) i rzeczywiście bób ma 7 g białka na 100g.
adele8
2 lipca 2015, 10:25
najlepszy ugotowany na parze bez dodatków <3
Wiedzmowata
2 lipca 2015, 09:23
Tyle ciekawych składników mineralnych się w bobie mieści, a tak niepozornie wygląda.
zuzu11
2 lipca 2015, 08:52
extra przepisy muszę wypróbować bo bób uwielbiam
1sweter
2 lipca 2015, 08:45
a ja bób najbardziej lubię tak zwyczajnie... ugotowany w osolonej wodzie z odrobiną cukru i podamy na ciepło z wiórkiem masła... pychota!