Spis treści:
- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
Dieta w cukrzycy wymaga modyfikacji dotychczasowych nawyków żywieniowych. Musisz kontrolować przed wszystkim jakość i ilość węglowodanów w swoich posiłkach. Zobacz co może ci szkodzić, a co będzie dla ciebie bezpieczne.
Dieta osoby z cukrzycą musi być podobnie zbilansowana jak osoby zdrowej. Muszą pojawiać się w niej węglowodany, które są głównym źródłem energii dla organizmu, jednak ich ilość powinna być kontrolowana. Jest to ważne zwłaszcza dla osób przyjmujących insulinę. Należy starać się tak planować dania, aby ilość węglowodanów w każdym posiłku była zbliżona, by nie pojawiały się duże wahania w ich poziomie. Ograniczyć należy cukry proste i rafinowane, podstawą powinny być węglowodany złożone. Warto zwracać uwagę na indeks (IG) i ładunek glikemiczny (ŁG) produktów i dań. Podaż tłuszczów, zwłaszcza nasyconych oraz trans, powinna być zmniejszona do 30 procent energii ogółem. Białko powinno z kolei stanowić do 20 procent energii ogółem. Ponieważ cukrzyca predysponuje do problemów sercowo-naczyniowych, ważne również jest ograniczenie podaży soli, co zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Więcej o diecie w cukrzycy przeczytasz w ‘Z cukrzycą da się żyć!’.
Cukrzyca wymaga interwencji dietetycznej i zmian w dotychczasowym sposobie żywienia. Musisz zamienić to co może zaszkodzić twojemu organizmowi, na posiłek dla niego bezpieczny. Nie oznacza to jednak mniej smaczny. Co prawda musisz omijać szerokim łukiem, słodycze, cukier, tłuste dania, produkty z białej mąki i posiłki znacznie podwyższające poziom cukru we krwi, jednak wiele produktów nadal możesz zjadać.
ZŁY WYBÓR | DOBRY WYBÓR |
Tosty z dżemem jagodowym Tosty powstają z białego pieczywa, a dżem jest dosładzany. Przez to posiłek taki staje się źródłem szybko wchłanialnych węglowodanów, które gwałtownie podniosą poziomu cukru we krwi. | Owsianka z jagodami Płatki owsiane są źródłem węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego, dzięki temu wchłanianie glukozy przebiega powoli. Dodatkowo znajduje się w nich wiele składników mineralnych i witamin z grupy B. |
Makaron a’la Alfredo z krewetkami Biały makaron, masło, tłusta śmietana, parmezan to główne składniki tego dania, które czynią go posiłkiem bogatym w tłuszcze nasycone. Jeśli dodatkowo makaron jest rozgotowany, zjedzenie jego szybko podnosi poziom cukru we krwi. | Makaron z fetą i krewetkami Wystarczy zastąpić tradycyjny makaron pełnoziarnistym, sięgnąć po chudą fetę, pomidory, natkę pietruszki i krewetki by uzyskać pyszne, sycąc e i zdrowe danie bezpieczne dla cukrzyka. |
Tradycyjny hamburger Gotowa kanapka z sieciówki to biała bułka, połączona z tłustym mięsem, sosem majonezowym i odrobiną sałaty czy pomidora. Hamburger taki ma wysoki indeks glikemiczny. | Bułka z rybą i warzywami Jeśli wybierzesz bułkę pełnoziarnistą bogatą w węglowodany złożone i błonnik pokarmowy, a do tego smażonego na patelni grillowej tuńczyka z gotowanymi warzywami, możesz zjeść posiłek delektując się jego smakiem bez stresu o swoje zdrowie. |
Kotlet z kurczaka z pure i surówką Nawet jeśli jest to filet z kurczaka, to niestety panierka jest robiona najczęściej z bułki pszennej, która w czasie smażenia wchłania tłuszcz. Do tego pure z ziemniaków i gotowa surówka ze sklepu z cukrem i masz posiłek o wysokim IG, bogaty w tłuszcz i dodatkowo sól. | Kurczak pieczony z warzywami Jeśli z kurczaka zdejmiesz skórę i upieczesz go z marchewką, ziemniakami i szparagami, to masz pożywny posiłek bez dodatku tłuszczu, za to bogaty w witaminę A i błonnik pokarmowy. Nie zapominaj o ziołach! |
Gotowy sandwich Najczęściej jest to kiepskiej jakości białe pieczywo, z szynką niewiadomego pochodzenia, sosem opartym na majonezie i odrobiną warzyw. Niestety po zjedzeniu takiej kanapki poziom glukozy szybko podskoczy tobie do góry. | Samodzielnie przygotowana kanapka Staraj się przygotowywać kanapki samodzielnie z pełnoziarnistego pieczywa, chudej wędliny lub twarogu i dodawaj do niej jak najwięcej warzyw. Dzięki temu posiłek będzie bogaty w węglowodany złożone, błonnik , witaminy i składniki mineralne. |
Jeśli nie masz jeszcze cukrzycy, ale twoje wyniki poziomu cukru we krwi nie są obiecujące, postaraj się zmienić swój sposób żywienia. W naszym artykule sprawdzisz jak powinna wyglądać profilaktyka przeciwcukrzycowa.
Komentarze