- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
© Fitatu 2005-24. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
CRP to znany wszystkim marker stanu zapalnego. Badania dowodzą, że jest on znaczącym czynnikiem wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych. Na szczęście na jego poziom może wpływać też nasza dieta. Jaka dieta na obniżenie CRP? Jak obniżyć CRP naturalnymi sposobami? Co oznacza CRP? Co wskazuje CRP? Czy podwyższone CRP jest niebezpieczne?
Z tego artykułu dowiesz się m.in.:
CRP można zbadać w badaniu laboratoryjnym. Większość z nas, co najmniej raz w życiu, miała oznaczany poziom tego białka, chociażby w celu potwierdzenia rodzaju choroby i zastosowania odpowiednich leków. Okazuje się jednak, że ten marker stanu zapalnego jest też ryzykiem chorób sercowo - naczyniowych. Co ciekawe, podwyższony wskaźnik białka C - reaktywnego zaobserwowano u młodzieży i młodych dorosłych z miażdżycą. Wyższy wskaźnik CRP wraz z wzrostem poziomu glukozy we krwi zwiększa ryzyko chorób sercowo - naczyniowych u mężczyzn z cukrzycą typu 2, a wyższe CRP i choroby przyzębia wiązane są z rozwojem zmian miażdżycowych tętnic szyjnych.
W związku z powyższymi danymi, badanie CRP zalecane jest osobom ze średnim ryzykiem według skali stratyfikacji ryzyka ogólnego epizodów sercowo - naczyniowych w ciągu najbliższych 10 lat Framingham.
Ryzyko wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych w ciągu 10 kolejnych lat można obliczyć na stronie: www.framinghamheartstudy.org. Wyniki pokazują jaki wpływ na redukcję ryzyka wieńcowego ma modyfikacja poszczególnych czynników ryzyka.
Stężenie CRP większe niż 3 mg/l wiąże się ze zwiększeniem ilości problemów kardiologicznych. Zastosowanie się do odpowiednich zaleceń żywieniowych pomoże nam obniżyć tę niebezpieczną tendencję. Poniżej przedstawiamy 5 najważniejszych rad, jak obniżyć CRP naturalnie:
1. Aby obniżyć CRP bardzo ważne jest kontrolowanie glikemii, o czym pisaliśmy szczegółowo w artykule na temat cukrzycy.
2. Dieta na obniżenie CRP to podstawa! Unikanie produktów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe, które od dawna uważane są za m. in. podnoszące poziom cholesterolu, a zwłaszcza frakcji LDL. Należy zmniejszyć w diecie ilość tłustego mięsa, podrobów, fast - foodów, dań przetworzonych.
Jaką dietę stosować w przypadku za wysokiego CRP? Jak obniżyć CRP dietą? Przedstawiamy najważniejsze zasady:
1. Regularne spożywanie żywności bogatej w foliany, czyli liściastych warzyw zielonych, warzyw strączkowych, produktów pełnoziarnistych.
2. Zredukowanie spożycia alkoholu do minimum. Osoby, które nie są w stanie tego zrobić w zupełności, powinny wzbogacić dietę w olej rybi i witaminę E (oleje roślinne - sojowy, kukurydziany, słonecznikowy, z orzechów, migdały, jaja, marchewkę, orzechy, kiełki pszenicy, mąkę pełnoziarnistą, mleko, zielonolistne warzywa).
3. Zwiększenie spożycia ryb i orzechów, które są bogate w cenny aminokwas - argininę.
Tych kilka prostych rad pomoże w zmniejszeniu poziomu białka C - reaktywnego oraz ograniczy ryzyko wystąpienia chorób sercowo - naczyniowych.
Jesteś w ciąży i otrzymałaś wyniki badań krwi, w których CRP jest za wysoki? W sytuacji za wysokiego CRP w ciąży należy skonsultować się z lekarzem. Warto większą uwagę poświęcić diecie oraz umiarkowanej aktywności fizycznej, która w naturalny sposób może obniżyć poziom CRP.
A Wy jakie znacie sposoby jak obniżyć CRP naturalnie? Dajcie znać w komentarzach!
Komentarze