Badania opublikowane w tym roku w The International Epidemiology potwierdzają, że spożywanie 10 g orzechów dziennie jest związane z niższą śmiertelnością ogólną i śmiertelnością z przyczyn nowotworów, cukrzycy, chorób układu krążenia, układu oddechowego, chorób neurodegeneracyjnych zarówno u mężczyzn, jak i kobiet. Wielbiciele masła orzechowego nie mają jednak większego powodu do zadowolenia – nawet regularne spożywanie tego przysmaku nie wiązało się ze zmniejszoną śmiertelnością.
Wiemy już doskonale, że jeść orzechy należy i to regularnie. Tylko jakie? Tak naprawdę wszystkie, każde z nich ma swoje specyficzne właściwości. A wybór jest naprawdę spory.
Orzechy | Kaloryczność (kcal) | Białko (g) | Tłuszcz (g) | Błonnik pokarmowy (g) |
Migdały | 572 | 20 | 52 | 12,9 |
Orzechy arachidowe | 560 | 25,7 | 46 | 7,3 |
Orzechy laskowe | 640 | 14,4 | 63 | 8,9 |
Orzechy pistacjowe | 589 | 20,5 | 48,5 | 6,1 |
Orzechy pekan | 703 | 9,3 | 72 | 9,5 |
Orzechy pini | 674 | 13 | 60 | 1 |
Orzechy macadamia | 687 | 7,5 | 73 | 15,9 |
Orzechy włoskie | 645 | 16 | 60,3 | 6,5 |
Nerkowce | 569 | 17,2 | 42 | 2,9 |
Wiórki kokosowe | 606 | 5,6 | 63,2 | 21,1 |
Nie da się ukryć, że orzechy są bardzo kaloryczne, a to przez sporą zawartość tłuszczu (zdrowego) i małą ilość wody. Większość orzechów w 100 g części jadalnej ma około 600 kcal, najbardziej kaloryczne są orzechy pekan i macadamia – 700 kcal. Jak łatwo się domyśleć to właśnie te 2 orzechy wiodą również prym w zawartości tłuszczu. Najmniej tego składnika zawierają nerkowce. Wszystkie orzechy mają też sporo białka 10 – 20 proc., najwięcej jest go w orzechach arachidowych i pistacjowych. Większość orzechów to też świetne źródło błonnika pokarmowego, dzięki czemu sycą na długo i pozwalają wytrzymać pomiędzy kolejnymi posiłkami.
W orzechach nie brakuje również ważnych witamin i składników mineralnych, a zwłaszcza:
- Potasu (migdały, orzechy arachidowe)
- Wapnia i magnezu (nerkowce, arachidowe, laskowe)
- Żelaza (pistacje)
- Witaminy B1 (arachidowe i pekan)
- Witaminy B2 (migdały, kokos)
Wszystkie orzechy są niezwykle cenione za sporą zawartość inhibitorów proteaz, które wpływają na ich działanie antynowtworowe.
To, że orzechy są zdrowe wiedzą prawie wszyscy. Ciągle jednak zbyt mało korzystamy z ich właściwości. A przecież dodanie każdego dnia kilku orzechów do surówki, jogurtu, czy owsianki to tylko dodatkowe kilka sekund w czasie przygotowania posiłku.
Zdjęcie pochodzi z: kaktusanders / Foter / CC BY
Komentarze
wie58
28 lipca 2017, 01:15
Lubię i jem
wie58
27 października 2016, 22:20
Staram się jeść
anna123455
19 lipca 2016, 14:56
Uwielbiam orzechy
KROWA21
28 stycznia 2016, 07:24
warty przeczytania zwłaszcza dla orzechowych fanów :)
magwiz
16 lipca 2015, 09:39
Uwielbiam orzechy!
athorizon
2 lipca 2015, 19:17
Świetnie uzupełniają dzienne zapotrzebowanie tłuszczu ;) przyjemne z pożytecznym
aska1277
30 czerwca 2015, 21:22
hmmm ciekawe.........podjadam arachidowe niesolone ...
Eli1605
28 czerwca 2015, 10:09
Lubię orzechy i czasami stosuję jako przekąskę.
BlinkingLight
27 czerwca 2015, 21:45
Orzechy arachidowe to nie orzechy. -.-
Gespa
26 czerwca 2015, 19:54
Bardzo lubie orzechy i dzis nawet zastanawialam sie dlaczego mlodziez nie je orzechow zamias chipsow....
LennyRox
26 czerwca 2015, 10:39
A gdzie orzechy brazylijskie?
Nualka
26 czerwca 2015, 09:48
Ja je wręcz pochłaniam...każdego dnia, ale staram się tylko garść :)
Wiedzmowata
26 czerwca 2015, 09:25
ostatnio zapomniałam o ich istnieniu, pora sobie przypomnieć :-)
zuzu11
26 czerwca 2015, 09:03
orzechy są pyszne , dodaje je do owsianki